• Kā sakārtot ķermeni pēc antibiotiku lietošanas?

    Reklāmraksts
    22. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Pateicoties antibiotikām, mūsdienās var ārstēt slimības, kas kādreiz nebija ārstējamas. Taču cilvēki nereti tās lieto pārāk bieži un nepareizi vai, tieši pretēji, baidās dzert. Tāpēc zelta vērts ir zinoša farmaceita padoms gan par antibiotiku pareizu lietošanu, gan to, kāpēc vajadzētu papildus lietot arī labās baktērijas jeb probiotikas.

    Ziemas un pavasara sezonā antibiotiku lietošana kļūst biežāka, jo šajā laikā vairāk cilvēku ārstējas no elpceļu infekcijām. Taču tikai un vienīgi ārsts izvērtē, kad infekcija ir bakteriāla, un izraksta antibiotikas, ņemot vērā slimības izraisītāju, lokalizāciju, cilvēka iespējamās alerģijas vai antibiotiku rezistenci. Sarežģītākos gadījumos nosaka arī, kuras antibiotikas būs jutīgas pret noteiktu infekciju. Neatkarīgi no sezonālajām infekcijām antibiotikas izraksta arī mīksto audu infekciju gadījumos, piemēram, ja ir sastrutojis zobs vai ir ilgstoši nesadziedināma brūce. Tāpat tās jālieto, lai profilaktiski nodrošinātos pret infekciju attīstību reizēs, kad ir veikta ķirurģiska iejaukšanās.

    Farmaceits – zinošs padomdevējs

    Farmaceita uzdevums ir izskaidrot zāļu lietošanu un pievienot rakstisku informāciju zāļu iepakojumam pat tad, ja cilvēks apgalvo, ka ārsts jau visu izskaidrojis un viņš zina zāļu lietošanas kārtību. Farmaceits vienmēr norāda gan medikamenta lietošanas biežumu, paskaidrojot, kādi intervāli jāievēro un kā zāles jāsalāgo ar ēdienreizi, gan to, kādi pārtikas produkti nav lietojami kopā ar konkrētajām antibiotikām. Īpaši detalizēti zāļu lietošanu izskaidro tad, ja tās izrakstītas bērnam. Farmaceits vienmēr arī pārliecinās, vai nav pārsniegtas maksimālās devas, un vajadzības gadījumā sazinās ar ārstu.

    Farmaceiti atzīst, ka cilvēku uzskati par zāļu lietošanu ir ļoti atšķirīgi. Daļa gribētu dzert antibiotikas gandrīz katras saaukstēšanās gadījumā. Bieži šāds uzskats saistīts ar iepriekšēju sliktu pieredzi, kad slimība ir ieilgusi un grūti padevusies citām ārstēšanas metodēm. Daļa cilvēku nevēlas lietot antibiotikas. Iespējams, tas izskaidrojams ar plaši pieejamo informāciju, ka antibiotikas iznīcina ne tikai sliktās, bet arī labās baktērijas. Tāpat daudzi ir dzirdējuši par antibiotiku rezistenci – situāciju, kad baktērijas vairs nepakļaujas antibiotikām. Tomēr kopumā pacienti ir izglītoti, apzināti un saprot, ka ir situācijas, kad bez antibiotikām iztikt nevar. Jebkurā gadījumā antibiotiku lietošanu izvērtē ārsts.

    Ietekmē ne tikai vēderu

    Antibiotikas iedarbojas ne vien uz sliktajām, bet arī labajām baktērijām, jo nespēj selektīvi izvēlēties tikai vienas. Tāpēc antibiotiku lietošana ir viens no faktoriem, kas negatīvi ietekmē zarnu labo mikrofloru. Tiesa, arī citas zāles var izjaukt līdzsvaru starp labvēlīgajām baktērijām un ļaut savairoties sliktajām. Organisms parasti reaģē uz to ar vēdera pūšanos, diskomfortu, visbiežāk caureju, daļai cilvēku attīstās arī sēnīte. Lielāks disbakteriozes risks, lietojot antibiotikas, ir maziem bērniem, kam zarnu mikroflora attīstās pakāpeniski, un gados vecākiem cilvēkiem, kam zarnu labvēlīgā mikroflora vairs nav tik spēcīga. Pieaugušam cilvēkam mikroflora ir visstabilākā, izņemot reizes, kad tā ir novārdzināta ar zāļu patēriņu, smēķēšanu, zarnu infekcijām vai kairinājumu.

    Organisma labvēlīgā zarnu mikroflora ir vesela bagātība, kas strādā gan pareiza gremošanas procesa, gan imunitātes, gan vērtīgu vielu uzsūkšanās nodrošināšanai. Tāpēc nevajadzētu sagaidīt caureju, bet jau laikus sākt lietot probiotikas un prebiotikas, jo caurejas gadījumā antibiotikas nespēs uzsūkties un iedarboties.

    Kā izvairīties no disbakteriozes jeb disbiozes?

    Vienkārši – papildinot organisma rezerves ar probiotikām jeb labajām baktērijām. Daudzi izdzer antibiotikas un sāk lietot probiotikas tikai tad, ja parādās kādi nepatīkami simptomi. Taču ne vienmēr tā ir pareizi, jo ir dažādas labās baktērijas. Jā, ir dažādi laktobaktēriju un bifidobaktēriju preparāti, kurus lietojot jāievēro triju četru stundu intervāls starp antibiotikām. Taču ir preparāti, piemēram, Enterol, kuri satur Saccharomyces boulardii jeb dzīvas rauga sēnītes un kurus var lietot vienlaikus ar antibiotikām. Šis ir stabilāks un ērtāk lietojams līdzeklis, jo cilvēki nereti aizmirst iedzert probiotikas vai neievēro pareizus intervālus. Tāpat ir pietiekama klīnisko pierādījumu bāze par to, ka Enterol efektīvi novērš caureju un stiprina zarnu sieniņas, nodrošinot labu un stabilu zarnu mikrofloru. Labvēlīga mikroflora arī pozitīvi ietekmē prieka hormona serotonīna un miega hormona melatonīna izstrādi, tāpēc veselīgāks zarnu stāvoklis dara cilvēku emocionāli stabilāku.

    Enterol 250 mg cietās kapsulas/Enterol 250 mg pulveris iekšķīgi lietojamas suspensijas pagatavošanai Saccharomyces boulardii
    Bezrecepšu zāles. Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma!
    Par zāļu lietošanu konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu. Reklāmas devējs – BIOCODEX SIA. Reklāma sagatavota – 04/2024

    ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē