Skūpstīties ar Pīteru Penu. Kā viņš iekļuva tavā guļamistabā?

Pīters Pens – puika, kurš pa bērnistabas logu aizlaižas uz Nekadnekurzemi bezgalīgi rotaļāties un nepieaugt, bērnībā šķita tik aizraujoši romantisks. Bet vai pieaugušas sievietes dzīvē tu gribētu sev blakus pieauguša vīrieša ķermenī noslēpušos puišeli, kurš neuzņemas atbildību, domā tikai pats par sevi, nepilda solījumus, melo un fantazē, un principā gaida, ka tu būsi viņa Vendija vai, drīzāk, mammīte?
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Shutterstock

Konsultē
Diāna Zande,
psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā terapeite

 

Arī sievietes?

Viņš vienkārši negrib un nespēj pieaugt, uzņemties apnicīgās pieaugušo pasaules atbildības, nopūlēties ar karjeru, iejūgties laulībā, mainīt bērniem pamperus, maksāt par viņu pulciņiem un vispār dzīvot pieaugušo dzīvi. Viņam ir 35 vai 50 gadu, bet viņš uzvedas, it kā būtu 20 vai 35 gadus jaunāks pats par sevi. Un kādu brīdi šis vieglums pat liekas sasodīti valdzinošs. Psihologs Dans Kilejs tam ir izdomājis nosaukumu – Pītera Pena sindroms. Biežāk to attiecina uz vīriešiem, taču patiesībā arī sievietes mēdz būt nelabojami Pīteri Peni, kas nemaz negrasās pieaugt, bet gaida, ka vīrs uzņemsies visas rūpes un par visu samaksās. 

Attiecību sākums var būt burvīgs, tur dzirkstī prieks un spontanitāte.

«Pītera Pena sindroms nav diagnoze, bet uzvedību kopums!» vispirms precizē psiholoģe Diāna Zande. Un mēs nedrīkstam pēc raksturīgo pazīmju izlasīšanas uzreiz sakarināt etiķetes saviem vīriem vai draugiem! Jo katra atsevišķā iezīme var izpausties mums visiem, tikai jautājums – cik ļoti un kādās situācijās. Turklāt šajā sarakstiņā var būt gan pilnīgi normāla uzvedība, gan iezīmes, kas raksturīgas arī, piemēram, uzmanības deficīta hiperaktivitātes sindromam, kad cilvēkam tiešām grūti veidot plānus un tos ievērot. Un ir gan pilnīgi neciešami Pīteri Peni, gan tādi, kam šis sindroms uzplaiksnī tikai pa brīdim. Un kāpēc gan mēs palaikam nedrīkstētu kļūt bērnišķīgi? Taču ir pīterpeniskie uzvedību komplektiņi, kas atkārtojas atkal un atkal un citiem var nodarīt daudz sāpju.

Gultā ar mazuli

Kādu laiku tas ir apburoši, ir prieks, vieglums, gaisīgums, bezrūpība, spontanitāte un šis mirklis. Tā tu izveido attiecības ar pieaugušu cilvēku, bet tad attopies, ka īstenībā tev gultā ir mazulis. Jauks, bet mazulis! Un sāk rasties konflikti, jo mazais Pīters Pens gaida, ka pret viņu izturēsies kā pret dārgumu, taču pats neko pretī nespēj sniegt.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē