Sekss pirmajā randiņā. Pareizi vai nepareizi?

Šis jautājums nodarbina ne tikai pumpainus pusaudžus vai kautrīgus pusmūža vientuļniekus. Par to prāto gan izskatīgas un gudras sievietes, gan glīti un veiksmīgi vīrieši. Lai cik brīvi esam, sekss drīz vien pēc iepazīšanās joprojām ir un paliek gana kutelīgs temats.
Dace Rudzīte
Dace Rudzīte
Foto: Shutterstock

Konsultē 
Artūrs Miksons
ārsts psihoterapeits, Rīgas Stradiņa universitātes docētājs

 

Mums katram ir sava izpratne par to, kas ir sekss. Kādam tā ir tikai dabiska dzimumdziņas apmierināšana, citam – mīlestības apliecinājums, vēl kādam – bērna radīšanas akts. Artūrs Miksons gan uzskata, ka sekss visiem nozīmē aptuveni vienu un to pašu, un tas ir dzimumakts, taču atšķiras vērtība, ko mēs tam piešķiram: «Vajadzētu paiet vēl solīti atpakaļ un padomāt par to, ko mēs saprotam ar intimitāti un kādas ir tās gradācijas. Vai intimitāte ir arī pieskārieni, glāsti, skūpsti, pieskaršanās dzimumorgāniem, orālais sekss, masturbācija? Vai tas ietilpst intimitātē vai ne? Tāpēc drīzāk runa ir par to, kā cilvēks izjūt fizisko tuvību, kad viņš tai ir gatavs un ar ko. Ja ņem vērā fiziskos aspektus, te, protams, starp dzimumiem tomēr ir atšķirības. Vīriešiem sajust uzbudinājumu un ātru iekāri ir mazliet vieglāk, jo testosterons dara savu, sievietēm tas notiek kompleksāk – jābūt sākumam, priekšspēlei, lai līdz seksam vispār nonāktu.

Vērtējot vidusmēra situācijas, – jā, vīrietis uzbudinājumu var sasniegt ātrāk, viņam seksuālais draivs var sasaistīties ar to pašu iekšējo agresiju, kas viņam kā medniekam liek doties pēc medījuma un to arī iegūt.

Tomēr nekas nav viennozīmīgi! Ir vīrieši, kam, ieraugot glītu sievieti ar skaistu augumu, fantāzijas jau darbojas, un viss notiek. Tāpat var būt arī sievietei – ir dāmas, kam ir ļoti dzīva fantāzija un kas ātri uzbudinās. Un otrādi – ir vīrieši, kam ģenētisko īpatnību, personības vai dzīves pieredzes dēļ arī vajadzīgs laiks, lai ķermenis un prāts būtu gatavi seksam. Mēdz būt a­tturīgāki, grūtāk i­ekārdināmi vīrieši, un tie ir gadījumi, par kuriem sievietes stāsta: biju seksuāli aktīvāka, izrādīju iniciatīvu, taču viņam nebija nekādas reakcijas. Iespējams, bioloģiski viņam kaut kas pat notika, taču sociālas reakcijas nebija. Tomēr, vērtējot vidusmēra situācijas, – jā, vīrietis uzbudinājumu var sasniegt ātrāk, viņam seksuālais draivs var sasaistīties ar to pašu iekšējo agresiju, kas viņam kā medniekam liek doties pēc medījuma un to arī iegūt. Te gan nozīme ir ne tikai katra temperamentam un bioloģijai vien, daudz lielāka loma ir mūsu uzskatiem par to, kad sekss var būt, kad nevar, kam jābūt pirms tā un kam jānotiek pēc tā, kam tajā jānotiek, ko drīkst un ko nedrīkst. Šī pārliecība daudz vairāk nekā fizioloģija ietekmē to, kur tas notiks, cik daudz, cik bieži un kurā laikā.»

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē