Vaira Vīķe Freiberga: Man ir kauns skatīties, kā ukraiņu tauta tiek sabradāta

Dienā, kad notiek šī saruna, karš Ukrainā ilgst trešo dienu. VAIRA VĪĶE-FREIBERGA gan savas prezidentūras laikā, gan pēc tās ir ieguldījusi patiešām nenovērtējamu darbu, lai Latvija atrastos un nostiprinātu savas pozīcijas brīvās pasaules pusē. Un viņa ir arī ļoti daudz izdarījusi, stiprinot mūsu tautas garu un pašapziņu. Iespējams, tieši to mums šobrīd vajag visvairāk – sapurināties un atkal sajust, ka mēs esam gan stipri, gan zinoši, gan darīt spējīgi.
Iveta Troalika
Iveta Troalika
Foto: no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva (Aiga Rēdmane)

– 24. februāra rītā daudzām no mums pirmā doma bija par Ukrainu – Dievs, stāvi viņiem klāt! Un otra par mums. Vai tiešām kaut kas tik neiedomājams kā karš varētu notikt arī Latvijā? Lielā mērā tieši pateicoties jums, Latvija ir NATO dalībvalsts, turklāt šobrīd ir aktivizēts Austrumeiropas aizsardzības plāns, tāpēc mums tiešu draudu neesot. Tomēr cilvēkiem ir bail. 

Manā pirmajā tikšanās reizē ar prezidentu Putinu viņš noliedza, ka latvieši ir atsevišķa tauta, un teica, ka mums starp valstīm agrāk nebija robežas.

– Mēs varam izteikt visdziļāko līdzjūtību ukraiņu tautai par to, kas tai ir jāpārdzīvo un kas viņiem vēl stāv priekšā, jo pārspēks ir milzīgs. Ukraiņi cīnās varonīgi, un šī cīņa ir parādījusi viņu tautas reālo gribu. Viņi ir parādījuši to, ko mūsu prezidents Levits sauc par valsts gribu. Un to, ko savukārt prezidents Putins jau kopš savas varas perioda sākuma ir noliedzis, runājot gan par Ukrainu, gan Latviju un citām tautām, kurām padomju vai cara laikā ir trāpījies nonākt zem krievu pārvaldniecības. Pat manā pirmajā tikšanās reizē ar prezidentu Putinu viņš noliedza, ka latvieši ir atsevišķa tauta, un teica, ka mums starp valstīm agrāk nebija robežas. Dabūju viņam atgādināt, ka, paldies, bet mēs esam priecīgi par to robežu, kāda tā ir. 

Tagad prezidents Putins turpina apgalvot, ka ukraiņi neesot atsevišķa tauta, tā esot padomju laikā mākslīgi izveidots konstrukts. Tie ir meli. Vēsturiski Kijeva ir senāka par Maskavu un Pēterburgu. Prezidents Putins apgalvo, ka ukraiņiem nav savas valodas, kas ir absurds, un klāsta groteskas, ka ukraiņi ir fašisti, ka viņi veic genocīdu pret krieviem, ka Ukrainas prezidents ir narkomāns. Tās visas ir vienkārši prastas rupjības, kādas starptautiskās valstu attiecībās mūsdienās nav pieņemts lietot. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē