Noras Ikstenas brīnumainā atgriešanās dzīvē: Ne katram cilvēkam šāda iespēja tiek dota…

«Pienāk dzīvē laiks, kad liekas, ka mums kaut kas pienākas. Un tieši tad dzīve un liktenis uzliek vislielāko pārbaudījumu. Manā gadījumā tas bija diezgan smagu notikumu kopums,» atzīst rakstniece Nora Ikstena. Pēc klusēšanas gada Nora runā par notikumiem, kas ievainoja un noveda līdz lēmumam, kas mainīja visu. Viņa ir atgriezusies un, kā pati saka, – šodien ir cita.
Lauma Lūse-Kreicberga
Foto: Natalia Golubova. Stils: Agija Vismane

Pirms gada vasarā plašsaziņas līdzekļos parādījās ziņa, ka pavasarī Nora bijusi uz aiziešanas mūžībā robežas un ārsti daudz cerību nedeva. Kā vēlāk pati Nora rakstīja esejā «Uzticēties vārdam», kas tika publicēta grāmatā «Rakstniecības laboratorija», tobrīd viņa bija gatava pamest visu – rakstīšanu, dzīvošanu, ticību un mīlestību. Tomēr, pateicoties apkārtējo mīlestībai un Dievam, viņai izdevās atgriezties. Vēl vairāk – viņa ir pabeigusi savu jaunāko grāmatu «Jōna», kam pēc pāris dienām būs atvēršanas svētki, bet bērnu grāmata «Draugi. Vabulīša un Pifāna piedzīvojumi», kas tapusi kopā ar mākslinieci Kristiānu Dimiteri, jau ieraudzījusi dienasgaismu. Pēdējo mēnešu laikā viņa ir paspējusi uzstāties Česlava Miloša lasījumos Lietuvā un kopā ar filmu «Mātes piens» apbraukāt dažādas pasaules valstis. Dienā, kad notiek mūsu saruna, viņa ir Meksikā, kur Gvadalaharas Starptautiskajā grāmatu izstādē pārstāv Eiropas Savienību kā goda autore ar divām grāmatām spāņu valodā – «Mātes piens» un «Ūdens mirdzēšana».

 

– Ja vajadzētu vienā vārdā pateikt, kāds tev ir bijis šis gads?
– Brīnumains! Un ļoti ražīgs! Pagājušā gada novembrī esejā, kas pēc notikušā bija mana pirmā atgriešanās prozā, rakstīju, cik nozīmīgs rakstnieka dzīvē var būt tāds klusēšanas gads. Pēc divdesmit pieciem intensīvi nostrādātiem gadiem liktenis tev uzliek stopzīmi. Nenoliegšu, manā gadījumā šī ir brīnumaina atgriešanās, kur pateicība pienākas ļoti daudziem cilvēkiem, bet galvenokārt Dievam, ka man vispār šāda iespēja tika dota. Esmu lieciniece tam, ka cilvēks var atgriezties dzīvē un ļoti daudz ko izdarīt. Taču no drupām piecelties var tikai ar vienu vārdu – mīlestība!

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē