Maija Migla-Streiča: Esmu viena, bet ne vientuļa

Pēc Latvijas Televīzijas Panorāmā nostrādātiem 40 gadiem Maija Migla-Streiča pievērsās rakstniecībai. Nesen iznākusi viņas trešā grāmata, iecerēta ceturtā, kuras pamatā būs viņas un pirms gada mūžībā aizgājušā vīra Ērika Streiča likteņi. Maija savu dzīvi ieraksta romānos.
Līga Blaua
Līga Blaua
Foto: Ieva Andersone

Dzimtas stāsts

«Savu pirmo grāmatu – Matildes gadsimts – sāku rakstīt, vēl strādādama Panorāmā, un to es rakstīju pati sev. Gribēju izzināt, kāda bija mana dzimta, uzrakstīt par manas mīļās vecmāmiņas Matildes Grosgales mūžu, kas ilga veselu gadsimtu. Viņa bija mans tuvākais cilvēks. No mazas bērnības viņa stāstīja man par visu, ko piedzīvojusi, un tie stāsti palika man atmiņā. Tur tie visi bija saglabāti,» stāsta Maija.

Dzīve turpinās. Tagad esmu viena. Vīrs jau vairāk nekā gadu citā saulē. Esmu nolēmusi, un tā tas arī būs – manā mājā neviens vīrietis kā dzīvesbiedrs vai tuvs draugs neienāks.

«Vecmamma ar mani ļoti daudz runāja, es viņai biju vienīgais sarunu biedrs, viņas vienīgais mazbērns. No vecmāmiņas uzzināju Liepājas vēsturi, zināju ostas dzīvi, kurā pagāja mana vecvectēva mūžs, dzirdēju stāstus par liepājniekiem un viņu likteņiem. Matildes gadsimts patiešām ir manas vecmammas gadsimts un tā laika notikumi. Rakstīju savas dzimtas stāstu, vēsturisko fonu ar tā laika liecībām meklējot arhīvos, lasot senas, nodzeltējušas avīzes, izmantojot Nacionālās bibliotēkas digitalizētos periodikas fondus. Atļāvos izmantot savas mātes dienasgrāmatas, manu vecāku vēstuļu sarakstes. Viņi man bērnībā neko nestāstīja. Viņu dzīvi es redzēju bērna acīm, un tā man nelikās laimīga.

Šķetinot vēsturi un to, kā manas dzimtas piederīgajiem gājis pa dzīvi, es daudz ko uzzināju par viņiem, Liepāju, ostu. Viņu likteņi un visi atstāstītie notikumi grāmatā ir patiesi, taču grāmatas otrajā daļā ir arī daļēja autores fantāzija. Kad bērnībā augu pie vecmammas, ciemos nāca viņas māsas un brālis ar ģimenēm, es dzirdēju viņu sarunas un stāstus. Viss tika izrunāts – dzīve un vēsture. Man bija ļoti interesanti.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē