Rakstniece Zane Zusta par slimībām un atveseļošanos: Biju kļuvusi par cilvēku ar kustību traucējumiem.

Rakstniece un žurnāliste Zane Zusta (viņa kādreiz strādāja arī IEVAS Veselībā) šobrīd raksta savu jauno romānu par sievieti, kura ir uzaugusi bez tēva. Zanei attiecībās ar savu tēti viss ir kārtībā – viņa joprojām prasa tētim padomu medicīniskās lietās, jo viņš ir ārsts ar lielu pieredzi. Pirms diviem gadiem Zane izšķīrās par labu diska trūces operācijai mugurai, un nu dzīvo bez sāpēm. Bet tas nav bijis vienīgais izaicinājums viņas dzīvē.
Ērika Bērziņa
Ērika Bērziņa
Foto: Lauma Kalniņa

Daktera meita

«Jau kopš vidusskolas laikiem zināju, ka vēlos studēt žurnālistiku, un sapņoju arī par rakstīšanu, lai gan mana bērnība pagāja vairāk medicīniskā gaisotnē. Mans tētis, reanimatologs anesteziologs Valdis Lagzdiņš, kad biju maza, strādāja Liepājas slimnīcā 
(2005. gadā viņš pārcēlās dzīvot un strādāt uz Vāciju). Bērnībā diezgan daudz laika pavadīju pie tēta slimnīcā. Protams, uz operāciju zāli viņš mani līdzi nedrīkstēja ņemt, bet ārstu istabā, tēta kabinetā gan dzīvojos. Slimnīcas smarža ir mana bērnības smarža. 

Es pat nevaru īsti atbildēt uz jautājumu, kāpēc diagnozes noteikšana prasīja tik ilgu laiku.

Tā kā tētis bija ārsts, nemaz nezināju, kā ir sēdēt rindā pie kāda daktera. Ja man bija veselības problēma, kaut kas sāpēja, tētis vienkārši mani aizveda pie sava kolēģa Liepājas slimnīcā. Atceros, ka bērnībā lasīju lielo medicīnas enciklopēdiju, un man likās, ka man ir visas tās slimības, par kurām esmu izlasījusi. (Smejas.)

Nekāds vārgais un slimīgais bērns gan es nebiju, vienīgi kakla kaites diezgan bieži piemetās. Divpadsmit gadu vecumā man izrāva aizdegunes mandeles. To gan labi atceros. Tagad rauj pilnajā narkozē, bet toreiz ne – atceros, kā man rokas un galvu piesprādzēja pie tāda moku krēsla, kaklā uzkarināja dzelzs bļodu, ar garu adatu iedūra anestēziju un ar lielu āķi rāva ārā mandeles. Protams, blakus bija tētis. Es viņa roku biju saskrāpējusi līdz asinīm. Pēc tam vairākas naktis kliedzu un raudāju, tas bija traumatiski, bet pēc tam jau aizmirsās… Galvenais, kas patīk bērniem, ka pēc mandeļu izraušanas var ēst daudz saldējuma! 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē