«Es piedzimu šajā izdevniecībā.» Saruna ar «Liels un mazs» dvēseli Alisi Nīgali

Alīses Nīgales vadītajai bērnu grāmatu izdevniecībai Liels un mazs šogad aprit 20 gadu. Ar tās izdotajām grāmatām uzaugusi vesela paaudze, un pirmie lasītāji jau paši kļuvuši par vecākiem, kuri izdevniecības grāmatas tagad pērk un lasa priekšā saviem bērniem. Savukārt izdevniecības nosaukumā iekodēts būtisks vadmotīvs – grāmatas un lasīšana vieno bērnus un pieaugušos.
Zane Blanka
Foto: Ieva Andersone

Izdevniecību Liels un mazs negribas dēvēt par veiksmes stāstu, kā reizēm mēdz apzīmēt tos, kam izdevies gūt panākumus. Ar veiksmi tam patiesībā ir visai maz sakara, jo, lai no vienas grāmatas izdevēja izaugtu par starptautiski apbalvotu izdevniecību, vajadzīga drosme, neatlaidība, skaidra vīzija un spēja neiztērēties sīknaudā. Rezultāts – Liels un mazs pasaules bērnu literatūras kartē iezīmēti starp pašiem labākajiem. Pie mums tā ir vienīgā izdevniecība, kas darbojas nišā, proti, izdod tikai bērnu literatūru – tulko atzītākos ārvalstu autorus un ilustratorus un piesaista pašus labākos vietējos profesionāļus: rakstniekus, dzejniekus, atdzejotājus, tulkotājus un ilustratorus. 
Ar Alīsi tiekamies dažas dienas pēc viņas atgriešanās no ikgadējā nozīmīgākā bērnu literatūras notikuma – Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus. 

 

– Divdesmitās jubilejas gadā esat radījuši saukli Mēs izaugām kopā! Ko tev pašai nozīmē šis skaitlis?
– Divdesmit šķiet neticami daudz! Un kaut kāda robežšķirtne tā noteikti ir. Jo viss šis laiks bijis, ja ne gluži būt vai nebūt režīmā, bet no projekta uz projektu gan. Doma, ja šis sanāks, tad turpināsim, bijusi klātesoša ilgus gadus. Tāpēc laikam var teikt – šie divdesmit gadi ir pamatīgs apliecinājums, ka mums ir sanācis. Esam auguši, attīstījušies un šobrīd jau jūtamies kā stabila parādība Latvijas kultūras telpā. 

Mēs gribam būt mazi, tāpēc ka tādiem ir lielas iespējas būt brīviem, radošiem.

– 2022. gadā ieguvāt augstu novērtējumu – Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvu kā gada labākā bērnu grāmatu izdevniecība Eiropā. Tātad savā nozarē esat pasaules līmeņa spēlētājs.
– Jā, tā ir, mēs spēlējam pasaules līmeņa laukumā, bet uzskatu, ka kopumā tajā spēlē liela daļa Latvijas izdevēju. Balva, protams, bija nozīmīga. Pirms tam piecus gadus pēc kārtas bijām tai nominēti. Šo balvu pasniedz pa reģioniem, katru gadu to saņem seši pasaules izdevēji, bet Eiropā ir vissīvākā konkurence, visvairāk izdevniecību, kas var tikt nominētas un tiešām ir pelnījušas balvu saņemt.

Mēs esam maza valsts un maza valoda, tomēr nemaz tik krasi neatšķiramies no tā, kas notiek citur pasaulē. Nevaru apgalvot, bet pieņemu, ka ekonomiski stabilākā valstī mūsu uzrāviens būtu vēl maķenīt lielāks, nebūtu tik daudz cīņu par finansējumu, būtu skaidrākas struktūras, kā vari funkcionēt, īstenot lietas.

Lai turpinātu lasīt rakstu, nepieciešams iegādāties abonementu
Esmu abonents
Par 4 nedēļām
3.49 €
pirmie trīs maksājumi, pēc tam 3.99 €
Izmēģini
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā
Populārākā izvēle
Par pirmo gadu
24.49 €
pēc tam 34.99 €
Abonē
plus
Labākais saturs vienuviet no mūsu 12 drukātajiem žurnāliem
plus
Ekskluzīvas intervijas
plus
Pieeja visam saturam jebkurā ierīcē
plus
Samazināts reklāmu daudzums visā portālā
Raksta abonements
5 €
Derīgs 28 dienas
Abonē
plus
Pieeja vienam rakstam
plus
Santa+ vide bez reklāmām
plus
Pieeja rakstam jebkurā ierīcē
Abonementu var pātraukt jebkurā laikā

Villas Sarunas

Vairāk

Personības

Vairāk

Attiecības

Vairāk

Dzīvesstils

Vairāk

Lasāmgabals

Vairāk

Viedoklis

Vairāk

Praktiski

Vairāk

18+

Vairāk

Abonē