Viltvārdes sindroms. Tiec no tā vaļā un ļauj sev dzīvot!

Jā, tieši pašai sev dota atļauja – uzticēties tam, ko jūti, un dzīvot, paļaujoties arī uz savām izjūtām, ne tikai prātu, – nereti mums ir nepieciešama visvairāk. Nebremzēt sevi, kad pakrūtē kņudina ilgas pēc kā lielāka. Neizdzīt, lai pierādītu savu vērtību. Piepildīt dzīves alkas, bet ļaut sev arī vienkārši būt. Ja vajadzētu īsi definēt labas dzīves esenci, tā būtu spēja līdzsvaroti piedzīvot aktīvu darbību un mieru.
Ieva Jātniece
Foto: Shutterstock

Vai arī tev mēdz gadīties iekrist kādā no galējībām? Nemitīgi darboties, līdz noved sevi līdz izdegšanai, veģetatīvajai distonijai, hroniskam bezmiegam un sāpēm. Vai – kalt skaistus nākotnes plānus, runāt par konkrētām vēlmēm, bet neko nedarīt, lai vīzijas kļūtu par realitāti. Paraudzīsimies dziļāk, kuri mehānismi neapzināti liek izvēlēties vienu vai otru scenāriju. 

Viltvārdes sindroms

Laiks, kurā dzīvojam, ir paradoksāls, jo, no vienas puses, gandrīz visās dzīves jomās mums ir dota liela izvēles brīvība, no otras – nevaram apgalvot, ka arī iekšēji esam kļuvušas brīvas, vai ne? Tik bieži mūs žņaudz negatīvas pārliecības par sevi. 

Tu baidies, ka patiesība reiz nāks gaismā: citi pamanīs, ka tev piedēvējuši spējas, kuru tev nav. Tu baidies, ka tiksi atmaskota.

Mūsdienās arvien biežāk runā par viltvārdes sindromu. Varbūt arī tu esi piedzīvojusi situācijas, kad kolēģi uzslavē tavu darbu un prasa padomu, vadība uztic arvien sarežģītākus pienākumus, bet tevi nepamet sajūta, ka tas nav tavs nopelns. Vēl vairāk – ka apkārtējie ir smagi kļūdījušies, jo redz tevi idealizētā veidolā. Tu baidies, ka patiesība reiz nāks gaismā: citi pamanīs, ka tev piedēvējuši spējas, kuru tev nav. Tu baidies, ka tiksi atmaskota. Ja šajā aprakstā pazīsti sevi, zini, ka šādas izjūtas tiešām piedzīvo daudzi, arī tie, kurus uzskatām par zinošiem, prasmīgiem un veiksmīgiem. Diemžēl viltvārdes izjūta var būt tik stipra, ka sāc vairīties uzņemties sarežģītus pienākumus. Tev ir bail, ka tāpat nekas neizdosies, labāk nepiedzīvot šo kaunu.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē