Endokrinoloģe Kristīne Geldnere: Vairogdziedzerim patīk, ja cilvēks mazāk streso

Vislabākā reklāma ārstam ir tad, ja pacienti viņu viens otram iesaka kā zinošu un labu speciālistu. Endokrinoloģe Kristīne Geldnere ir tieši tāda ārste, turklāt ar pārliecību, ka daļu slimību mēs varētu novērst, ja vien laicīgi pievērstu uzmanību tam, ko liekam savā šķīvī un cik daudz kustamies.
Dace Rudzīte
Dace Rudzīte
Foto: Matīss Markovskis

– Mūsu saruna notiek uzreiz pēc jūsu atgriešanās no kongresa Hamburgā. Par ko spriež endokrinologi pasaulē?
– Tas bija Eiropas diabēta izpētes asociācijas kongress, kurā klātienē un tiešsaistē piedalījās vairāk nekā 11 000 dalībnieku. Diabēts ir ļoti aktuāla problēma visā pasaulē, jo saslimstība ar to pieaug, turklāt diabēts iet roku rokā ar aptaukošanos. Klausījāmies ziņojumus par iespēju aizkavēt diabēta attīstību un tā komplikācijām, par jaunāko ārstēšanā, kādi medikamenti jau pieejami un kādi vēl ir izpētes stadijā. Aktuālas ir jaunās un efektīvās medikamentu grupas, kas ne tikai labvēlīgi ietekmē cukura līmeni asinīs, bet var būtiski samazināt arī ķermeņa svaru.

Man patīk, kā viens no mūsu kolēģiem teica, ka endokrinologa darbs ir mazliet detektīva darbs, jo mēs it visā mēģinām atrast kopsakarības.

– O, cik daudzas par šo priecāsies!
– Man gan šķiet, ka pareizākais ceļš ir nenonākt līdz liekajam svaram un galvenais uzsvars liekams uz veselīgu dzīvesveidu. 
Pēc Eiropas datiem, Latvijā vairumam, un it īpaši sievietēm, ir liekais svars vai aptaukošanās. Liela problēma ir aptaukošanās pieaugums bērniem un pusaudžiem, kas turpinās arī pieaugušo vecumā.  

Zināms, ka aptaukošanās saistāma ne tikai ar 2. tipa cukura diabētu, bet vairāk nekā simt citu slimību, ieskaitot paaugstinātu vēža risku, par ko bieži cilvēki aizmirst. Proti, aptaukošanās paaugstina iespēju saslimt, piemēram, ar resnās un taisnās zarnas (kolorektālu) vēzi. Arī krūts vēzis sievietēm, kurām ir aptaukošanās, biežāk sastopams. Gribu cerēt, ka mums nav pilnīgi nepareizs dzīvesveids, bet ka tās ir globālās tendences ietekmes.

Tāpat kā citur pasaulē, arī Latvijā arvien vairāk pieejama pārstrādātā pārtika – jau sagatavota, ātri un ērti lietojama. Tajā vērtīgo uzturvielu, piemēram, šķiedrvielu, ir maz, toties ir liels daudzums tauku un ātri asimilējamo ogļhidrātu, kas ir lieka enerģija, un tā rezultējas liekajā svarā, ja pretī neliekam kustības un aktīvu dzīvesveidu. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē