Viņas mīļotais dzīvo Izraēlā. Žurnāliste Lolita Tomsone: Tur vēl būs tāda elle, ka grūti iedomāties

Lolitai Tomsonei, žurnālistei un Žaņa Lipkes muzeja direktorei, Izraēlā ir gan draugi, gan mīļotais vīrietis, un pati viņa šajā valstī nodzīvojusi 14 gadu, tāpēc kopš 7. oktobra nežēlīgā Hamās teroristu uzbrukuma nepārtraukti ar drebošu sirdi seko ziņām no Izraēlas. Kā viņa skaidro saknes šim asiņainajam karam? Un kā vispār latviešu meitene nonāca Izraēlā?
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Matīss Markovskis

– Latvijā daudziem ir ebreju izcelsmes paziņas un draugi, un daudzi ir bijuši Izraēlā, tāpēc mūs tik ļoti šokēja Hamās sarīkotais slaktiņš. Bet tagad jāspēj just līdzi arī palestīniešiem, kuri iet bojā šajā karā! 
– Mums ir tā privilēģija, ka mēs varam būt distancēti. Par sevi es tā īsti nevaru teikt, jo, tik ilgi nodzīvojot vienā valstī, tu apaudz ar draugiem. Bet man ir arī arābu draugi, un daudz esmu bijusi Palestīnā. Es pārdzīvoju par abām pusēm! Attiecībā uz Ukrainas karu mums ir skaidrs, ka gribam Ukrainas uzvaru. Bet attiecībā uz Izraēlu un Palestīnu viss ir sarežģīti, turklāt Palestīnai ir divas daļas, Gazas josla un Rietumkrasts. 

Hamās divus gadus ir bruņojies un gatavojies sagaidīt Izraēlas armiju, un humānās palīdzības naudu viņi tērēja nevis ūdens piegādes sistēmām un bērnu parciņiem, bet ieročiem.

Es jau pašā sākumā ieslēdzu divus izraēliešu ziņu kanālus, un visu laiku tos skatos! Tur ir ļoti augsts profesionalitātes līmenis, visu laiku tiešraide, tikai mainās žurnālistu komandas, mainās ­eksperti, nepārtraukti intervijas. Tā es visu laiku zinu, kas notiek. Jo trakākā bija tā drausmīgā neziņa sākumā! 

– Kas notiek ar jūsu draugiem un paziņām Izraēlā?
– Draudzenes dzīvo Aškelonas pilsētā, un tā tiek apšaudīta visu laiku! Dzelzs kupols aizsargā tikai daļēji, jo, kad raķetes lido tādā ātrumā un daudzumā, tas nespēj noreaģēt. Cita draudzene Dina ir psiholoģe, viņa brīvprātīgi devusies strādāt ar cilvēkiem, kas no uzbrukumā cietušajiem ciematiem un kibuciem tika evakuēti uz tukšajiem Nāves jūras hoteļiem. Draudzenes māsasmeita dienē armijā tajā bāzē, kur iebruka Hamās. Viņa tajā laikā bija aizbraukusi pie vecākiem svinēt Sukota jeb Būdiņu svētkus, bet, kad  atgriezās, visi dienesta biedri bija nošauti vai nolaupīti. Tagad viņa staigā pa bērēm, bet atgriezīsies armijā. Ir nogalināts ģimenes ārsta dēls, kurš bija festivālā.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē