• Kā radināt mazuli gulēt savā gultā?

    Mans Mazais
    4. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Bērni ikviena vecāka dzīvē nes ne tikai daudz prieka un mīlestības, bet arī ievērojamas pārmaiņas. Viena no lietām, no kā atvadās daudzi jaunie vecāki – miegs. Vai vismaz nepārtraukts miegs visas nakts garumā. Pirmajos dzīves mēnešos mazuļa miega ritms vēl tikai regulējas, un arī pēc tam mēdz būt daudz traucēkļu – kolikas, zobu nākšana, attīstības lēcieni u.tml. Un tas viss ietekmē arī vecāku miegu. Tādēļ šoreiz – nedaudz par to, kad un kā radināt mazuli gulēt savā gultiņā un savā istabā.

    Nav viena universāla risinājuma

    Katra situācija ir individuāla, un katra ģimene ir unikāla savās iespējas un vajadzībās. Kas der vieniem, nederēs citiem. Tādēļ mazuļa pirmajos gados nav vērts lasīt padomu grāmatas un salīdzināt savu pieredzi ar citiem – katram viss būs citādi. Ja jums ir ērtāk gulēt kopā ar mazuli, nevis vairākas reizes naktī celties – droši, guliet vienā gultā. Pediatri ir izstrādājuši drošas kopā gulēšanas vadlīnijas, ja tās tiek ievērotas, ierobežojumu nav.

    Gulēšana blakus nav universāls risinājums, jo ne visi vecāki paši tā spēs izgulēties. Tādēļ jau no pirmajām dienām mazuli var likt gulēt savā gultiņā. Daudzi mazuļi pie tā ātri pierod un labprāt guļ vieni, it īpaši, ja ir izvēlētas labas gultas bērniem.

    Nedaudz sarežģītāk ir tad, ja mazulis jau ir pieradis gulēt pie vecākiem, bet vecāki tādu vai citādu apsvērumu dēļ vēlas turpmāk gulēt atsevišķi. Piemēram, ja ir pieteicies vēl viens mazulis. Tad var nākties nedaudz papūlēties, lai mazais cilvēks iemācītos mierīgi pavadīt nakti savā gultā un nemosties.

    Kā pieradināt mazuli gulēt savā istabā?

    Foto: Shutterstock.com

    Ja ir nolemts mazuli likt gulēt atsevišķi, jāievēro, ka veiksme balstās uz trim stūrakmeņiem: vide, laiks un pacietība.

    Vide

    Pirms mazulis var pārceļot uz savu istabu, tai jābūt drošai un piemērotai.

    • Gultiņa krāsota ar bērniem drošu krāsu/laku. Jāņem vērā, ka mazulis var to grauzt.
    • Ja mazulis jau sācis slieties kājās, gultai jābūt tādai, lai viņš nevarētu no tās nejauši izkāpt vai izvelties.
    • Ja mājās ir mājdzīvnieki, telpai jābūt ar aizveramām durvīm.
    • Mazuļa drošības un vecāku miera labad ieteicams iegādāties bēbīšu monitoru.
    • Telpā jābūt iespējai ieslēgt mazmazītiņu gaismiņu, lai naktī, apraugot mazuli, tas nepamostos no spilgtas gaismas.

    Laiks

    Ir piemērots un nepiemērots laiks šādām pārmaiņām. Piemērots laiks būs tad, kad visi ir veseli, ar dzīvi apmierināti, nenāk zobi, nav bijuši satraucoši pārdzīvojumi u.tml. Jārēķinās, ka pirmās naktis vecākiem var nesanākt izgulēties un bieži būs jāiet mierināt mazulis, tāpēc pārcelšanās jāsāk tad, kad miega bads neradīs pārāk lielas neērtības.

    Pacietība

    Jārēķinās, ka pārcelšanās var prasīt ilgu laiku. Bet agri vai vēlu mazulis pieradīs pie savas gultas, galvenais ir ievērot ieviestos rituālus un neatkāpties. Lai atvieglotu pārcelšanos, ieteicams:

    • Ieviest vakara rituālus – noteiktu darbību secību, kas beidzas ar mazuļa likšanu gultā. Tā var būt vannošanās, vakara pasaka vai dziesmiņa, bērnu video u.tml.
    • Jāskatās, kas labāk darbojas mazulim – likt gultiņā vēl nomodā un midzināt tur vai likt gultiņā jau aizmigušu.
    • Ja mazulis naktī pamostas un raud, pie viņa noteikti ir jāpieiet un jānomierina, ja nepieciešams – jāpaņem rokās. Bet – pēc tam noteikti jānoliek atpakaļ gultiņā. Ar laiku mazulis pieradīs pie tā, ka gultiņa ir vieta, kur guļ, kad istabā ir tumšs.
    • Var paiet pat vairākas nedēļas, līdz mazulis labi jūtas savā gultiņā un naktī vairs tik bieži nemostas. Pacietību!

    Preces bērniem tīmeklī

    Gan gaidīšanas laiks, gan pirmie dzīves mēneši var būt saspringti, tādēļ izmantojiet iespēju, ko piedāvā bērnu preču veikals internetā, viedveikala 1a.lv sadaļā, un izvēlieties gultas bērniem un citus nepieciešamos piederumus, neizejot no mājas! Ieskatieties tūlīt!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē