• Paprikai laiks uz siltumnīcu! Padomi paprikas stādīšanā

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    15. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Maija vidus ir labs brīdis, lai paprika pārceltos no palodzes uz siltumnīcu. Tā kā paprika ir siltummīle, jārūpējas, lai tai siltumnīcā būtu pietiekami silti arī vēsākās naktīs. Apkopojam būtiskāko par paprikas stādīšanu.
    • Paprikai vajag siltumu. Amatieru siltumnīcā papriku droši vari stādīt maija vidū; ja siltumnīca apkurināma, tad pat agrāk.
    • Stādīšanas laiku nosaka tas, vai iespējams nodrošināt augsnes temperatūru virs 16 grādiem, bet gaisa temperatūrai dienā jābūt vismaz 20 grādiem un naktī – vismaz 17 grādiem.  
    • Saglabāt siltumu naktī palīdz agrotīkla segums. No tā var izveidot griestus, uzklājot uz špaleras stieplēm, ar ko tad var apsegt katru augu atsevišķi (tiesa, tas ir darbietilpīgi), vai arī var izveidot teltij līdzīgu konstrukciju.
    • Augsne pirms dēstu izstādīšanas jāiesilda. To izdara 5–7 dienas pirms plānotās stādīšanas dienas, izklājot uz dobēm caurspīdīgu polietilēna plēvi. Svarīgi, lai tā būtu tiešām caurspīdīga, tad saules ietekmē zem plēves veidosies siltumnīcas efekts un augsne sāks iesilt. Augsnes temperatūru pārbaudi ar virtuves termometru, kas paredzēts cepešiem.
    • Stādi 3–4 augus uz kvadrātmetru.
    • Ērtāk stādīt vienā rindā. Un stādi tā, lai dīgļlapas, ja tās vēl saglabājušās, paliktu virs augsnes. Ja lapu žāklēs jau veidojas pazares, tās izņem, bet pašas lapas pagaidām atstāj.
    • Mēslošana un laistīšana. Amatieru siltumnīcā papriku parasti audzē kopā ar tomātiem vai gurķiem un arī laista un mēslo visus vienlaikus. 
    • Uzsiešana. Zemas šķirnes vari atstāt neuzsietas, vai uzsiet pie vienas auklas. Augstākām šķirnēm augu veido ar 3–4 galotnēm un katru no tām uzsien atsevišķi. Vai arī veido horizontālo špaleru apkārt augiem – tā dara arī lielražotāji.
    • Augļu forma atkarīga no šķirnes un apputeksnēšanas, jo nepietiekami apputeksnētie augļi veidojas kropli. Tāpēc, lai veicinātu apputeksnēšanu, vasarā labāk turēt vēdlogus vaļā gan dienā, gan naktī, lai nodrošinātu bišu, kameņu vai lapseņu iekļūšanu siltumnīcā, kā arī lai siltumnīca labāk vedinās un no rītiem ātrāk izžūst rasa.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē