• Pētnieki atklāj: kā vienkāršas izmaiņas uzturā var nākt par labu aknām

    Atklājumi
    Estere Jansone
    10. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash/julien Tromeur
    Aknas mēdz dēvēt par organisma filtru. Tās palīdz no organisma attīrīt un izvadīt visas kaitīgās vielas, kas tajā nonākušas. Ja aknas piesaka streiku – kaitīgās vielas nonāk asinīs, tāpēc pret šo orgānu jāapietas ar īpašu piesardzību.

    Tieši aknas ir tās, kas ražo olbaltumvielas, ogļhidrātus, žulti, taukus, vitamīnus un fermentus. Šo funkciju neviens cits orgāns aizstāt nevar, tāpēc par aknu veselību ir jārūpējas ikvienam. Šā gada martā publicētajā Amerikas Gastroenteroloģijas koledžas pētījumā, kurā piedalījušies arī Lietuvas ārsti, secināts, ka izslēdzot gaļu no vismaz vienas ēdienreizes un aizstājot to ar veģetāru opciju, var būtiski atvieglot aknu darbu, raksta zinātniskais portāls Science Alert.  

    Gaļa ir produkts ar augstu olbaltumvielu saturu, kuram sadaloties organismā, rodas liels amonjaka daudzums.

    Amonjaks ir indīga viela, tāpēc aknām tā pārstrādē un izvadīšanā ir jāstrādā ar lielāku jaudu. Tiesa, veselam cilvēkam aknas ar to spēj tikt galā, taču krietni plānāk klājas tiem, kas sirgst ar aknu cirozi vai citām aknu saslimšanām.

    Cirozes slimnieku aknas nespēj tik labi tikt galā ar amonjaka pārstrādi, tāpēc tas var nonākt asinīs. Laika gaitā amonjaka noplūšana var izraisīt aknu encefalopātiju, stāvokli, kad organismā nokļuvušās toksiskās vielas ietekmē cilvēka apziņas stāvokli. Galvenokārt tas sākas ar lielu nogurumu, kas kombinējas ar pastiprinātu uzbudināmību, atmiņas traucējumiem, domāšanas gausumu, pavājinātām spriešanas spējām, grūtībām pareizi vērtēt apkārtējo situāciju un bieži arī nepietiekamu savas slimības apzināšanos.

    Pētnieki novēroja, ka – jo vairāk uzturā tiek lietota gaļa, jo vairāk tiek noslogotas aknas. Taču izvairoties no gaļas vienā no ēdienreizēm, manāmi normalizējas amonjaka līmenis asinīs.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē