• Nora Ikstena vai Jū Nesbē? Grāmatu zelta izlase dažādām gaumēm

    Psiholoģija
    Anna Peipiņa
    9. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Iryna Kalamurza / Shutterstock
    Žurnāla Annas Psiholoģija redaktores Annas Peipiņas daiļliteratūras izlase ietver grāmatas dažādām gaumēm, taču tās vieno visu lasītāja meklētais – autori radījuši aizraujošu pasauli, kurā ienirt no viena vāka līdz otram.
    1. Nora Ikstena, Jona
      Dienas Grāmata
      Noras Ikstenas literārā atgriešanās pēc ilgāka klusēšanas laika, kas pašai rakstniecei bijis dramatisku pārdzīvojumu pilns. Pastarpināti, nojausmu līmenī tas atspoguļojas arī jaunajā grāmatā. Tas ir stāsts par mūsdienu puisi Jonu un Zilo vali. Jona dzīvo pilsētā okeāna krastā, strādā par kurjeru. Zilais valis dzīvo okeānā, un viņa balsi, kas skan kā maigs vakara zvans, dažkārt Jonam izdodas dzirdēt. Kādā brīdī Jona un valis satiekas. Neticams piedzīvojums maina viņu abu dzīvi. Grāmata par ticību, mīlestību un cerību, ko var iegūt, tikai izejot cauri pārbaudījumiem.
    2. Kamilla Lekberga, Henriks Fekseuss, Kults
      Zvaigzne ABC
      Mina ir izmeklētāja, kas apsēsta ar tīrības māniju, Vincents – psiholoģisks iluzionists un domu lasītājs. Viņi varētu būt pateicīgi psiholoģiskās izpētes objekti vai vismaz psihoterapeita klienti, bet Lekbergas un Fekseusa romānos viņi ir detektīvi. Pilsētu pāršalc šausminoša ziņa – gaišā dienas laikā no bērnudārza pazudis bērns. Šis noziegums izskatās līdzīgs kādam citam, tāpēc ir pamatotas aizdomas par maniaku…
    3. Halgrīms Helgasons, Sieviete 1000 grādos
      Zvaigzne ABC

      Herbjorgai Marijai ir 80 gadu, viņa viena pati nīkst garāžā ar portatīvo datoru, viņai grūti staigāt, tāpēc viņai ir izpalīdze. Īsti islandiskā garā viņa rāmi plāno savu nāvi un pasūta laiku krematorijā, bet pa to laiku atsauc atmiņā savu dēkaino dzīvi – no vissmalkākajām viesībām līdz visdziļākajai nabadzībai, no mazapdzīvotiem Islandes nostūriem līdz kara plosītajai Eiropai un pat tālāk pasaulē. Būtībā visa grāmata ir kā brīvā secībā savērta atmiņu pērlīšu virtene no dažādiem gadiem, pilna paskarba humora, ironijas un dzīves gudrības.
    4. Jū Nesbē, Asinsmēness
      Zvaigzne ABC
      Iepriecinājums Jū Nesbē faniem, jo šis atkal ir romāns, kur viss savās vietās – nepieradināmais, bet pat savās drūmākajās izpausmēs pievilcīgais detektīvs Harijs Hols izmeklē baisas slepkavības un, protams, paveic to, ko nespēj visa Oslo policija, kopā ņemot. Lai to izdarītu, šoreiz viņam pat nākas atgriezties Kalifornijā, kurp viņš devies ar skaidru nolūku – nodzerties līdz nāvei. Tomēr daži apstākļi liek atgriezties dzimtenē un atrast slepkavu. Jāsaka – visai sentimentāli apstākļi. Arī pašā Holā netipiski daudz sentimenta. Laikam pat literārie varoņi noveco.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē