• Atvilnis bērnam – iemesls ilgstošam klepum un iesnām?

    Reklāmraksts
    30. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lai gan var šķist, ka atviļņa slimība galvenokārt skar tikai pieaugušos, kam ir neveselīgi ēšanas paradumi, liekais svars un liels stress ikdienā, izrādās, ar to slimo arī bērni. Kuņģa skābe, kas nonāk augšējos elpceļos, var izraisīt sāpes kaklā, hronisku laringītu, ilgstošas iesnas un atkārtotus vidusauss iekaisumus.

    Kā atpazīt atvilni un kā bērnam palīdzēt, skaidro LOR Klīnikas otolaringoloģe Ilze Sokolova.

    Zīdaiņiem pirmajos dzīves mēnešos atvilnis ir pavisam normāls fizioloģisks process. Ja bērns pēc ēšanas atgrūž mazliet piena, bet citādi ir labā noskaņojumā, labi ēd un pieņemas svarā, viss ir kārtībā. Biežāk fizioloģiskais atvilnis sastopams divu līdz sešu mēnešu vecumā, kad zīdaiņi ēd daudz un bieži, palielinās šķidruma daudzums kuņģī un saturs, kas ir kuņģī, spiež uz barības vada sfinkteru, līdz ar to kuņģa saturs vairāk nokļūst barības vadā un augšējos elpceļos. No sešu septiņu mēnešu vecuma mazulim atraugu daudzums sāk mazināties, un 85% bērnu fizioloģiskais atvilnis izzūd līdz gada vecumam.

    Tomēr ir simptomi, kam noteikti jāpievērš uzmanība:

    • ja atgrūšana ir izteikta, ar strūklu un pēc katras ēdienreizes, arī ēdienreizes laikā;
    • ja zīdainis ēšanas laikā ir niķīgs, raudulīgs, izliec muguriņu – kad kuņģa saturs kopā ar kuņģa skābi nokļūst rīklē vai mutē, tas rada lielu diskomfortu;
    • ja ir izteikta vemšana;
    • ja bērns atsakās ēst;
    • ja bērns daudz žagojas un viņam ir gāzītes;
    • ja ir ilgstošs klepus, hroniskas iesnas, aizlikts deguns, skaļa elpošana, traucēts miegs, var būt pat miega apnoja (elpas aizture miega laikā), atkārtoti vidusauss iekaisumi, astma, bakteriāla un hroniska pneimonija jeb plaušu karsonis.

    Ja zīdaiņiem un maziem bērniem parādās kāda no šīm sūdzībām un tas kaut kā ir saistīts ar barošanu, var sākt aizdomāties, ka pie vainas ir gastroezeofagālais reflukss jeb atvilnis kā slimība. Biežāk tas var būt priekšlaikus dzimušiem mazuļiem, bērniem, kam ir barības vada trūce, centrālās nervu sistēmas slimības, arī bērnu cerebrālā trieka.

    Pirmkārt, ir jākonsultējas ar pediatru, jo visbiežāk pie otolaringologa nonāk jau lielāki bērni ar sūdzībām par hroniskām augšējo elpceļu slimībām, nepārejošām iesnām, krākšanu, deguna blakusdobuma iekaisumu. Mērķtiecīgi uzdodot jautājumus par bērna barošanu, ēšanas režīmu, dzīvesveidu, varam sākt aizdomāties par atvilni. Tāpat, ja bērnam ir ilgstošs klepus, bērns naktīs klepo, krāc, viņam ir balts mēles aplikums, taču nav nekādu citu simptomu, no rītiem ir smakojoša elpa, bieži sāp vēders, ir šķidrāka vēdera izeja vai aizcietējumi, bērns slikti ēd, viņam ir nepietiekams vai palielināts svars. Problēma bieži ir vēlā ēšana pirms nakts miega, kad pirms gulētiešanas bērns vēl grib kaut ko uzēst vai padzerties, piemēram, pienu, tad naktī sāk parādīties klepus, aizlikts deguns un krākšana. Ja bērns ir lielāks, viņš jau var pastāstīt par savām sajūtām – par dedzinošu sajūtu aiz krūšu kaula, nepatīkamu garšu mutē.

    Kas mazina atvilni?

    • Regulāra ēšana. Bērns jābaro biežāk un mazākām porcijām.
    • Ja mazulis ēd mākslīgā piena maisījumu, konsultējoties ar pediatru, var dot speciālo anti refluksa maisījumu.
    • Pienu var iebiezināt ar rīsu putru, lai tā konsistence būtu mazliet biezāka.
    • Ja bērnu baro no pudelītes, jānomaina pudelīte ar mazāku atveri knupīša daļā, lai piens neplūstu pārāk strauji.
    • Ja mamma baro mazuli ar savu pienu, vajadzētu samazināt piena produktu un olu daudzumu uzturā, izvairīties no trekniem, asiem, kairinošiem ēdieniem, tabakas dūmiem. l
    • Vismaz 30 minūtes pēc barošanas mazulim vajadzētu atrasties vertikālā pozā.
    • Arī ēšanas laikā zīdaini var pacelt vertikāli, lai sagaidītu atraudziņu.
    • Lielākam bērnam svarīgi neēst vismaz divas trīs stundas pirms gulētiešanas.
    • Jāizvairās no skābiem, asiem, saldiem produktiem, gāzētiem dzērieniem.
    • Lielākiem bērniem uzreiz pēc paēšanas nevajadzētu skriet un lēkāt, lai neveidojas pastiprināts spiediens uz vēderu.
    • Ja bērns ir lielāks, var pacelt viņa gultas galvgali uz augšu, paliekot kaut ko zem matrača vai gultas kājām, lai veidotos 30 grādu leņķis, tad guļot gravitācijas spēks neļaus skābei nokļūt augstāk par kuņģi.

    Ja šīs ēšanas paradumu izmaiņas nedod rezultātu, iespējams, būs jālieto speciāli medikamenti, ko var izrakstīt gan ģimenes ārsts, gan bērnu gastroenterologs, gan otolaringologs. Uz savu galvu šādus medikamentus lietot nedrīkst! Ļoti retos gadījumos var būt nepieciešama arī ķirurģiska ārstēšana.

    LOR Klīnika

    Brīvības gatve 410 / Vienības gatve 51

    www.lorklinika.lv

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē