Negribu atkārtot mātes likteni…

Kāpēc sievietes reizēm negribot atkārto savas mammas sarežģīto likteni? Dzērājs vīrs, nemīlams darbs, nokaušanās ar nabadzību, neprasme dzīvi dzīvot skaisti – kāpēc tas dažkārt kā veca plate spēlējas no paaudzes paaudzē? Nu kas tas ir, trīsdesmit gadi pagājuši, pasaulē viss mainījies, bet tu dzīvo copy paste savas mammas dzīvei! Vai no šā apburtā loka var izkāpt?
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Shutterstock

Konsultē
Inese Krūmiņa,

folkloriste, pirtniece, 3 × 3 kustības vadītāja Latvijā un sertificēta sistēmfenomenoloģijas un ģimenes izkārtojumu jeb Berta Helingera metodes zinātāja


Gunitai kopš bērnības bija skaidrs, ka viņa nekādā gadījumā neprecēsies ar cilvēku, kuram ir alkohola problēmas. Savu vectēvu viņa nekad mūžā nebija redzējusi, jo viņš jau jauns nodzērās tā, ka vecāmāte viņu padzina; savu tēvu atcerējās tikai piedzērušos, līdz viņš pats no ģimenes aizgāja. Gunita veiksmīgi atrada puisi, kurš vispār nelietoja alkoholu un pat nesmēķēja.

Cilvēkam bailes no nezināmā ir daudz lielākas nekā bailes no zināma sliktā.

Pāris mēnešu pēc laimes pilnajām kāzām gan izrādījās, ka alu kopā ar draugiem viņš tomēr iedzer, bet alus jau neskaitoties nekāds alkohols. Bet pēc trim gadiem viņš jau vairs nebija skaidrā nevienās brīvdienās, iedzēra arī katru darbdienas vakaru, un Gunita saprata, ka arī viņai, tāpat kā mātei un vecaimātei, vīrs ir alkoholiķis. Kas tas tāds par apburto loku!?

Linda divdesmit piecus gadus bija glabājusi savas ģimenes noslēpumu – viņas mamma, skolotāja ar diezgan grūtu dzīvi, piecdesmit gadu vecumā bija izdarījusi pašnāvību, ielecot Lielupē. Mazajā Zemgales pilsētiņā to, par brīnumu, izdevās noslēpt, un visi domāja, ka vainīga bija skolotājas vājā sirds. Bet Linda šo nastu nesa sev līdzi, un tā kļuva ar katru gadu smagāka, jo kaut kur dziļumos urdīja bailes mātes vecumā pašai attapties Lielupes krastā. Un tas notika. Ne burtiski, bet piecdesmit triju gadu vecumā viņa saprata, ka nervi kļuvuši pavisam trausli un ar katru dienu vairāk viņu vajā nemiers, trauksme un īstas pašnāvības domas. Ģimenes ārste iedeva nosūtījumu pie psihiatra, bet Lindai bija sajūta, ka mātes liktenis ir atgriezies pēc viņas.


Piedodiet, mammas, ir daudz labo scenāriju, kad meitas pat ļoti vēlas līdzināties mammai un labprāt dzīvotu līdzīgu dzīvi!

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē