• Monro, Hepbērna, Brando un citi. Kādas grāmatas lasīja Holivudas spīdekļi?

    Grāmatas
    Elza Krūmiņa
    20. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Lūk, kādas grāmatas labprāt lasīja šīs Holivudas zelta laikmeta, pagājušā gadsimta 20. līdz 60. gadu, filmu zvaigznes.

    Grēta Garbo

    Par zviedru sfinksu dēvētā kinoaktrise Grēta Garbo savu Ņujorkas dzīvokļa bibliotēku izvēlējās aizpildīt ar dzejas un filozofijas grāmatām. Viņas iecienītākais rakstnieks bija krievu klasiķis Ivans Turgeņevs, un no viņa darbiem Garbo izvēlējās lasīt esejas un īsos stāstus.

    Džeimss Dīns

    Holivudas skaistulis Dīns jūsmoja par 1882. gadā sarakstīto Peta Gareta vesterna žanra romānu «Billija autentiskā dzīve». Grāmata vēsta par jaunu puisi ar iesauku Zēns Billijs, kas savā īsajā mūžā paspēja pastrādāt vairākus smagus noziegumus. Dīns šo grāmatu no vāka līdz vākam esot izlasījis vairākas reizes, jo pats reiz sapņoja atveidot kovboju kādā filmā.

    Merilina Monro

    Monro bijusi īsts grāmatu tārps. Viņas bibliotēkā bija vairāk nekā 400 grāmatu, un viņas mīlestība uz lasīšanu notverta ne vienā vien fotogrāfijā. Slavenās blondīnes mīļākās grāmatas bija Gistava Flobēra romāns «Bovarī kundze» un amerikāņu rakstnieka Džeka Keruaka romāns «Ceļā».

    Aktrise Lorēna Bekola
    Aktrise Lorēna Bekola

    Lorēna Bekola un Hamfrijs Bogārts

    Leģendārā amerikāņu aktrise Lorena Bekola reiz kādā intervijā atzina, ka gan viņai, gan viņas vīram aktierim Hamfrijam Bogārtam ļoti paticis amerikāņu rakstnieka Džona Marvana romāns «Melvins Gūdvins» – stāsts par kādu drošsirdīgu amerikāņu kareivi, kas piedalījies abos pasaules karos.

    Malēna Dītriha 1930. gadā.
    Malēna Dītriha 1930. gadā.

    Marlēna Dītriha

    Vācu kinodīva un dziedātāja saviem tuviniekiem mantojumā atstājusi vairāk nekā 2000 grāmatu. Viņa dievināja lasīt un brīvajā laikā allaž bija iegrimusi kādā literārā darbā. Īpaši bija iecienījusi Gētes darbus.

    Aktrise Odrija Hepbērna 1958. gadā.
    Aktrise Odrija Hepbērna 1958. gadā.

    Odrija Hepbērna

    Skaistā beļģu izcelsmes aktrise Hepbērna savā mīļāko grāmatu sarakstā izcēla 1911. gadā sarakstīto Frānsisas Hodžsones Bērnetas romānu «Slepenais dārzs», kas vēsta par dārzu, kam piemīt dziednieciskas īpašības.

    Marlons Brando filmā «Ilgu tramvajs»
    Marlons Brando filmā «Ilgu tramvajs»

    Marlons Brando

    Daiļajam amerikāņu aktierim bija iespaidīga grāmatu kolekcija, kuru tuvinieki pēc viņa nāves iztirgoja dažādās izsolēs. Brando īpaši bija iecienījis psihiatra Zigmunda Freida grāmatas. Vēl viņam patikuši romāni par indiāņiem.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē