• Jūrmalas Kūrorta svētkiem – 50 gadu!

    Aktuāli
    16. maijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto – no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva un publicitātes materiāliem
    Foto – no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva un publicitātes materiāliem
    Šogad Jūrmalai īpašs jubilejas gads! Pilsēta svin sešdesmito dzimšanas dienu, bet kopš pirmajiem Kūrorta svētkiem pagājis 50 gadu. Tāpēc Jūrmalā iecerēta patiesi iespaidīga šīs jubilejas atzīmēšana – ar ievērojamu mūziķu un grupu uzstāšanos, Vislatvijas Saldējuma festivālu un īpašo Jūrmalas saldējumu, divām street food zonām, svētku gājienu, ielu dejām un daudzām citām aktivitātēm visas dienas garumā 25. maijā Dzintaros, Majoros uz Jomas ielas un pludmalē.

     Mūziķi, kas piedalās Kūrorta svētku programmā, iesaka savas iemīļotās vietas Jūrmalā – ko apskatīt, izbaudīt, kur paēst vai vienkārši atpūsties.

    Morberga vasarnīca un Jomas iela

    Chris Noah: «Man īpaša vieta Jūrmalā ir mecenāta Kristapa Morberga vasarnīca, kurā esmu ierakstījis akustisko versiju dziesmai River. Vasarnīcu var redzēt arī dziesmas klipā. Kristapa Morberga ģimenes vasarnīca ar botānisko dārzu ir fantastisks arhitektūras piemineklis ar skaistiem griestu gleznojumiem, neorenesanses krāsnīm un kamīniem. Atjaunots senais parkets, vitrāžas, oriģinālās durvis, logi, dēļu grīdas un daudz citu nozīmīgu arhitektonisku detaļu. Ja vien ir iespēja, noteiktu iesaku apskatīt šo ēku.

    Ja esmu Jūrmalā, vienmēr izstaigāju Jomas ielu – interesanti redzēt, ko tirgo vietējie tirgotāji, kā un kas gadu gaitā mainījies. Parasti uz Jūrmalu dodos svētku laikā, un tad uz šīs ielas notiek dažādas atrakcijas un var pasmelties ja ne iedvesmu, tad vismaz labu garastāvokli noteikti.»

     

    Brīnišķīgas koncertzāles un zvejnieku ciemata smeķis

    Juris Sējāns no grupas Pērkons:

    «Esmu iezemietis – dzimis jūrmalnieks, visu mūžu pavadījis Jūrmalā un citu labāku vietu uz pasaules, kur es gribētu dzīvot, nezinu. Man ir tā privilēģija dzīvot pie jūras, un mēs ar sievu bieži izmantojam iespēju pie tās būt. Dodamies turp gan kājām, gan ar velosipēdu. Vasarā, protams, peldamies, bet ziemā slēpojam pa kāpām. Jūrmalas privilēģiju sarakstā jūra ir numur viens. Protams, arī mežs, svaigs gaiss.

    Tā kā esmu mūziķis, kā Jūrmalas privilēģiju numur divi varu minēt Dzintaru koncertzāli. Tai vēl šādas tādas pārbūves priekšā, bet tās šo zāli padarīs tikai labāku. Tā ir unikāla vieta ar ļoti labu akustiku – ja nelīst lietus… Man arī milzīgs prieks, ka atjaunota slēgtā Kamermūzikas zāle, kur regulāri notiek koncerti. Turp šad tad aizeju, un arī kopā ar grupām Pērkons un Menuets esam tur uzstājušie­s.

    Mani arī ārkārtīgi iepriecina fakts, ka tiek atjaunota Mellužu estrāde. Katru dienu braucu tai garām, un man šķiet, ka tā būs brīnišķīga vieta, kur cilvēkiem atpūsties, klausīties mūziku vai varbūt iedzert kafiju vai glāzi vīna dārzā pie dīķa. Iekārtojums būs ļoti elegants. Savulaik esmu tur uzstājies un ceru, ka uzaicinās uz atklāšanas svētkiem. Bet, ja ne, tad vismaz šad tad tur uzspēlēt.

    Atpūtai kopā ar ģimeni iesaku izvēlēties Lielā Ķemeru tīreļa laipu, kas ir viens no lieliskākajiem apskates objektiem. Laipa ir vairākus kilometrus gara, un, pa to ejot, var redzēt augus, kas neaug citur. Īpaši skaisti skati paveras, pa to ejot no rīta.

    Vēl viena vieta, ko varu ieteikt, atrodas tur, kur Lielupe ietek jūrā. Tur atrodas Jūrmalas Brīvdabas muzejs. Tas vairāk saistīts ar zvejniecību, tāpēc būs interesanti arī tiem, kas jau pabijuši citos brīvdabas muzejos. Paejot pa muzeja takām uz priekšu, atklājas neredzēti skati – kāpas, cilvēku neskarts stūris, kur varētu uzņemt filmas par cilvēces pirmsākumiem.

    Protams, skaista ir arī Lielupe. Lai izbaudītu tās skaistumu, iesaku uz Jūrmalu doties nevis ar auto vai vilcienu, bet ar kuģīti.

    Ja pie manis atbrauc draugi no ārzemēm, parasti viņus vedu uz kafejnīcu jūras krastā Kūriņš. Tur ir iespēja ļoti garšīgi paēst un arī baudīt interjeru, kas veidots kā zvejnieku tīkla mājas atveidojums. Ļoti dabiska vieta, kur iespējams justies labi.»

    Saldējums Vēsumiņš un Melnezers

    Ansis: «Par mīļākajām vietām – es esmu ķemernieks, un Ķemeri ir tāda ļoti specifiska vieta Jūrmalā, kas varbūt īpaši neasociējas ar kafejnīcām un tamlīdzīgām atpūtas iespējām, vairāk ar takām, dabu un padomju kūrorta drupām. Deviņdesmito gadu Ķemeros augot, ļoti viegli pieņemt apmēram šādu nostāju par to, kā darbojas pasaule,  – «kādreiz bija daudz kā liela un interesanta, bet tagad viss tikai brūk un nodeg, un tā tas arī turpināsies». Saistībā ar šo es ļoti gribu pieminēt Vēsumiņu. Tas ir mājās gatavota saldējuma kiosks-treileris Ķemeros, Tūristu ielā 5, kuru pārvalda pavāre (un reizē arī pārdevēja un grāmatvede) Vēsma. Saldējums ir lielisks, novēlu visiem sameklēt šo Ķemeru oāzi kādā karstā vasaras dienā un ne tikai. Vēsma aktīvi eksperimentē ar jaunām garšām, tāpēc tur ir vērts atgriezties vairākkārt, lai nobaudītu jaunākās un labākās. Darba laikus atradīsiet Vēsumiņa lapā vietnē Facebook!

    Runājot par Ķemeriem – tur, protams, visiem vajag braukt staigāt pa mežu un takām, tikai dunduru sezonā padomājiet par atbilstoša apģērba izvēli. Katram arī droši vien vajadzētu aizbraukt apskatīties tīreli, ja kaut kādā brīnumainā veidā tas vēl nav sanācis. Aiziet nomazgāt seju Ķirzaciņas sērūdenī, lai jūs izskatītos tikpat jauni, cik es, un pie reizes noskaidrosiet, kuri no divu veidu cilvēkiem jūs esat – kam Ķirzaciņas ūdens dzeršana liekas pilnīgi vājprātīga vai, tieši pretēji, vilinoša ideja.

    Manām spilgtajām bērnības vietām vēl būtu pieskaitāms Melnezers – dūņains, tumšs ezers starp Ķemeriem un Jaunķemeriem. Tumšā ūdens dēļ tas parasti ātri sasilst, taču tikai virspusē, pat nedaudz dziļāk vēl dziļi vasarā tur ir baigi auksti, var viegli dabūt krampjus. Esiet ļoti uzmanīgi, ja izdomājat tur nopeldēties!»

    Tīra jūra un garšīga pica

    Edgars Āboliņš, Ewert and The Two Dragons un Suzi Quatro pārstāvis:

    «Tā kā ne grupa Ewert and The Two Dragons, ne arī Sūzija Kvatro nav bijuši Jūrmalā, labprāt viņiem izrādīšu šo Latvijas īpašo pilsētu. Šī ir vienīgā un nozīmīgākā kūrortpilsēta Latvijā, kuras galvenais lepnums, protams, ir jūra. Starp citu, ļoti tīra jūra. Jūrmalā, par laimi, nav jūtama ārkārtīgā komercializācija, kas valda citās pasaules kūrortpilsētās, mūsu kūrortpilsētā vēl valda vēstures šarms, kas apvienots ar mūsdienu ekstrām. Par to liecina ēkas, kuru fasādes vēl glabā senatnes elpu. Ko noteikti vajadzētu apskatīt un izbaudīt? Skaistās koncertzāles, burvīgās kāpas un, protams, īpašo priežu smaržu…»

     

    Zināšanai! Visērtāk Jūrmalā nokļūt ar vilcienu!

    Vienkāršāk svētku laikā uz Jūrmalu doties ar vilcienu. Taču, ja tomēr izlem par labu braukšanai ar auto, atceries – par iebraukšanu Jūrmalas īpaša režīma zonā jāmaksā nodeva 2 eiro apmērā. Caurlaides iespējams iegādāties ne tikai pie caurlaižu iegādes automātiem Priedainē, bet arī elektroniski: portālā www.visitjurmala.lv, ar Mobilly vai Citadele lietotņu starpniecību. Nodevu var samaksāt arī caurlaižu iegādes automātos četrās vietās pilsētā: pie lielveikala Rimi Lielupē, pie Dzintaru koncertzāles, Majoru stāvlaukumā un pie Dubultu stacijas. Par caurlaidi var samaksāt arī pēc iebraukšanas pilsētā, tikai jāievēro, ka caurlaidei obligāti jābūt nopirktai tajā datumā, kad transportlīdzeklis iebraucis Jūrmalā, līdz pulksten 23.59 vai pirms tam. Ar vienu dienas caurlaidi īpaša režīma zonā var iebraukt neierobežotu reižu skaitu tajā datumā, kuram caurlaide iegādāta.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē