• Efektīvs veids, kā atbrīvoties no mandeļu korķiem – kriptolīze

    Reklāmraksts
    22. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    5–10 procentiem cilvēku mēdz būt tā sauktie mandeļu korķi jeb tonsilīts. Vairākumam tie rada nepatīkamu smaku no mutes, daudziem arī diskomforta sajūtu kaklā. Labā ziņa – no mandeļu korķiem var atbrīvoties, izmantojot efektīvu metodi, ko sauc par kriptolīzi. Kas tas ir un kā norit procedūra, skaidro LOR Klīnikas otorinolaringoloģe ILZE SOKOLOVA

    Vispirms, lūdzu, pastāstiet, kas ir šie mandeļu korķi!

    Mūsu mandelēs ir tā sauktās kabatiņas jeb kriptas – tās pieder pie normālas mandeļu uzbūves, un tādas ir visiem. Taču dažiem cilvēkiem šīs kriptas var būt lielākas, dziļākas, to var būt vairāk. Šajās kabatiņās var krāties saturs – baktērijas, pārtikas atliekas, gļotas, viss, kas atrodas mūsu mutes dobumā. Šis saturs var nogulsnēties, un veidojas tā sauktie mandeļu korķi. Biežāk tie veidojas jauniem cilvēkiem, tomēr šī problēma skar visu vecumu cilvēkus.

    Mandeļu korķi var veidoties tiem, kam agrāk bieži bijusi angīna, taču tas nav obligāti. Korķi var veidoties arī tiem, kam akūtas problēmas nav bijušas vai angīna izslimota vienreiz mūžā. Korķu veidošanos var veicināt arī slikta mutes higiēna, taču arī šis nav obligāts priekšnoteikums. Korķu veidošanās daļēji var būt saistīta ar mandeļu anatomiskajām īpatnībām un to uzbūvi. Tomēr skaidras atbildes uz jautājumu, kāpēc vienam šie korķi veidojas, bet citam ne, pagaidām nav.

    Kas liecina, ka izveidojušies mandeļu korķi?

    Diezgan bieži cilvēks pat nezina, ka viņam šādi korķīši ir. Tie var iztīrīties, pazust, un viņš tos pat nepamana. Tomēr daļai cilvēku tie traucē, un galvenā sūdzība, ar kuru visbiežāk vēršas pie
    otorinolaringologa, ir nepatīkams aromāts no mutes. Kad korķis ir lielāks, tas var arī traucēt – tad cilvēks jūt, ka mandelē kaut kas ir, kaut kas kairina rīkli, var būt diskomforta sajūta, kas aiziet uz ausi. Šis tad ir brīdis, kad no korķiem būtu jāatbrīvojas.

    LOR Klīnikas otorinolaringoloģe ILZE SOKOLOVA

    Kā to var izdarīt?

    Daudzi dara nepareizi, paši mājās spiežot ārā šos korķus vai nu ar karotes galu, vai vates kociņu. Joprojām piedāvā arī mandeļu skalošanu ar vakuumsūkni vai speciālām mandeļu adatām, taču tas nelikvidē problēmu – uz to brīdi kabatu iztīra, bet tā nekur nepazūd, un kādam pēc mēneša, citam jau pat pēc pāris dienām atkal būs korķis. Tāpēc vienkāršākā un efektīvākā mandeļu korķu likvidēšanas metode ir kriptolīze. Tā ir procedūra, ko veic otorinolaringologa kabinetā ar lāzeru un kas likvidē caurumus, lai saturam nebūtu, kur krāties. Diožu lāzera vadiņš tiek likts katrā mazajā caurumiņā jeb kriptiņā, dots impulss, vienkāršāk sakot, šis caurumiņš tiek piededzināts. Pēc tam tas aizrētojas, līdz ar to nav, kur veidoties korķim.

    Vai procedūra ir sāpīga? Kas jāievēro pēc tās?

    Procedūru veic lokālajā anestēzijā, tāpēc tā nav sāpīga. Kriptolīze ilgst vidēji 40 minūtes, uz to ieteicams nākt mierīgā, labā noskaņojumā. Pirms tam varbūt nevajag daudz ēst, jo tā tomēr ir manipulācija mutes dobumā, kas var izraisīt vemšanas refleksu.

    Tā kā procedūras laikā mēs piededzinām kakla audus, tas rada specifisku smaržu – arī par to cilvēku iepriekš brīdinu. Pēc procedūras uzreiz var doties mājās. Specifisku ierobežojumu nav, vienīgi jānogaida, kamēr iziet anestēzija. Pēc tam tajā pašā dienā var pilnvērtīgi ēst un dzert, doties uz darbu un būt aktīvs. Var gadīties, ka pāris dienu kakls būs jutīgs, tomēr vairākumam pretsāpju terapija nav nepieciešama. Ja kakls tomēr ir nedaudz jutīgs, aicinām nedzert ļoti karstu, neēst ļoti asu vai tādu, kas skrāpētu un kairinātu kaklu.

    Vai pirms kriptolīzes vajadzīga ārsta konsultācija?

    Jā, pareizi būtu vispirms atnākt uz konsultāciju un izrunāt, kas un kā notiks. Pirms kriptolīzes arī ieteicams izskalot korķus un nākt uz procedūru jau ar tīrām mandelēm.

    Būtiski, lai procedūras laikā cilvēks būtu vesels. Ja sāp kakls, manipulāciju neveiksim. Tāpat cilvēkam jāzina, vai viņam nav alerģija pret anestēzijas līdzekļiem, piemēram, lidokaīnu, novokaīnu. To var saprast, ja iepriekš būts pie zobārsta, veiktas injekcijas un viss bijis kārtībā.

    Vai pēc kriptolīzes smaka no mutes un traucējošā sajūta kaklā pazudīs uz neatgriešanos?

    Jā, tā ir – pēc procedūras pazūd smaka no mutes, nav traucējuma sajūtas kaklā, arī korķi veidojas retāk un traucē mazāk. Taču tāpat regulāri jāmazgā zobi, pēc katras ēdienreizes var izskalot muti ar ūdeni, jo arī tas var mazināt mandeļu korķu veidošanos. Tas arī daļēji atkarīgs no cilvēka imunitātes un dzīšanas procesa organismā. Jo šie procesi ir labāki, jo lielāka iespēja, ka mandele smuki aizrētosies un korķu vairs nebūs. Var gadīties, ka pēc kāda laika kāds korķis atkal parādās, tad procedūru var veikt atkārtoti. Ir cilvēki, kas veic kriptolīzi, tad trīs četrus gadus dzīvo mierīgi un pēc tam atkal veic procedūru. Tiem, kam korķu dēļ kaklā bijis diskomforts, pēc tam ir priecīgi, ka beidzot ir miers un nav skrubinošās sajūtas kaklā.

     

    Sadarbībā ar:

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē