Foto: Imanta Ziedoņa 10 skaistās vietas Latvijā

Atceroties un godinot Imantu Ziedoni 90. jubilejas dienā, IEVAS Stāsti piedāvā fonda Viegli padomes priekšsēdētājas Žanetes Grendes atmiņu stāstu par Latvijas apceļošanu kopā ar dzejnieku.
Līga Blaua
Līga Blaua
Foto: no Žanetes Grendes, VKFFDA (U. Pāže) un fonda Viegli arhīva

Latvija ir brīnumskaista zeme, bet skaistajam jāpalīdz parādīties.
Imants Ziedonis

Satikšanās Vērmaņdārzā

Kopā ar Ziedoni apceļot Latviju, apskatīt viņa desmit skaistākās vietas jau vien bija vilinoši.

«2004. gadā pavisam nejauši satiku Imantu Ziedoni Vērmanes dārzā. Mēs nebijām pazīstami, nekad nebijām tikušies. Viņš par mani neko nezināja. Es biju uzņēmēja. Tajā pavasarī man nesen bija palikuši četrdesmit gadi, un saviem biznesa partneriem biju lūgusi man uz jubileju uzdāvināt Imanta Ziedoņa Rakstus un vienu mēnesi brīva laika, kurā tos visus 12 sējumus izlasīt. Tā arī notika. Tā bija skaista dāvana, kurai liktenis vai providence pievienoja pilnīgi negaidītu virsvērtību.

Pilna ar domām par Ziedoni skaistā, saulainā 1. aprīļa dienā gāju cauri Vērmaņdārzam un man pretī nāca Dzejnieks… Domāju – pasveicināšu… Teicu: «Labdien, Ziedoņa kungs!» Viņš mirkli uz mani paskatījās, apstājās un pateica: «Ejam iedzert kafiju!» Gājām runādamies pa Elizabetes ielu uz viņa iecienīto kafejnīcu Cappuccino. Teicu, ka tikko esmu izlasījusi visus viņa Rakstus. Ziedonis jautāja, ko es daru, un, uzzinājis, ka esmu uzņēmēja, piedāvāja: «Taisīsim kopā biznesu!» Viņam esot sapnis, kuru gribot piepildīt. «Es tev parādīšu Latvijā desmit skaistākās vietas, nopirksim tur muižas un veidosim savu biznesu – viesnīcu tīklu ar nosaukumu Skaisti,» Imants atklāja savu vīziju, kas pirmajā brīdī šķita visai nereāla, bet dvēselē vienmēr esmu bijusi patriotiski noskaņota ideāliste un padomāju – kāpēc gan ne?! Kopā ar Ziedoni apceļot Latviju, apskatīt viņa desmit skaistākās vietas jau vien bija vilinoši. Ja būs izdevība, varbūt kādu muižiņu arī nopirksim. 2004. gadā vēl nebija nojausmu par krīzi, bankas deva kredītus, attīstība notika, un mēs nodibinājām divus uzņēmumus – SIA Skaisti un tūrisma aģentūru Tavs ceļš. Imants pasūtīja sev vizītkarti, uz kuras bija rakstīts: Imants Ziedonis – partneris Skaisti, un par šo savu jauno identitāti bija ļoti priecīgs. «Pie sirds iet dzeja, un uzņēmējdarbība ir dzeja,» uzrakstīja tādu kā moto šim savam jaunajam virzienam.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē