- Stračatellas siers ir īstena delikatese, kas cēlusies Itālijas papēdī – Apūlijas reģionā. Apūlija ir viens no reģioniem, kur kopš senseniem laikiem ganās iespaidīgie ūdens bifeļi, un to mātes dod nepārspējamu, biezu treknu, saldu pienu.
- No šī piena tradicionāli tiek darīta mocarella. Kopš vēliem viduslaikiem līdz 18. gadsimta sākumam vien nelielos daudzumos – jo bifeļu galvenais uzdevums bija lauksaimniecības darbi –, taču vēlāk siers kļuva ļoti populārs viscaur Itālijā, un nu ūdens bifeļu piena ražošana pamazām kļuvusi par nopietnu rūpalu.
- Taču stračatella radās vien 20. gadsimtā, turklāt gandrīz vai netīšām – kā mocarellas blakus produkts. Tīri taupības nolūkos kāds siera meistars mocarellas darīšanā pāri palikušās pasta fillata strēmeles sajauca ar saldo krējumu, ļāva tām ievilkties un ieguva pasakainu, krēmīgu, viegli saldenu masu.
- Bet 20. gadsimta piecdesmitajos brāļi Vinčenco un Lorenco Bjankīno nāca klajā ar ideju par burratu – ar stračatellu pildītu mocarellu.
- Bet siera nosaukums – stracciatelli – apzīmē staipīgās siera strēmeles, kas ir šī svaigā siera pamatā.
Mājās gatavota stračatella
- Mocarellas siera bumbas izņem no šķidruma, liek lielā bļodā. Otrā bļodā lej aukstu saldo krējumu, ko ievieto citā bļodā ar ledu vai ledusaukstu ūdeni.
- Katliņā karsē ūdeni ar sāli, līdz sāls izkūst. Turpina lēni karsēt, līdz ūdens temperatūra sasniedz 90 grādus.
- Trešdaļu ūdens pārlej siera bumbām, brīdi ļauj tām izkarst, tad ar lāpstiņu spaida, līdz tās kļūst mīkstas, vijīgas.
- Daļu ūdens, kas jau ir daļēji atdzisis, nolej, lej klāt karsto un atkal spaida un mīca sieru, līdz tas kļūst pavisam mīksts un to var stiept kā karameli, tas nesatrūkst.
- Ja tomēr tas vēl pietiekami labi nestiepjas, pielej vēl karsto ūdeni. Sieru stiepj un ar pirkstiem dala šķiedrās.
- Sadalītās šķiedras tūlīt liek bļodā ar auksto saldo krējumu. Kad viss šķiedrās sadalītais siers ir jau krējumā, to sagriež gabaliņos. To viegli izdarīt, ar šķērēm sieru neregulāri sagraizot.
- Stračatella ir gatava, to var jau lietot vai likt ledusskapī, lai siers pilnībā uzņem krējumu. Tur to var uzglabāt dažas dienas.
- Stračatella labi garšo uz maizes, picās un salātos, ar tomātiem un citiem dārzeņiem, zaļumiem.