• Šogad samazināsies dārgāko recepšu zāļu cena

    Ziņas senioriem
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Dārgāko recepšu zāļu cena jau rudenī varētu samazināties par 15–20 procentiem, informēja Veselības ministrijā (VM). To paredzēts panākt, pārskatot pieļaujamo zāļu piecenojumu apmēru, kā arī palielinot valsts noteikto kompensācijas apmēru kompensējamajiem medikamentiem.

    Veselības ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus jaunam zāļu cenu veidošanas modelim, kas sagatavots, analizējot Lietuvas, Igaunijas un Somijas farmācijas jomas regulējumu. Jaunais modelis paredz atteikties no esošās sistēmas, kurā pieļaujamais procentuālais lieltirgotavu un aptieku piecenojums ir atkarīgs no zāļu ražotāja noteiktās cenas, tā vietā ieviešot vienu fiksētu uzcenojumu visām kompensējamajām zālēm un recepšu zālēm par iepakojumu neatkarīgi no cenas, kā arī maksu par farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu, skaidro VM.

    Ministrijas piedāvājums paredz noteikt fiksētu piemērojamo piecenojumu lieltirgotavām un aptiekām par medikamentu iepakojumu, kā arī noteikt samaksu aptiekām par farmaceita konsultāciju recepšu medikamentu izsniegšanas gadījumā, kas daļēji tiktu apmaksāta no valsts puses. Ministrijas skatījumā šāda kārtība

    ne vien iedzīvotājiem mazinās izdevumus par zālēm, bet arī farmaceiti varēs ieteikt medikamentus, balstoties tikai uz profesionālajām zināšanām, nevis aptiekai komerciāli izdevīgāko medikamentu izsniegšanu.

    Gaidāms, ka šādu izmaiņu rezultātā uzlabosies pacientu līdzestība medikamentu lietošanā, kas uzlabos gan slimību kontroli, gan arī mazinās hronisko slimību saasinājumus un hospitalizācijas hroniskiem slimniekiem.

    Plānots, ka farmaceitiskās aprūpes pakalpojuma maksu segs pacients un valsts, bet pacienta maksa varētu būt līdz 75 centiem. Līdzīga summa, tikai 71 centa apmērā, jau šobrīd tiek iekasēta kā līdzmaksājums par kompensējamo medikamentu recepti. Jaunais zāļu cenu modelis neparedz regulēt arī bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju cenas. Sākumā plānots saprast, kā darbosies jaunās cenas attiecībā uz recepšu medikamentiem, iespējams, kaut ko uzlabojot pēc pusgada vai gada. Prognozēts, ka iedzīvotāji izmaiņas zāļu cenās varēs sajust jau rudenī.

     

    Projektu «Ziņas senioriem» finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par «Ziņas senioriem» saturu atbild «Žurnāls Santa». 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē