• Tētis greizsirdīgs uz…bērnu!

    Bērns
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    28. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad ģimenē ienāk bērniņš, visas rūpes un lielākā daļa uzmanības tiek veltīta mazulim. Tētis šajā jaunajā situācijā var justies kā no laivas izmests un piedzīvot skumjas, dusmas un pat greizsirdību uz tikko dzimušo bērniņu.

    Nopietnas pārmaiņas

    Kad bērniņš pieteicies, topošie vecāki var censties jaunajai dzīvei sagatavoties, izdomājot visdažādākos scenārijus, kāda būs ikdiena pēc mazuļa piedzimšanas. Protams, var arī dzīvot, domājot, ka nekas diži nemainīsies. Taču bērna ienākšana ģimenē jebkurā gadījumā ir sava veida krīze, jo tās ir nopietnas pārmaiņas – daudzajām jau esošajām lomām pievienojas vecāku loma.

    Skaidro mākslas terapeite Iveta Dzērve: «Tas, kā jūtamies savā ģimenē, ļoti cieši saistīts ar pieredzi mūsu primārajā ģimenē. Vīrietis, kurš nav saņēmis pietiekamas rūpes un mīlestību no saviem vecākiem, meklē to pāra attiecībās. Bet līdz ar mazuļa piedzimšanu viņa mīļotā sieva pēkšņi kādu citu mīl vairāk par viņu! Vismaz tā šķiet. Un, lai gan tās ir divas atšķirīgas attiecības, vīrietis tomēr saņem mazāk uzmanības un laika. Iespējams, mammas loma tiešām ir pārņēmusi visu sievietes ikdienu, un viņa ir pārāk nogurusi, lai veltītu laiku partnerattiecībām vai sev pašai, jo vienīgais, par ko sapņo, ir izgulēties.

    Veselīgās attiecībās vīrietis drīzāk jutīsies vientuļš vai atsvešināts, bet ne greizsirdīgs.

    Ja pāris par to runās un pastāstīs katrs par savām izjūtām, var nonākt pie risinājuma, un ieguvēji būs abi, turklāt sieva saņems vairāk palīdzības un atbalsta no partnera. Greizsirdība nav saistīta ar to, ko sieviete dara vai nedara.»

    Atpazīsti sajūtas!

    Kā norāda speciāliste, svarīgi ir saprast, kas īsti ir greizsirdība un no kurienes tā radusies. Pēc definīcijas, greizsirdība ir emocionāls stāvoklis, kam raksturīgas mokošas šaubas par kāda, parasti mīļa cilvēka, simpātijām, draudzību, mīlestību, uzticību un naidīgums pret personu, kas izraisījusi šīs šaubas. Greizsirdības galējās formas ir vēršanās pret cita cilvēka cieņu un brīvību. «Tātad, ja sievietes dzīvē ir arī citi nozīmīgi cilvēki un partneris nejūtas pietiekami mīlēts, nesaņem to, kas viņam, pēc viņa domām, pienākas, rodas greizsirdība, attieksmē un komunikācijā pret sievieti netiek ievērota cieņa un respektēta viņas brīvība. Ja vīrietis piedzīvo šādas grūtības, tas var atstāt ietekmi ne tikai uz pāra savstarpējām attiecībām, bet arī viņa iesaistīšanos bērna aprūpē,» skaidro Iveta Dzērve, vēršot uzmanību, ka vīrietis zināmu diskomfortu var just jau sievietes grūtniecības laikā. «Topošās māmiņas domas jau ir pie mazuļa, viņas dzīvesveids tiek pakārtots grūtniecībai – mainās pašsajūta, ir nogurums, nepieciešams vairāk miega, mainās ieradumi, izklaides, sieviete var kļūt emocionālāka.

    Vīrietim, redzot, ka viņam vairs netiek pievērsta iepriekšējā uzmanība, var rasties aizvainojums. Brīdī, kad jaunās māmiņas ikdienu pārņem rūpes par mazuli, vēlme domāt par savstarpējo attiecību kopšanu krietni sarūk.

    Attiecības var kļūt saspīlētas, pazūd arī seksuālā interese. Vīrietim, kurš iepriekš par visu bija tik pārliecināts, tas var radīt mulsumu. Nu viņš sāk apšaubīt savu vietu ģimenē, var justies nevajadzīgs un nenovērtēts. Vīrieši bieži vien nerunā par savām emocijām, bet izrāda sajūtas rīcībā – tā var izpausties kā nepagatavotas vakariņas, nenomazgāti trauki, aizkavēšanās darbā vai pie draugiem, uzmanības neizrādīšana sievai. Savukārt sievietei, kura ir pieradusi pie vīra palīdzības un atbalsta, tas var šķist nesaprotami.»

    Kā rīkoties?

    «Es teiktu – kaut kas ir jādara tam, kuram ir šī grūtība. Visticamāk, pat tad, ja sieviete bērna un savas vajadzības noliks otrajā plānā, vīrietim tik un tā nebūs gana uzmanības, gana laika, gana mīlestības. Sajūtu, ko vīrietis meklē, nevar dabūt, balstoties uz otra cilvēka rīcību. Taču bieži vien sievietes tieši to arī dara – uzskata, ka ir atbildīgas par to, kā jūtas vīrs. Sieviete nereti kļūst par situācijas ķīlnieci… Taču partneri nedrīkst viens otru uztvert kā privātīpašumu. Mūsu uzdevums un pienākums nav kādu darīt laimīgu.

    Mēs varam atbalstīt, būt blakus, bet lielākais darbs ir jāizdara pašam.

    Ja vīrietis jūt nepatīkamas emocijas, kuras traucē dzīvot, ir jāmeklē palīdzība. Šobrīd par normālu praksi ir kļuvis tas, ka pie psihoterapeita nāk arī vīrieši. Viņi nenoveļ visu atbildību par savu pašsajūtu uz kādu citu, bet iet pie speciālista, lai mācītos iepazīt sevi, un meklē, kā dziedināt savas traumas.» Kad ģimenē pieteicies bērniņš, jāapzinās, ka ikdiena mainīsies. Bet pārim tiek dots laiks, lai šīm pārmaiņām sagatavotos, lai aprunātos un saprastu viens otra gaidas. l

    Padomi tētim

    • Piedalies bērna aprūpē! Palīdzi mainīt autiņbiksītes, pabarot vai nolikt bērnu gulēt. Spēlējies ar bērnu un māci viņam jaunas lietas. Tas stiprinās tavu saikni ar bērnu un apliecinās, ka esi atbalstošs partneris.
    • Runā par savām izjūtām! Pastāsti sievai, ka tev ir nepieciešams arī kvalitatīvs laiks kopā ar viņu. Izplānojiet kopīgas aktivitātes, piemēram, romantiskas vakariņas, kinovakarus vai pastaigas. Atcerieties, ka jūsu attiecības ir pamats ģimenei un tām ir jāpievērš uzmanība.
    • Pieņem savas emocijas! Ir normāli justies greizsirdīgam vai atstumtam, kad sieva visu savu uzmanību velta jaundzimušajam. Tas nenozīmē, ka tu esi slikts tēvs vai vīrs. Atzīsti savas sajūtas un runā par tām ar sievu vai uzticamu draugu. Neliedz sev justies tā, kā jūties.
    • Atrodi sev hobiju! Ja tev ir brīvais laiks, kad sieva un bērns guļ vai atpūšas, izmanto to interesantai vai relaksējošai nodarbei, piemēram, sportam, mūzikai, lasīšanai vai kam citam. Tas palīdzēs tev saglabāt savu identitāti un pašapziņu.
    • Pievienojies tēvu grupai! Ja vēlies sazināties ar citiem tēviem, kas piedzīvo līdzīgas situācijas un grūtības, meklē iespējas pievienoties tēvu grupai vai biedrībai. Tur varēsi dalīties savos izaicinājumos un panākumos, saņemt padomus un atbalstu no citiem tēviem un veidot jaunas draudzības.
    • Izbaudi katru mirkli kopā ar bērnu! Atceries, ka bērna pirmie gadi paiet ļoti ātri. Izbaudi katru mirkli ar savu bērnu un novērtē viņa attīstību un progresu. Priecājies par mazuļa smaidu, jaunapgūto prasmi un pirmo pateikto vārdiņu. Būt tēvam ir liels gods un privilēģija.
    • Uzturi sevi formā! Lai labi justos gan fiziski, gan emocionāli, svarīgi piedomāt par veselīgu dzīvesveidu. Ēd sabalansētu uzturu, dzer pietiekami daudz ūdens, velti miegam nepieciešamās stundas un regulāri vingro. Tas palīdzēs saglabāt enerģiju un pozitīvu noskaņojumu.
    • Pieņem palīdzību no citiem! Ja jūti, ka sievai nav spēka un enerģijas, lai pavadītu laiku divatā ar tevi, aicini viņu pieņemt palīdzību bērnu aprūpē no radiem, paziņām, draugiem vai auklītes. Tā var būt kaut viena reize nedēļā, kad kāds cits pieskata bērniņu, kamēr jūs ar sievu dodaties pastaigā vai vakariņās un veltāt viens otram nedalītu uzmanību.
    • Izglītojies par bērna attīstību un vajadzībām! Lai labāk saprastu, kāpēc sieva tik daudz uzmanības velta bērnam, ir noderīgi izglītoties par bērna attīstību un vajadzībām. Lasi grāmatas, rakstus vai blogus par bērnu audzināšanu, skaties video vai klausies podkāstus. Tas palīdzēs tev iegūt zināšanas un pašpārliecību, kā būt labam tēvam.
    • Neizvirzi sev pārāk augstas prasības! Būt tēvam ir liels izaicinājums un atbildība. Nekritizē sevi. Mācies no savas pieredzes. Atceries, ka tu esi labs tēvs un tavs bērns tevi mīl.

    Padomi mammai

    • Laiks tikai jums diviem. Rūpīgi ieplānojiet laiku, ko pavadīsiet divatā. Tas var būt vakarā, kad mazulis nolikts gulēt, bet, piesaistot palīgus, varat doties ārpus mājas arī jebkurā citā laikā. Turieties pie plāna, jo nedalītas uzmanības un mīlestības izrādīšana otram ir nepieciešama jebkurās attiecībās.
    • Iesaisti tēti bērnu aprūpē un audzināšanā! Lūdz viņu palīdzēt mājas darbos, stāstīt pasakas vai spēlēties ar bērnu. Parādi viņam, ka novērtē viņa lomu un ieguldījumu ģimenē.
    • Dalies ar savām emocijām un domām! Pastāsti vīram, kā jūties par viņu, par bērniem un sevi. Ieklausies viņa viedoklī un padomos. Veicini atklātu un godīgu komunikāciju starp jums.
    • Atbalsti partnera hobijus un intereses! Ja viņš ir aizrāvies ar sportu, mūziku vai ko citu, iedrošini viņu to darīt un priecājies par viņa panākumiem. Ja iespējams, pievienojies viņam vai uzzini vairāk par vīra hobiju.
    • Apliecini savu uzticību! Vīriešiem patīk sajust atbalstu. Neliedz sev laiku pa laikam tāpat vien pateikt vīram, cik lieliski viņš prot darboties ar bērnu.
    • Pasaki paldies! Daudz kas mūsu ikdienā šķiet pašsaprotami. Bet padomā, kāda būtu tava ikdiena, ja blakus nebūtu bērna tēta! Pasaki paldies par vakariņu pagatavošanu, par celšanos naktī un palīdzību bērna aprūpē, ļaujot tev pagulēt.
    • Pievieno ikdienai nedaudz romantikas un pārsteigumu! Pagatavo vīram viņa iemīļoto ēdienu, uzdāvini biļetes uz kādu sporta spēli vai jebko citu, kas liecina par tavām rūpēm.
    • Respektē partnera vajadzības! Nepārmet, ja otra pusīte izsaka vēlmi nedaudz laika veltīt tikai sev vai kādu vakaru doties atpūsties ar draugiem. Ikvienam ir nepieciešama brīvība. Varbūt varat vienoties, ka reizi mēnesī vienu dienu katrs no jums atpūšas no rūpēm un mājas soļa, veltot laiku tikai sev.
    • Gudra konfliktu risināšana. Ja jums rodas nesaskaņas vai domstarpības, meklējiet kompromisu. Uzklausiet viens otru, izsakiet savas domas un centieties nonākt pie risinājuma, kas apmierina jūs abus. 
    • Kopīgi mērķi un vērtības. Atcerieties, ka jūs esat komanda un jūs abus vieno mīlestība pret bērnu un vienam pret otru. Strādājiet kopā, lai veidotu laimīgu un harmonisku ģimeni.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē