• Ar probiotikām pret caureju! Vai palīdzēs, un cik ilgi drīkst lietot?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    10. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: MBLifestyle/Shutterstock.com
    Jā, visdrīzāk nebūs neviena tāda, kurš sacītu, ka caureja ir kas patīkams, ar ko sadzīvot, tāpēc to nevajag apkarot. Taču kā vislabāk šķidro vēdera izeju novērst? vai tiešām probiotikas var palīdzēt? Stāsta gastroenterologs Juris Pokrotnieks.

    Lasītājas vēstule: Man ir 66 gadi. Pirms gada izoperēja žultspūsli, jo ultrasonogrāfijas izmeklējumā atrada dažādu izmēru žultsakmeņus. Nekādu sūdzību vai iekaisuma nebija. Pēc operācijas kādu laiku jutos labi, tad sākās nenormālas caurejas. Piecpadsmit, divdesmit minūtes pēc brokastīm (ievēroju ieteikto ēdienkarti) bija caureja (viena žults), un tā 4–5 reizes pēc kārtas. Pēc tam līdz vakaram viss normāli. Lai varētu iziet no mājām, neko neēdu un nedzēru, lietoju «Silicea» gelu, «Smecta Go» divas paciņas un nervu zāles. Dzēru arī «Linex forte» un «Lyl Biotic», bet tas nepalīdzēja.

    Tad ārsts ieteica probiotiķi «Alfrolex». Vēders lēnām nomierinājās, un normāli iziet vienu reizi dienā, jūtos labi. Dzeru «Alfrolex» jau 4 mēnešus. Ikdienā lietoju recepšu zāles «Prestirol 5 mg» asinsspiedienam un «Metfogamma 500 mg» prediabētam, D vitamīnu, omega 3–6–9, kā arī «Bio Ca+K+Mg+Zn». Ēdu daudz riekstu, augļu un dārzeņu.

    Cik ilgi es varētu lietot probiotiķi Alfrolex – gadu, ilgāk vai visu mūžu? Ja pārtraukšu lietot, vai atsāksies nenormālās caurejas? Linda   

    Paldies, jums, Linda, par šo veiksmes stāstu, kas, iespējams, palīdzēs arī citiem pacientiem.

    Caurejai pēc holecistektomijas jeb žultspūšļa izņemšanas operācijas var būt dažādi cēloņi (žults kairinājums, patoloģiska baktēriju savairošanās, infekcija), bet galvenais – nav žultspūšļa, kas uzkrāj un koncentrē žulti, lai izdalītu to pēc barības kairinājuma.

    Literatūrā minēts, ka caureja pēc holecistektomijas ir 10–12 procentiem pacientu.

    Pēdējo gadu pētījumi liecina, ka pēc žultspūšļa izņemšanas attīstās zarnu mikrobiotas izmaiņas, citiem vārdiem, disbioze jeb disbakterioze, un caureja varētu būt saistīta ar šīm izmaiņām. Ar to var skaidrot Alflorex pozitīvo iedarbību jūsu gadījumā. Kopumā probiotiku lietošanas nozīmei pēc žultspūšļa operācijas neatradu pierādījumus, kaut gan ir izteikts viedoklis par to iespējamo efektivitāti.

    Alfrolex ir oriģināls bifidobaktēriju (Bifidobacterium infantis 35624) patentēts celms. Par šo probiotiku iedarbību nav salīdzinošu kontrolētu pētījumu, taču ir noskaidrots, ka tās palīdz kairinātu zarnu sindroma, čūlaina kolīta un psoriāzes pacientiem.

    Ieteicams lietot vismaz trīs mēnešus, un varat to darīt, cik ilgi vēlaties.

    Ziņojumus par blaknēm neatradu. Vai, beidzot lietot probiotikas, atsāksies caureja, varat noskaidrot, tikai pārtraucot tās lietot.

    Piebildīšu, ka šī baktērija atrodama arī pārtikas produktos, piemēram, olīvās, salami, sieros, dažos jogurtos.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē