• Puķes, kas rotā dobes pie Operas un Brīvības pieminekļa. Ciemos stādaudzētavā «Velgi»

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    24. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Šādas krāšņas bakopu bumbas pa vasaru izaug 27 cm diametra iekaramajos podos. Katrā podā iestādīti trīs augi. 
    Foto: no personiskā arhīva
    Šādas krāšņas bakopu bumbas pa vasaru izaug 27 cm diametra iekaramajos podos. Katrā podā iestādīti trīs augi. 
    Šogad žurnāls Mans Dārzs dodas ciemos uz Latvijas stādaudzētavām un siltumnīcām, lai pastāstītu lasītājiem, pēc kādiem stādiem doties uz katru no tām! Šoreiz ciemosimies stādaudzētavā Velgi Dimzukalnā.

    Ar saimniecību iepazīstina Inguna Smala, agronome, ģimenes saimniecībā Velgi saimnieko kopā ar vīru Gati un dēlu Edgaru. «Mana mamma bija dārzniece Ķekavas kolhozā. Viņa gan vairāk strādāja ar dārzeņiem – gurķiem un tomātiem –, bet arī ar rozēm un neļķēm. Un, ja bērnība pagājusi siltumnīcā zem galda, tad ir tikai divas iespējas: vai nu tu no tās aizej projām vispār, vai paliec un ieaudz arvien dziļāk.» 

    Vietas vizītkarte

    «Mums ir apmēram 3500 kvadrātmetru siltumnīcu platības ar dubulto plēves segumu, un sezonā tajās izaudzējam vairāk nekā 100 000 puķu stādu. Mūsu komanda ir neliela – mēs ar vīru un dēlu un vēl divas darbinieces. 

    Īstu pārbaudījumu sagādāja aizpagājusī ziema, kad visiem zināmo apstākļu dēļ šķita, ka varētu vairs vispār nebūt pieejama gāze. Bet mums jau siltumnīcā, ko apkurināja ar gāzi, bija viss pavasaris… Uzlikām arī granulu katlus, un nu ir iespēja kurināt vai nu vienu, vai otru. Pašlaik gan kurinām tikai mazo siltumnīcu pie mājas, kurā tiek uzziedinātas hiacintes un tulpes. Papildu siltumam gadījumiem, kad temperatūra nokrīt zem mīnus 20 grādiem, kā tas bija nupat janvārī, siltumnīcā ielikta arī ar malku kurināma krāsniņa.»

    Vēl pirms gadiem desmit Ingunai ap šo laiku kurpju kastē glabājās vesela bagātība – sēkliņas apmēram pusotra tūkstoša eiro vērtībā. Salīdzinot ar tiem gadiem, tagad viņa no sēkliņām audzē ļoti maz. Lielum lielo daļu puķu izaudzē no jaunstādiem, kas sāk ierasties, sākot ar gada piekto nedēļu, pašās janvāra beigās. Mēs dārzniecībā ciemojāmies janvāra vidū. 

    Pirms vairākiem gadiem iegādāta arī dēstu podojamā mašīna, kas ļauj strādāt ātrāk un vieglāk. Taču tā prot podiņos iestādīt jaunstādus. Turpretī no sēklas audzētie stādiņi jāpiķē un podos jāiestāda ar rokām, un tas ir daudz darbietilpīgāk. 

    Tomēr pavisam atteikties no sēšanas arī nevar, un kastītēs jau iesētas kamolbegonijas. Tas ir ļoti smalks darbs. Begoniju sēkliņas ir sīkas kā puteklīši un sējot nedrīkst ne tikai nošķaudīties vai runāt, bet pat īsti elpot – puteklīši aizies pa gaisu un vairs nebūs ne savācami, ne atrodami. Turklāt tās sēj uz substrāta virsmas un atstāj nepiesegtas. Zemei kastītē vienmēr jābūt vienmērīgi mitrai, lai dīgt sākušās sēkliņas neiežūtu. Tāpēc kastītes sākumā piesedz ar agrotīklu. No sējuma, kas mazāks par kvadrātmetru, izaugs 5000 kamolbegoniju stādu, kas maijā jau ziedēs. Tuvāk maija vidum vai beigām – atkarīgs no tā, cik silts būs pavasaris.

    Jau labu laiku Velgi kopā ar partneriem piedalās konkursos, lai piegādātu vasaras puķu stādus pašvaldībām.

    Piemēram, gandrīz katrā no Rīgas skaistajām dobēm, par kurām rūpējas Rīgas dārzi un parki, redzamas kādas no Ingunas izlolotajām vasaras puķēm.

    Gan pie Operas, gan Brīvības pieminekļa, gan mazākajās dobēs. Rīga arvien vēlas izmēģināt ko neierastāku, piemēram, alternantēras (Alternanthera), neparastu krāsu kosmejas (Cosmos), pēdējos gados ļoti populāras ir vasaras dālijas (Dahlia hortensis), Jaungvinejas balzamīnes (Impatiens NeuGuinea). Arī zemos, ātraudzīgos laimiņus (Sedum) ar sazarotu un blīvu augumu, ko izmanto kā augsnes sedzēju saulainās vietās, piemēram, dzeltenzaļo ‘Lemon Ball’. Tas ir skaists gan dobju apmalēs, gan kapu apstādījumos. Teorētiski ir daudzgadīgs augs, taču pie mums nav ziemcietīgs, tāpēc fotogrāfijā redzamais mazliet pastīdzējis, jo ziemu pārlaidis iekštelpās. 

    Jau aprīļa beigās sākas īsts vasaras puķu bums:

    • Vienas no Ingunas mīļākajām puķēm ir bakopas jeb suteras (Sutera), sāk ziedēt jau ļoti agri – aprīļa beigās – un maija vidū jau ir ļoti krāšņas. 
    • Par ļoti mīļām puķēm kļuvušas arī nokarenās vītolu skēvolas (Scaevola aemula), ļoti izturīgas un viegli kopjamas, līdzīgi kā pelargonijas. Nav ļoti spilgtās krāsās, kas tās izceltu. Skēvolu toņi ir baltie, maigi zilie, rozīgie un violetie. Zied bagātīgi un veido lielu apjomu.
    • Pēdējo gadu aktualitāte – eņģeļlapu krustaines (Senecio candidans) ‘Angel Wings’ ar milzīgām, gandrīz 20 cm garām, sudrabainām lapām, kas tiešām atgādina eņģeļa spārnus. Ļoti izturīgas. Iecienītas gan floristikā, gan apstādījumos – vienu gadu pat veidoja balto svītru Latvijas karoga dobēs pie Brīvības pieminekļa.
    • Zemās lobēlijas (Lobelia erinus) – smalkas, skaistas un arvien mīļas. Diemžēl ir no tām puķēm, kas visu vasaru neiztur. Kādā brīdī tās sagurst un ir jānomaina.
    • Petūniju (Petunia atkinsiana un Petunia hybrida) šķirņu un veidu ir tik daudz, un tās arvien neiziet no aprites un modes, klasiska vērtība, kas savā vietā noturējušās ilgu laiku un būs arī šogad. 
    • Hēbe jeb mūžzaļā veronika (Hebe x andersonii) – ļoti skaists, interesants augs. Ilgi augoša, būs nopērkama tikai jūlija beigās. Rudenī var noglabāt nākamajam gadam – līdzīgi kā greznās hortenzijas, ar podu ienesot telpā, kur temperatūra turas virs nulles un nav liels mitrums.
    • Vasaras otrajā pusē sāksies krizantēmu sezona. Skaisti, kupli augi podiņos tiek izaudzēti no viena paša spraudenīša, to galotņojot. Nedaudz – arī lielās multifloru (Chrysanthemum multiflora) bumbas. 

    Kur nopirkt Velgu puķes?

    •   Lielveikalos Depo.
    •   Stādu tirgotavā Ziedu raksti tirdzniecības centrā A7.
    •   Ziedu veikalā Puķu pasaka Jūrmalā. 
    •   Sezonā – uz vietas dārzniecībā.  

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē