• Vai vīrietis un sieviete var būt tikai draugi? Atbild sabiedrībā zināmi vīrieši

    Attiecības
    Ilze Anna Vītola
    30. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Dean Drobot / Shutterstock
    Vieni ir pilnīgi pārliecināti – īsta draudzība ar pretējo dzimumu ir iespējama, savukārt citi gatavi argumentēt, kādēļ agrāk vai vēlāk šādai draudzībai tomēr pienāk gals. Šo strīdīgo jautājumu uzdodam četriem vīriešiem.

    Jānis Skutelis, Jaunā Rīgas teātra aktieris:

    «Mana atbilde ir: visnotaļ. Pēc teorijas. Esmu redzējis video, kur suns ar kaķi draudzējas un tīģeris ar pīli… Taču atšķirībā ir tāda, ka tīģeris un pīle nemainās, bet cilvēki mainās. Piemēram, viens iemīlas un cer uz ko vairāk par draudzību, bet otrs saka – stop! Tāda iespēja vienmēr pastāv. Bet, ja nopietni, man pašām ir labas draudzenes no bērnības, skolas laika, bet tie nav cilvēki, kurus satieku regulāri. Regulāri es satieku tikai kolēģus teātrī. Bet teātrī viss ir iespējams – arī tas, ka no draudzības var attīstīties citas jūtas. Ir pat pētījumi, kas apliecina, ka cilvēki bieži iepazīstas darbā – kopīgi pienākumi, kopīga vide. Bet vispār es ticu, ka vīrietis un sieviete var būt tikai draugi arī darbā. Bet līdz galam tam noticēšu, kad tas notiks ar mani.» 

    Marģers Majors, LTV raidījuma Kultūrdeva žurnālists:

    «Esmu no tiem, kas uzskata – vīrietis un sieviete var būt tikai draugi. Un dzīve to pierāda – man ir daudzas labas draudzenes. Romantiskas attiecības un tikai draudzība manā skatījumā ir divas nodalītas kategorijas, kas izriet no savstarpējā nodoma – draudzene vai mīļotā sieviete. Tai jābūt abpusējai sajūtai, ka vīrietim un sievietei ir labs kontakts, saderīga humora izjūta un dzīves izjūta, tikai nevajag to likt vienā katlā ar romantiskām attiecībām. 

    Lai nerastos pārpratumi, katram cilvēkam taču ir verbāla dāvana – patiesības kārts, un to mēs jebkurā brīdī varam izmantot, lai pateiktu otram, kā jūtos un kādi ir mani nodomi. Vienmēr pastāv iespēja, cenšoties nesāpināt, pateikt: man patīk mūsu draudzības modelis, un es nevēlētos šo eskalēt līdz attiecībām un sabojāt. Man nav pieredzes, kad no draudzības attīstās romantiskas attiecības, bet man dzīvē bijusi situācija, kad abi saprotam – tas, kas ir starp mums, var labāk un pilnvērtīgāk attīstīties, esot draugiem, nekā esot attiecībās.

    Taču diemžēl tas, ka vīrietim ir vairākas draudzenes vai sievietei vairāki draugi vīrieši, esošajās attiecībās var atbalsoties arī ļoti neveselīgi, ar greizsirdības pieskaņu, indīgi. Uzskatu – ja ilgus gadus man ir kāda tuva draudzene, bet manai sievietei tas raisa greizsirdību, viņa jūtas slikti, man no šīs ilgstošās draudzības tomēr jāatvadās.»

    Ivars Svilāns, korporatīvās komunikācijas eksperts:

    «Jo vecāks kļūsti, jo vairāk saproti, ka draudzībai ir ļoti daudz nokrāsu un formu. Jaunībā uztvere ir diezgan bināra – jā, nē, draudzība, mīlestība, romantika, bet ar laiku tas viss kļūst daudzveidīgāks. Ne sarežģītāks, bet tieši daudzveidīgāks. Tāpēc man liekas neiespējami uz jautājumu «Vai vīrietis un sieviete var būt tikai draugi?» atbildēt ar jā vai nē. Tāda viena un strikta atbilde nozīmētu, ka kāds var novilkt ļoti precīzas robežas starp draudzību, flirtu, romantiskām attiecībām, pieķeršanos – lietām, kas dzīvē, kā zinām, mēs būt ļoti sarežģītas un asimetriskas.

    Uzdrošinos teikt, ka draudzība vispār ir labākais, kas mums, cilvēkiem ir pieejams.

    Domāju, ka arī laulībā nevaram iztikt bez tā, ka esam draugi. Varbūt attiecību pirmajos trijos līdz divpadsmit mēnešos, kad vairāk valda hormoni, draudzības faktors nav primārais, bet vēlāk, ilgtermiņa attiecībās, draudzības komponentam ir jābūt.

    Vai kādreiz esmu jutis, ka kāda draudzība citos apstākļos varētu pārtapt par ko vairāk nekā draudzība? Jā. Bet, esot laulībā, tas nozīmētu iekāpt pilnīgi citā teritorijā, kurā ir tikai vienvirziena ceļš, un neizbēgami aktuāls kļūtu jautājums par attiecību godīgumu un arī par gaidām, kas varētu būt kādai no pusēm. Tāpēc domāju, ka vēl kāda cieša draudzība ar pretējā dzimuma pārstāvi ārpus laulības būtu ļoti mulsinoša. Ir taču gana daudz Holivudas filmu par tēmu «būsim tikai draugi», un labi zinām, kā šīs filmas beidzas…»

    Reinis Pļaviņš, amatalus darītavas Labietis vadītājs, biedrības Latvijas Neatkarīgie aldari valdes priekšsēdētājs:

    «Kad man šis jautājums tika uzdots, ilgi par to domāju. Sākumā biju pārliecināts: jā, kāpēc gan ne – pilnīgi noteikti var būt draudzība starp vīrieti un sievieti! Bet tad tā dziļāk padomāju… Un secināju – tomēr jābūt ļoti daudzām sakritībām, lai tā notiktu. Daudz biežāk notiek citādi: abi, vīrietis un sieviete, attopas – esam tikai draugi, un vienīgais īsais laika sprīdis, kad mēs būtu varējuši kļūt par kaut ko vairāk nekā tikai draugi, ir palaists garām, to vairs nevar noķert. Tādēļ mana atbilde ir – jā, vīrietis un sieviete var būt tikai draugi, un tas ir daudz vienkāršāk, nekā būt kam vairāk kā tikai draugiem. 

    Vērtējot no paša pieredzes, divi galvenie iemesli, kādēļ ar kādu sievieti esam palikuši tikai draugi ir: viens no mums bijis sirdī aizņemts citā virzienā vai arī abpusēja fiziska neieinteresētība. Un biežāk, nekā es gribētu atzīt, bijušas situācijas, kad kāda sieviete ir ko pārpratusi, domājot, ka draudzīga izturēšanās ir pirmais signāls iespējamām attiecībām. Nolasīt sievietes signālus un to, ka viņa draudzību vēlas pārvērst par ko vairāk, iemācījos samērā vēlu, bet tagad tos spēju ātri saprast un arī tieši pateikt, ka attiecību nebūs, bet esmu piedzīvojis vairākas neērtas situācijas, kurās abiem jāsarkst – vienam par to, ka ir nepareizi nolasījis, ko otrs ir gribējis, otram – ka nepareizi nolasījis, kas nav gribēts.» 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē