• Aizkustinošs stāsts par mazo Dārtu un viņas ģimeni (1. sērija)

    Reklāmraksts
    5. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    jeb Kā cilmes šūnu saglabāšana jaundzimušajam var palīdzēt nestundā.

    Sevi un savus bērnus diemžēl nevaram pasargāt no visa, taču varam izdarīt maksimumu, ko šobrīd piedāvā mūsdienu medicīna, tostarp saglabāt cilmes šūnas, kas var būt kā sava veida drošības spilvens, lai palīdzētu dažādu slimību gadījumā nākotnē.

    Cilmes šūnas ir ikviena cilvēka sākums, kas ir kā sava veida rezerves šūnas, kuras gaida brīdi, kad tām būs jāstājas bojāto šūnu vietā. Cilmes šūna ir šūna ar unikālu spēju organismā attīstīties par specializētiem šūnu tipiem. Pareizajos ķermeņa vai laboratorijas apstākļos cilmes šūnas dalās, veidojot vairāk šūnu, ko sauc par meitas šūnām. Šīs meitas šūnas kļūst vai nu par jaunām cilmes šūnām, vai arī par specializētām šūnām ar specifiskāku funkciju. Šeit aicinājums varētu būt neizmest medicīniskajos atkritumos tik vērtīgo cilmes šūnu materiālu pēc bērniņa dzimšanas.

    FamiCord grupas cilmes šūnu banka atšķirībā no citām līdzīgām iestādēm atšķiras ar to, ka ne tikai prot paņemt un uzglabāt cilmes šūnu materiālu, bet arī nodrošina atbalstu ģimenēm brīžos, kad tās jāizmanto ārstēšanā. Tas nozīmē, ka pēc tam, kad ir apzināta problēma un saprasts, ka tās risināšanā var izmantot cilmes šūnas, cilmes šūnu bankas speciālisti meklē risinājumus, kurās klīnikās iespējams veikt nepieciešamās procedūras, tiek apzināti klīniskie pētījumi, eksperimentālās metodes, kā arī standartterapijas, kuru ietvaros to var veikt.

    FamiCord grupas cilmes šūnu banka lielu atbalstu sniegusi mazās Dārtas atveseļošanās gaitā. Dārtai ir bērnu cerebrālā trieka, viņa ir trešais bērniņš piecu bērnu ģimenē un šobrīd sasniegusi četru gadu vecumu. Kā stāsta Dārtas māmiņa Gunta, meitiņai piedzimstot, tika meklētas iespējas, kā uzlabot viņas stāvokli. Tā viņu rokās nonākusi informācija par cilmes šūnām, tās paņemtas ģimenes abiem jaunākajiem bērniem un pēcāk varēja izmantot vecākās māsas ārstēšanā.

    Par spīti Covid-19 liktajiem šķēršļiem, pašā decembra sākumā Dārta kopā ar tēti divas dienas bija Polijas pilsētā Ļubļinā, kur tika veikta cilmes šūnu materiāla infūzija. Dārta saņēma pirmo mezenhimālo cilmes šūnu transplantāciju saistībā ar bērnu cerebrālo trieku. Mazajai meitenītei paredzētas vēl vismaz četras transplantācijas ik pēc diviem mēnešiem. Dārtas gadījumā ir cerība uz labu rezultātu, jo arī paši vecāki iegulda daudz pūļu ikdienā.

    Cilmes šūnu terapija ir iespēja Dārtai kļūt patstāvīgākai. «Lai viņai būtu vieglāk, jo pati vēlas tik daudz izdarīt, taču šobrīd tas nesanāk. Paredzams, ka viņas attīstība cilmes šūnu transplantācijas gadījumā progresētu ātrāk,» teic Dārtas māmiņa Gunta.

    Mēs, protams, turpināsim sekot Dārtas stāstam arī turpmāk un no sirds novēlam meitenei iemācīties to, ko viņa tik ļoti cenšas izdarīt savās ikdienas gaitās.

    Noskaties video

    Cilmes šūnu banka: Rīgā, Tērbatas ielā 4–1, tālr. 26583773

    www.nabassaite.lv  

    [email protected]

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē