Latvietis, kurš izglāba «Porsche» – Anatola Lapiņa dēls atklāj tēva neticamo dzīvesstāstu

Svinot Porsche 75 gadu jubileju, šoruden uz Rīgas Motormuzeju bija atceļojuši tā vēsturiskie modeļi, kas tapa laikā, kad latvietis Anatols Lapiņš bija zīmola galvenais dizainers. Lapiņš, starptautiski pazīstams kā Anatole Lapine, radīja leģendārus auto, tai skaitā kulta auto Porsche 928.
Aiva Alksne
Foto: no publicitātes materiāliem, Hansa Lapine personiskā arhīva un Shutterstock

Ziņas, ko par mūsu tautieti Anatolu Lapiņu var iegūt, ir visai skopas. Galvenokārt lielos vilcienos tiek pārstāstīta viņa darba dzīve un karjeras sasniegumi. Zināms fakts ir tas, ka slavenais latvietis pasaulē nāca 1930. gadā un pirmos desmit savus dzīves gadus aizvadīja Āgenskalnā. Viņa tēvs, kura asinīs ritēja latviešu un vācu asinis, bija diezgan veiksmīgs uzņēmējs. Tā kā Anatola mamma bija poliete, sākoties karam, ģimene bēga vispirms uz Poliju, uz Poznaņu, bet 1945. gadā, kad tur ienāca krievu armija, devās tālāk uz Vāciju, uz Hamburgas piepilsētu… 

Lasot šo niecīgi izklāstīto biogrāfiju, nepameta doma – nu, kā tas tā var būt? Tik slavens cilvēks, turklāt vēl latvietis, un mēs par viņu zinām tik maz? Tirdīju izstādes veidotājus un uzzināju, ka Anatolam Lapiņam ir dēls, taču viņš neatsaucoties, neizejot uz kontaktu… Protams, var būt arī tā, jo mēs taču par Anatola Lapiņa privāto dzīvi neko nezinām, varbūt dēlam ir iemesls tā rīkoties?

Tomēr noskaidroju viņa vārdu, atradu, kur viņš strādā… Bet man saka – mēs jau viņam rakstījām, velti, neatbild, taču jūs varat mēģināt. Un tad atcerējos par savu paziņu Kalifornijā – tieši tur ir uzrādīta Anatola Lapiņa dēla Hansa Lapine adrese… Šķita – ja viņam uzrakstīs kāds no Amerikas, varbūt tad atsauksies? Mēģināts nav zaudēts! Lūdzu talkā paziņu. Viņa piekrita uzrakstīt e-pasta vēstuli Hansam. Pagāja nedēļa – klusums.

Un pēkšņi atskan zvans no paziņas: vai tu zini, kas man tikko piezvanīja? Tagad ir jāvienojas tikai par laiku, Hanss varot veltīt stundu sarunai WhatsApp. Mums Latvijā bija četri no rīta, bet viņam Kalifornijā – jau pievakare. Kad sazvanāmies, Hanss jūtas ļoti pagodināts un aizkustināts, ka vēlamies ko vairāk uzzināt par viņa tēvu. «Jāatzīst, ka manam tēvam dzīve bija tāda, ko varētu rādīt kino,» viņš nosaka.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē