• Lai makā būtu vairāk naudas

    Reklāmraksts
    18. janvāris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Pandēmija un ar to saistītā dīkstāve vēlreiz apliecinājusi, cik svarīgi laikus sarūpēt sev finansiālās drošības spilvenu. Tādu, uz kura nav bail krist. Kā krāt pareizi, un kā ietaupīt līdzekļus ikdienā?

    Atliec konkrētu summu. Cerēt uz brīnumu, ka laimēsi loterijā vai uzradīsies kāds bagāts radinieks, ir naivi. Ja vien pati par to neparūpēsies, pēc pieciem, desmit gadiem lieka nauda neparādīsies. Tāpēc svarīgi rīkoties jau šodien, lai pēc laika nav jānožēlo, ka lēmums krāt netika pieņemts. Starp citu, ar uzkrājumiem ir tieši tāpat kā ar sportošanu, diētu vai jebkuru citu apņemšanos – vienkārši jāpieņem lēmums.

    Jā, jā, tūlīt būs pretarguments – man nav, no kā krāt. Ir, visiem, ir. Pat tiem, kuri saņem ne pārāk lielu algu. Ekspertu ieteikums – uzkrājumu veidošanai atvēlēt desmit procentus no algas. Ja, piemēram, saņem 700 eiro, tad uzkrājumiem atvēli 70. Šķiet, nekas nopietns, bet jau piecu gadu laikā būsi uzkrājusi vairāk nekā 4200 eiro.

    Krāj un daļu atgūsti. Krāt vari zeķē, krāt vari savā kontā, bet krāt vari arī tā, lai vēl gūtu papildu labumu. Kā tas iespējams? Ieguldi tajos uzkrājumu veidos, kam ir nodokļu atvieglojumi, – privātajā pensiju fondā jeb pensiju 3. līmenī vai uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā. Valsts no uzkrātās summas katrā no šiem ieguldījumu veidiem atmaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% apmērā. Bet tas savukārt nozīmē, ka jau sakrātajai summai varēsi pievienot vēl gandrīz ceturto daļu no tās. Turklāt vienlaikus iespējams izvēlēties abus ieguldījumu veidus un arī nodokļu atvieglojumus saņemt no abiem. Jāņem gan vērā – summa, ko var atgūt kā nodokļu atvieglojumu, nedrīkst pārsniegt 10% no krājēja gada ienākumiem uz papīra.

    Vari to uzskatīt par mīnusu (bet patiesībā tas ir pluss) – naudu, kas uzkrāta pensiju 3. līmenī, iespējams izņemt tikai tad, kad būsi sasniegusi 55 gadu vecumu.

    Tici vai ne, bet taupīt iespējams ik uz soļa. Ietaupīto atkal vari atlikt uzkrājumam. Kaut vai papildu kontā savā bankā. Mazums, kāds neparedzēts izdevums… Ar ko sākt? Ar budžeta plānošanu un sadali. Vispirms uzskaiti savus ienākumus un visus plānotos izdevumus. Tad izdevumus sadali vairākās lielās grupās. Sāc ar obligātajiem maksājumiem – kredīti, īre, elektrība u. c. Atsevišķu sadaļu paredzi nepieciešamajiem izdevumiem (pārtika, apģērbs u. c.). Vēl vienu sadaļu atvēli vēlamajiem izdevumiem (grāmatas, ēdiena piegāde uz mājām u. c.). Redzēsi – ja turēsies pie plāna, krietni ietaupīsi.

    Izveido ēdienkarti vairākām dienām un pērc tikai tos pārtikas produktus, kas nepieciešami šo ēdienu pagatavošanai. Šobrīd šis ieteikums īpaši viegli īstenojams, jo ir neskaitāmas iespējas iepirkties internetā. Bet tas savukārt tevi pasargā no impulsīviem pirkumiem un tādiem kārdinājumiem, kas acu priekšā.

    Ēdienu pārpalikumus pārvērt jaunā ēdienā. Kā liecina statistikas dati, vairāk nekā 80% ģimeņu Latvijā pārtiku izmet atkritumos. Tas nozīmē – izmet pašu nopelnīto naudu. Ja kaut kas palicis pāri, pārvērt to jaunā ēdienā.

    Aizstāj vienreiz lietojamās preces ar daudzkārt lietojamām. Nepērc vienreiz lietojamos skuvekļus, bet skuvekli, kas lietojams daudzkārt. Nepērc kafiju līdzņemšanai, bet nopērc krūzi kafijas līdzņemšanai un uzpildi to ar kafiju mājās.

    Pārskati tarifus. Šis ir īstais brīdis, kad pārskatīt izvēlētos telefona, elektrības, interneta tarifus, apdrošināšanas polišu maksājumus par mājokli un auto. Iespējams, līgums ar pakalpojumu sniedzējiem noslēgts pirms vairākiem gadiem un šobrīd tas pats uzņēmums vai konkurenti piedāvā daudz lētākas alternatīvas.

    Izvēlies lētāko kredītmaksājumu. Skaidrs, ka ir lietas – auto, lielā sadzīves tehnika u. c. –, kuras nevaram nopirkt uzreiz. Taču, ja ņem kredītu, izvēlies kredītiestādi gudri. Proti, milzīga nozīme ir izvēlētajam aizdevējam un noslēgtajam aizdevuma līgumam. Tie nosaka, cik daudz tiks samaksāts par saņemto aizdevumu. Diemžēl novērojumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji bieži vien pietiekami neiedziļinās dažādu līgumu, tostarp arī kredītsaistību līgumu nosacījumos, tādēļ izvēlas neizdevīgus pakalpojumus un lieki tērē naudu. Skaidrs, ka neviens nevēlas veltīt vairākas stundas, lai internetā meklētu izdevīgākās procentu likmes. Apzinoties to, tika izveidota kredītu salīdzināšanas platforma Sortter, kas jau divus gadus veiksmīgi darbojas Somijā. Uzņēmumam attīstoties, tas nolēmis paplašināties, ienākot Latvijā, Dānijā un Polijā. Papildus visu veidu kredītu (patēriņa, auto, hipotekārā) salīdzināšanai Sortter mājaslapā (www.sortter.com/lv-lv) var arī aplūkot dažādu citu finanšu pakalpojumu, piemēram, kredītkaršu, mobilo maciņu un pat krājkontu un termiņnoguldījumu, salīdzinājumu. Tomēr jāpievērš uzmanība tam, ka atsevišķi aizdevēji var izvēlēties piemērot citādas procentu likmes un maksas, lai viņu piedāvājums salīdzinājumā izskatītos labāks. Tā, piemēram, gada procentu likmes vietā norādīt dienas vai mēneša procentu likmi vai piemērot maksu par līguma noslēgšanu 10% apmērā no kopējās summas.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē