• Satraucoša parādība: arvien vairāk jaunas sievietes sirgst ar kuņģa vēzi

    Veselība
    Estere Jansone
    11. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pētnieki novērojuši īpatnēju pēdējā laika parādību – arvien vairāk un biežāk ar kuņģa vēzi saslimt gados jaunas sievietes. Pasaules labākie gastroenterologi ceļ trauksmi – pie vainas ir dzīvesveids.

    Pirms teju desmit gadiem Maiami universitātes pētnieks un gastroenterologs Šrija Kumars pamanīja aizdomīgu statistiku. Viņa vēža pacienti bija jaunāki nekā iepriekš, proti, zem 55 gadu vecuma, un lielākā daļa bija sievietes. Šo gadu laikā situācija nav uzlabojusies, bet tieši pretēji. Izrādās, tā nebūt nav nejauša sakritība – vidēji 20 gadu laikā jaunu sieviešu saslimstība ir kuņģa vēzi ir pieaugusi par 3%, ziņo žurnāls National Geographic. Jauniem vīriešiem saslimstības kāpums bijis divas reizes zemāks.

    Ironiskā kārtā, vecu cilvēku saslimstība ar šo slimību pakāpeniski mazinās.

    Kuņģa vēzis arī mūsdienās tiek uzskatīts kā viens no agresīvākajām onkoloģiskajām saslimšanām – tās izdzīvošanas rādītājs vidēji ir 36%. Lai gan ar jaunākajām ārstēšanas tehnoloģijām šis rādītājs turpina palielināties, tomēr atveseļošanās iespējas tāpat ir uzskatāmas par samērā zemām.  

    Pārsvarā kuģa vēzis sākas ar stindzinošām sāpēm vēderā, neizskaidrojamu svara zudumu, kuņģa darbības traucējumiem, sliktu dūšu un vemšanu. Bieži vien šos simptomus ārsti noraksta uz citām saslimšanām, it īpaši, ja ar sūdzībām vēršas jauna sieviete, tāpēc šo slimību gadās ielaist.

    Kāpēc tā notiek?

    Pastāv vairāki minējumi, kādēļ jaunas sievietes piemeklē kuņģa audzējs, taču pēc desmit gadu ilgiem pētījumiem, nav rasts viens konkrēts cēlonis. Vēl pērnā gada Losandželosas Cedars-Sinai Medicīnas centra pētījumā kā ticamākais minējums tika izvirzīts mūsdienu sieviešu dzīvesstila izmaiņas un apkārtējās vides ietekme. «Viss, kas nonāk kuņģī, ietekmē tā mikrobiomu,» žurnālam National Geographic stāsta onkologs un viens no pētījuma autoriem Srinivas Gadams. Ārsts min, ka mūsdienās sievietes biežāk smēķē, iet ballēties, lieto alkoholu, ļaujas neveselīgam uzturam – šāds slikto ieradumu kokteilis agri vai vēlu izraisa smagas saslimšanas.

    Līdz šim tika uzskatīts, ka kuņģa vēzi galvenokārt ierosina helikobaktērijas, kas sākotnēji izraisa gastrītu un kuņģa čūlu. Vēl kuņģa vēzi izraisa neveselīgs uzturs, kurā tiek patērēti kūpināti, trekni un pārsālīti ēdieni, aptaukošanās un smēķēšana un iedzimtība. Tāpat pētnieki ir izdalījuši sabiedrības grupas, kuriem ir ģenētiski lielāka nosliece uz kuņģa vēzi – tie ir cilvēki, kuri nāk no Austrumeiropas, Japānas,  Ekvadoras, Peru un Hondurasas.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē