• FOTORECEPTE: Svētku kliņģeris ar saldo pildījumu. Atkal modē!

    Kliņģeri
    Daina Lapiņa
    9. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Klasisks cienasts svētku galdam! Sekojot aprakstam un bildēm soli pa solim, šī recepte būs pa spēkam arī tiem, kam kūku cepšana nav ikdiena!
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    1st 40m
    Pagatavošana
    30m
    Kopējais laiks
    2st 10m
    20 vērtējumi
    4.75/5

    Sadrupinātam raugam pievieno ēdamkaroti silta ūdens, tējkaroti cukura un tējkaroti miltu, sajauc putriņā un noliek siltā vietā, lai sāk darboties. Mīkstu sviestu sakuļ ar cukuru, pieputo olu dzeltenumus, iemaisa krējumu, uzsildītu pienu un sāli. Pielej raugu. Piesijā lielāko daļu miltu, iemaisa. Mīklu izgāž uz galda un, pakāpeniski sijājot klāt atlikušos miltus, mīca, līdz tā nelīp pie rokām un ir stingra, vijīga un elastīga. Mīcīšanas beigās der pamētāt un padauzīt pa galda virsmu. Tad mīklu saveļ bumbā, liek bļodā, pārkaisa nedaudz miltu, pārklāj ar dvieli un siltā vietā raudzē apmēram stundu vai pusotras. Var ieslēgt cepeškrāsni uz 30–40 grādiem un mīklu ievietot tajā.

    Kamēr mīkla rūgst, pagatavo pildījumu. Žāvētos augļus un ogas var ņemt tādās proporcijās, kādas patīk un ir pieejamas. Ja tie ir mīksti, vienkārši uzlej siltu ūdeni, nomazgā, nosusina. Ja augļi ir cieti, tie iepriekš jāizmērcē karstā ūdenī. Lielus augļus sagriež mazākos gabalos. Šim nolūkam labi noder šķēres. Arī marmelādes konfektes sagriež gabaliņos. Pēc patikas pildījumam var pievienot riekstus, sēkliņas. Pagatavo arī drumstalas, sajaucot un ar pirkstiem saberžot sastāvdaļas.

    Kad mīklas apjoms trīskāršojies, to saspaida un izgāž uz galda. Šādi pagatavota mīkla pie galda nepielīp. Sadala mīklu divās daļās. Katru daļu saveļ desiņā, tad izrullē apmēram metru garā šaurā strēmelē.

    Katru strēmeli pārziež ar ievārījumu, nepārklājot malas.

    Ievārījumam virsū visā garumā ber sagatavoto augļu, ogu un marmelādes pildījumu. Uzkaisa kanēli.

    Strēmeles vienu malu pārliek pāri pildījumam un ar pirkstiem cieši piespiež.

    Otru malu uzliec uz augšu un pielipina pie izveidotās ruletes virsas. Galus pastiepj nedaudz tievākus. Ruletes pagriež ar savienojumu uz apakšu un novieto cieši blakus vienu otrai.

    Sākot no vidus, ceļ vienu ruleti pāri otrai, savijot tās; galus saspiež kopā. Tāpat savij rulešu otru pusi. Savīto ruleti uzmanīgi pārceļ uz cepampannas, kas ieziesta ar taukvielām, tās vidusdaļu novietojot pannas vienā malā. Ruletes galus saliec un savieno kopā, pēc vajadzības vēl pastiepjot, lai izveidojas kliņģeris. Jāņem vērā, ka cepot tas vēl pletīsies, tāpēc nevajadzētu likt pie pašām pannas malām.

    Izveidoto kliņģeri pārziež ar sakultu olu, bagātīgi pārkaisa ar drumstalām, nedaudz atstājot. Pannu ar kliņģeri liek neuzkarsētā krāsnī, temperatūru noregulē uz 180 grādiem. Kamēr krāsns uzkarst, arī kliņģeris uzbriest, tad to var pārkaisīt ar atlikušajām drumstalām. No brīža, kad krāsns uzkarsusi, kliņģeris jācep aptuveni 30 minūtes. Gatavu kliņģeri atdzesē, noņem no pannas, pārkaisa ar pūdercukuru un griež gabalos.

    Kliņģeris saglabājas mīksts un garšīgs vairākas dienas. Sagrieztu gabalos, to var ietīt plēvē vai folijā un uzglabāt saldētavā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē