Audēja un rakstniece Annele Slišāne: Vienā puķē ir vesela pasaule

Visums stāsta mīlestību gabaliņos – tādu nosaukumu Annele Slišāne deva Mākslas akadēmijas maģistra darbam, kurā katram no saviem pieciem bērniem noauda segu ar viņu bērnības zīmējumiem. Sestais bērniņš, mazā Mare, nāca pasaulē gandrīz reizē ar maģistra darbu. Latvijai uz simtgadi Annele noauda simts pārsteidzošus dečus. Radoša un neparasta, audēja un rakstniece, jau trīs reizes saņēmusi Boņuka balvu. Izmetusi padsmit gadu ilgu līkumu uz Rīgu, nu viņa ar visu ģimeni atgriezusies vecvecāku mājās Zelčos.
Aiva Kanepone
Aiva Kanepone
Foto: Ieva Andersone

Mēs tikāmies Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā pavēlā pievakarē, kad bija beidzies amatnieku tirdziņš un Annele novākusi arī savu galdu. Sēdējām uz pamatīgā sola pie Papes ciema mājas ar niedru jumtu, saule pamazām laidās Juglas ezerā, un kļuva tik vēsi, ka drebinājās pat Annele savā adītajā daudzkrāsu mētelī. Lai paspētu uz tirgu no savas tālās pierobežas, viņa bija cēlusies divos naktī, un divos bija cēlies arī viņas vīrs Kaspars, kurš, cīnīdamies ar miegu, sievu gaidīja mašīnā. Annele runāja tīri, tīri latviski, un teikumos ieaudās tikai daži vārdi no viņas bagātīgās latgaliešu valodas – ustabas, baba, vacins… Un, protams, deči – Anneles dečus nemaz citādi nevar nosaukt! 

Tas, ko mēs, cilvēki, skaļi pasakām, reizēm nemaz nav tas, ko mēs domājam.

– Saulgriežu laiks mums saistās ar dabas tuvumu, un tu gan zini zālītes, gan aud tās savos dečos, gan pati esi teikusi, ka pļavu joprojām mācies. Ko tu savā mūžā esi sapratusi par augiem un pļavu?
– Pļavā ir noteikta kārtība – kurš ziedēs pirmais, kurš otrais. Vienam maijs, otram jūnijs, un augi to nemaina. Viens augs ir zemais ar lielākām lapām, cits augstais. Pļavā mēs katrs varam nolūgties un mācīties kārtību. Tādu pašu kārtību vajadzētu cilvēkiem un Dievam, un kosmosam. 
Un vienā puķē ir vesela pasaule! Es neesmu bioloģe, bet esmu kā atvērts trauks, visu laiku cenšos mācīties un ļauju pļavai stāstīt par sevi, kaut ko fotografēju, lasu. Telefonā safotografēju tik daudz, ka man kabatā līdzi ir pļava! Tad šķiroju bildes un atpazīstu. Tagad saprotu, ka būtu gribējusi mācīties par bioloģi, man tas jau mazai ļoti patika, bet tad nezināju, ka to var mācīties. 

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
1 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Akcija spēkā, piesakoties līdz 30. aprīlim!
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē