• Maijā parūpējies par rozēm un ziedošajiem krūmiem! Aktuālie darbi košumdārzā

    Dārzs
    Vineta Radziņa
    5. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Artush / Shutterstock
    Maijā notiek aktīva augšana, tāpēc košumaugi īpaši jāpieskata – jābaro, jālaista un jāsargā no salnām. Joprojām var stādīt kailsakņus. Konsultē Vineta Radziņa, mežsaimniecības inženiere un ainavu arhitekte.
    • Laisti! Maijs parasti nav nokrišņiem bagātākais mēnesis, tāpēc neaizmirsti laistīt! Tas ir svarīgi šajā pavasarī stādītiem augiem, bet, ja sausums ilgstošs, arī rudenī un pagājušajā pavasarī stādītajiem. Ja ir sauss, reizi nedēļā laisti rozes, rododendrus, hortenzijas, taču censties neliet ūdeni uz krūmu lapām.
    • Baro! Lieto komplekso mēslojumu un izvēlies šim darbam apmākušos vai smidzinoša lietus dienu. Viegls lietus palīdzēs augiem uzņemt mēslojumu, bet nomākusies diena sargās no apdegumiem, ja kāds grauds paliks lapās vai skujās. Parasti pavasarī kā pirmo lieto komplekso mēslojumu ar NPK 12–8–16, kas nozīmē, ka 1 kg mēslojuma tīrvielā satur 120 g slāpekļa, 80 g fosfora pentoksīda un 160 g kālija oksīda.
    • Stādi! Arī maija sākums vēl ir gana labs kailsakņu stādīšanai. Neaizmirsti kokaugu atsiet un laistīt. Apskati, kā augi jūtas iepriekšējo gadu stādījumos, – vai atbalsta mietiņi pilda savu funkciju, varbūt tie jānomaina pret jauniem. Kā ar atsaitēm? Vai nav pārāk ciešas un nesāk žņaugt jauno kociņu? Tas var novest pie auga bojāejas.
    • Sargā! Salnām tuvojoties, ziedošos kokaugus apsedz ar agrotīklu, apsmidzini ar ūdeni, dedzini dūmu sveces.
    • Atjauno un nomulčē dekoratīvo košumkrūmu un kokaugu apdobes. Mulčēšana īpaši ieteicama augiem ar seklu sakņu sistēmu, piemēram, rododendriem, magnolijām, viršiem, ērikām, skarainajām hortenzijām.
    • Ja šķiet, ka kāds dekoratīvais košumkrūms ir nosalis un neplaukst, vēl pāris nedēļu pagaidi, jo, piemēram, alkšņlapu kletra plaucē pumpurus vēlu. Arī tad, ja augs nosalis, izvērtē, varbūt iespējams to nogriezt līdz zemei un tas plaucēs snaudošos pumpurus un spēs atjaunoties.
    • Maija otrajā pusē saīsini kalnu priežu jaunos dzinumus. Lai augs būtu formīgs un pufīgs, jaunie dzinumi jāsaīsina apmēram par trešdaļu. Ja dzinumu īsināšanu neatliek uz pēdējo brīdi, tad tas izdarāms bez speciāliem dārzkopības rīkiem. Dzinumus viegli nolauzt ar rokām, vēlāk tie sāk pārkoksnēties un palīgā būs jāņem šķēres.Pēc noziedēšanas apgriez veigelas, pelēkās spirejas, forsītijas, tas palīdzēs saglabāt kompaktu krūmu un veicinās jauno dzinumu veidošanos.
      Raksts no žurnāla Mans Dārzs arhīva

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē