Homeopāts, ciguna skolotājs Igors Kudrjavcevs: Meditācijā nav nekādas mistikas

Visticamāk, izdzirdot vārdu meditācija, tev acu priekšā parādās lotosa pozā sēdošs cilvēks un Budas figūriņa. Vai, vēloties attīrīt un nomierināt prātu, bez tā visa var iztikt? Izrādās – var!
Lote Auzāne
Foto: Ieva Andersone

SKAIDRO: IGORS KUDRJAVCEVS, homeopāts un Ķīnas medicīnas ārsts, ciguna skolotājs un vairāku grāmatu autors

Pirmais un svarīgākais, kas jāsaprot, – patiesībā daudzi meditē, paši to nemaz neapzinoties. Proti, stalti sēdēt lotosa pozā, savienojot pirmo un ceturto pirkstu un atbalstot delnas pret ceļgaliem, vienlaikus aizverot acis un ļaujot ieplūst sevī pārdabiskai laimes izjūtai un mieram, – meditācijā tie nebūt nav obligāti priekšnoteikumi. Ierasts, ka vārdam meditācija ir ļoti dažādi skaidrojumi, tostarp reliģisku rituālu praktizēšana, atlabšanas metodes, biznesa stresa menedžmenta prakses un daudz kas cits. Taču tulkojumā no latīņu valodas vārds meditatio nozīmē pārdomas vai vingrošana, tāpēc var droši apgalvot, ka nekādas mistikas, kā nereti šķiet, tajā visā nemaz nav.

Kas īsti ir meditācija?

Īsi sakot – uzmanības koncentrēšana uz ķermeņa iekšpusi vai uz konkrētu priekšmetu. Abos scenārijos virsmērķis ir atslēgt prātu, domāšanu no ārējās pasaules kairinājumiem, uztvert pēc iespējas mazāk informācijas. Šādu prāta stāvokli iespējams sasniegt, darot jebko, jo galvenais

Virzot enerģiju tikai vienā procesā smadzenēs pārstāj funkcionēt centri, kas atbild par meklēšanu, versiju salīdzināšanu, lēmumu pieņemšanu.

priekšnosacījums ir koncentrēties uz konkrēto darbību, būt šeit un tagad. Tātad būtībā par meditāciju var saukt arī ēst gatavošanu, mājas uzkopšanu, zāles pļaušanu, pat izšūšanu, ja vien simtprocentīgi atdodies nodarbei un, piemēram, skrienot ikvakara krosu, nedomā par to, ko gatavot rītdienas pusdienām. Meditācijas procesa sāls – gan vizuālo, gan audiālo, gan kinestētisko uzmanību koncentrēt uz kaut ko vienu, piemēram, savu elpu. Tieši no objekta, uz ko tiek koncentrēta uzmanība, atkarīgs meditācijas virziens – vai tā būs reliģiska meditācija, piemēram, mērķtiecīgi daudzas reizes pēc kārtas atkārtojot kādu reliģisku frāzi vai dievības vārdu, vai ķermeņa atlabšanas meditācija un domu sakārtošana, kad notiek koncentrēšanās uz sevi.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē