Izturēt var visu, kamēr vien dzīvo ar mīlestību. Trīs bērni – trīs smagi pārbaudījumi

Viņu vecākais dēls Renārs iemācījās sadzīvot ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu, meita Robina saskārās ar diagnozi viegla cerebrālā trieka, bet piedzīvoto ar abiem vecākajiem bērniem bērnudārza Kukaramba veidotāja un vadītāja Aija Zvirgzdiņa nesauc par grūtībām. Tikai par rūdīšanos, lai vēlāk pietiktu spēka izturēt pārbaudījumu, kad jaunākais dēls Reinis saslima ar asins vēzi. «Godīgums, atklātība, ticība brīnumiem un nedaudz humora vienmēr palīdz izturēt,» saka Aija.
Laura Ikauniece

Aija

Nemācēju būt laba psiholoģe

Esmu Aija, triju bērnu mamma. Tā patiešām ir – sevi vispirms asociēju ar bērniem. Reizēm smejot saku, ka esmu bērnu cilvēks, kuru interesē pedagoģija. Viss, kas attiecas uz bērnu audzināšanu, man šķiet tik svarīgi. 

Pēc vidusskolas absolvēšanas stingri biju nolēmusi kļūt par psiholoģi. Universitāti pabeidzu nu jau ar vienu savu bērnu padusē. Ar vīru iepazināmies agri, sākām dzīvot kopā, un jau 22 gadu vecumā man piedzima dēls Renārs. Iztēlojies tikai – man, īstai tusētājai un dzīves baudītājai, pēkšņi bija bērns! Lai gan tobrīd vēl nebija nekāda priekšstata, ko nozīmē audzināt bērnu, ar lielu entuziasmu ķēros pie lietas. Kamēr draudzenes gāja uz Vecrīgu, mēs ar Renāru dzīvojāmies pa mājām, un man patiešām no sirds patika šis laiks.

Drīz vien pieteicās otrs bērns, meita, un 24 gadu vecumā biju jaunā māmiņa ar maģistra grādu psiholoģijā. Uzsāku arī darbu savā profesijā un tikai tad secināju, ka laikam man nesanāk būt labai psiholoģei, nemāku tik neitrāli pareizi runāt ar cilvēkiem, viegli pavelkos līdzi citu stāstiem, man gribas mesties glābt visu pasauli, bet tas nav ne profesionāli, ne iespējami. Kādu laiku strādāju krīzes centrā, iestādē, kur nonāk vardarbībā cietuši bērni, reizēm fiziski nācās saņemties, lai distancēti uzklausītu sievietes, kuras nāca un stāstīja par dzīvi ar vardarbīgiem vīriem. To klausoties, vienmēr gribējās kliegt – ko tu dari!? Pamet viņu un mūc prom, ko kājas nes! Bet profesionāls psihologs tā nedrīkst…

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē