Mācītājs Ralfs Kokins: Advente ir pilna histērijas un bezgaumīgu pārspīlējumu

Luterāņu mācītājs, Latvijas Universitātes profesors Ralfs Kokins atzīst, ka viņš ir tāds kā mazliet Grinčs, kam īsti nepatīk šis pirmssvētku laiks – visas skaļās, raibās un saskrūvētās aktivitātes traucē saskatīt Ziemassvētku patieso jēgu. Drudžainas rosības vietā viņš aicina doties klusumā un pārskatīt savus kā cilvēka pamatiestatījumus – kas īsti mums tur ir.
Gundega Gauja
Gundega Gauja
Foto: Māris Kreicbergs

– Jums pašam ir svētku noskaņojums?
– Ar svētku sajūtu ir pagrūti. Man tas ir pieklusināts gaidīšanas laiks. Mums katram vajag laiku klusumā, bet mums uzsvari ir pilnīgi pretēji un neloģiski. Šobrīd notiek visas milzīgās aktivitātes, pasākumi, koncerti, akcijas – tas viss Ziemassvētku gaidīšanas laikā, kam pēc savas satura jābūt pilnīgi citādam, pieklusinātam! Tam jārezonē cilvēku dvēselē, bet viss raibais šurumburums ar bimbuļiem un grabuļiem… Teikšu atklāti – īstenībā man nepatīk adventes un Ziemassvētku laiks, nepatīk visu nenormālo aktivitāšu, skaļumu, bezgaumīgo raibumu dēļ. Cilvēkiem nezin kāpēc ir sajūta, ka nu ir kaut kas jāuzbur, jādara, milzīgi jārosās. Bet vajag mieru cilvēku sirdīs, un tā nav ne cilvēkiem, ne pasaulē. Redzu, ka pat ģimenēs ir strīdi, jo viens grib skriet apkārt pa pasākumiem, bet otrs ne. Cilvēki ir pārguruši, izdevuši naudu, tad vēl ir obligātā saindēšanās ar piparkūkām – vīriešiem pat vairāk raksturīgi nekā dāmām. Tu aizej, piemēram, uz darbu, tur arī piparkūkas – nu, loģiski, ka tu ēd un ēd, līdz slikti paliek. Un tā katru gadu. 

Advente ir pilna histērijas un bezgaumīgu pārspīlējumu, kas man personīgi galīgi nepalīdz sastapt īsto Ziemassvētku skaistumu.

– Tādu sarežģītu bildi jūs zīmējat…
– Adventes laikā ir nopietni jādomā par svētku saturu, Kristus nākšanu. Pēc garīgās loģikas, gaišajam prieka un gaviļu laikam vajadzētu sākties tikai Ziemassvētkos un turpināties līdz Zvaigznes dienai 6. janvārī, bet mums viss jau ir noticis adventes laikā, visi jau piekusuši. Tad ir gadumija, kas ir tādi laicīgi svētki – daļai liela pļēgurošana un ālēšanās. Un pēc tam vairs nekā… Jo vecāks kļūstu, jo mazāk man tas patīk. Tu nevari ieiet nevienā veikalā vai benzīntankā – visur kaitinošās Ziemassvētku dziesmas, ko tikai ar sakostiem zobiem var izturēt. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē