Ilze Ķuzule: Likās, ka jātiek vaļā no šā slavena vecāka bērna zīmoga, kas man traucē

Dailes teātra aktrisei ILZEI ĶUZULEI-SKRASTIŅAI šobrīd teātrī tāds brīvāks posms. Šķiet, viņa beidzot ir sasniegusi to harmonisko mieru sevī, pēc kā pēdējos gadus tik ļoti tiekusies. «Esmu beidzot iemācījusies plūst pa dzīvi, baudīt katru dienu un novērtēt to, kas man ir,» Ilze saka.
Aiva Alksne
Foto: Agneta Jonele. Stils: Agija Vismane

Nekad nebūtu domājusi, ka manas mammas vārds man varētu traucēt, bet ir bijušas nepatīkamas epizodes. 

Kad runājamies, ir agra svētdienas pēcpusdiena. Ilzes mājās visi ir kārtīgi izgulējušies un nesteidzīgi ieturējuši vēlās brokastis. Viņai negaidot iegadījušās divas patiešām brīvas brīvdienas, jo izrādes «Smiļģis» teātrī ir atceltas. «Man patīk pārskatīt nedēļu uz priekšu – tad zinu, kas mani sagaida, kādas izrādes man būs, un varu noskaņoties. Kad pēkšņi kaut kas atceļas – kā tagad –, uz mirklīti iestājas tāds nesaprotams stāvoklis. Bet, kad samierinos, paveras visādas foršas iespējas, ko brīvdienā var darīt. Vakar mēs visi aizbraucām uz kalnu paslēpot, šodien arī kaut ko noteikti sadomāsim,» saka Ilze. Viņas dvīņiem Emīlījai un Maratam jau drīz būs 12 gadu. Un, lai gan abi labprātāk nolienot katrs savā istabā, tomēr sajūta, ka vecāki kaut kur tepat vien ir, viņiem tīri labi patīkot.

Ilze priecājas, ka intervijai uzrunāta tieši tagad. Patlaban viņa filmējas Sandras Kalnietes lomā filmā «Dzīve pārtraukta», kas stāstīs par Atmodas laika spožo zvaigzni Itu Kozakeviču, un gatavojas koncertam, kas būs veltīts Ilzes mammai Mārai Zālītei viņas apaļajā jubilejā – koncerts «Tā runāja» notiks 18. februārī mūzikas namā Daile.

 

– Kā radās ideja par koncertu tieši mammas dzimšanas dienā?
– Iniciators bija komponists Kārlis Lācis. Runājām, ka kaut ko varētu darīt kopā, un tad sapratām, ka ir īstais brīdis, jo mammai šis ir jubilejas gads. Atcerējāmies, ka Kārlim ir brīnišķīgas dziesmas ar mammas tekstiem, kas savulaik rakstītas Aijai Andrejevai, – viņiem ir kopīgs albums Mežā. Kārlis uzrakstīja fantastiskas aranžijas Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu kvartetam, līdz ar to mums kompānijā ir arī četri brīnišķīgi kungi, un dziesmas atkal izceltas saulītē. Protams, neesmu dziedātāja, bet aktrise, un manā izpildījumā dziesmas skanēs citādi, jo es uzsvaru lieku uz tekstu un stāstu. Bet tik un tā vajadzīgi nopietni tehniski treniņi, jo Kārļa mūzika nav tā vieglākā. Tāpēc tagad trīs reizes nedēļā eju dziedāt pie savas skolotājas Ievas Kerēvicas.

– Tas ir tā ļoti personiski – tieši jūs un tieši mammas dzimšanas dienā.
– Jā, es par to domāju – vai nav pārāk personiski? Bet tad nolēmu – nu nē! Man tas ir jādara, un es to gribu. Mammai bija daudz piedāvājumu saistībā ar viņas jubileju, bet es teicu: mammu, tu zini, es uzlikšu ķepu, nedod šo gadu nevienam citam, mēs mēģināsim realizēt! Ļoti ceru, ka koncerts varēs notikt paredzētajā datumā un laikā. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē