• Aicina pasargāt sevi un citus

    Sabiedrība
    12. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Materiālu atbalsta NACIONĀLAIS VESELĪBAS DIENESTS.
    Foto: No privātā arhīva
    Materiālu atbalsta NACIONĀLAIS VESELĪBAS DIENESTS.
    Viņi ar Covid-19 saskārās jau pandēmijas sākumā un pēc izslimošanas vakcinēties nebija mudināmi.

    Potētajiem dzīve atgriežas iepriekšējās sliedēs

    Pirms gada visa Meluškānu ģimene pārslimoja Covid-19. Tiklīdz tas bija iespējams, viņi vakcinējās, un nupat bez bažām par veselību ģimene atgriezās no ceļojuma uz Barselonu.

    Tieši pirms gada ar Covid-19, būdama bērnu kopšanas atvaļinājumā, sasirga piecu bērnu mammas, portāla Santa.lv galvenās redaktores Sindijas Meluškānes ģimene. Visticamāk, vīrusu no skolas bija pārnesis kāds no bērniem, kurš mācījās Rīgas skolā, kuras pedagogi neapdomīgi bija devušies ekskursijā uz Kuldīgu. «Tagad mums ar veselību viss ir labi, arī oža un garša atgriezusies. Vīrs gan mazliet vēl izjūt pārslimotā koronavīrusa sekas… Vispār, ej tu zini, no kā tas ir – no kovida vai vecuma, jo viņš ir mazliet vecāks par mani, un gadās, ka sagurst ātrāk nekā senāk,» pasmaida Sindija. Visi ģimenes locekļi, kas sasnieguši 12 gadu vecumu, jau vakcinējušies. «Ļoti plaši izmantojam kovidpases priekšrocības – augustā ar bērniem bijām Ālandu salās, bet aizvakar atgriezāmies no Barselonas. Priecājamies, ka potētajiem dzīve atgriežas iepriekšējās sliedēs,» uzsver daudzbērnu mamma.

    Arī citiem Sindija iesaka vakcinēties. «Iemesli, kāpēc Latvijā vakcinējusies vien puse no tiem, kuriem to vajadzētu darīt, droši vien ir dažādi. Noteikti problēma ir tā, ka arī paši ārsti nav absolūti vienoti savos uzskatos – ir jāpotējas vai nav. Domāju, cilvēki neapzinās, ka nevakcinējoties viņi ne tikai kaitē sev, bet arī potenciāli nodara pāri tiem, kuriem jau ir citas veselības problēmas. Tas, ka cilvēks nepotējoties riskē ar savu veselību, protams, ir paša izvēle, bet tas, ka nevakcinēto dēļ nākas atlikt un pārcelt plānveida operācijas, jo slimnīcas ir pilnas ar Covid-19 slimniekiem, jau ir pavisam cita lieta,» aizdomāties par to aicina Sindija.

    Jāvakcinējas un jādzīvo!

    Fotogrāfs ar diagnozi Covid-19 vairāk nekā mēnesi pavadīja slimnīcā. Viņš ir vakcinējies, aicina to darīt citus un atzīst – slimības sekas jūtamas vēl aizvien.

    Gatis Rozenfelds vīrusu, visticamāk, saķēra komandējumā Amsterdamā vai mājupceļā no tā uz Rīgu. Covid-19 viņa ikdienas gaitas apstādināja uz vairāk nekā diviem mēnešiem. Atveseļoties vajadzēja slimnīcā, un slimības gaita bija vidēji smaga. Pāris nedēļu no šī laika viņš pat īsti neatminas. Tagad Gatis ir vakcinējies. «Pēc tā, ko pārdzīvoju, man nebija nekādu šaubu, ka jāvakcinējas. Tas ir jādara, lai kaut nedaudz apstādinātu vīrusu, un šajā trakajā periodā nevienam nevajadzētu labākajā gadījumā gulēt mājās, bet sliktākajā – cīnīties par dzīvību slimnīcā. Ir jāapzinās, ka pat pēc pārslimota kovida dažkārt arī spēja strādāt var mainīties diezgan krasi,» tā Gatis. Viņš atzīst – joprojām atgūstas no vīrusa. «Covid-19 nav joks, un tā nav gripa, jo rada lielāku apdraudējumu apkārtējiem, turklāt sekas ir ilgstošas. Šobrīd nav prognozējams, cik ilgas tās var būt. Man tas bija aptuveni gads, kad cīnījos ar veselības likstām. Tagad iet jau otrais gads, bet vēl aizvien šad tad esmu spiests saskarties ar vājuma brīžiem, kuriem par iemeslu, visticamāk, ir Covid-19,» saka viņš.   

    Fotogrāfs uzskata – vakcinēšanās zemie rādītāji Latvijā lielā mērā ir sašķeltības jautājums. «Nedomāju, ka mēs kā sabiedrība esam pieraduši būt brīva, jo mēģinājumi dažādi domāt un pieņemt dažādus lēmumus mums savā ziņā ir jaunums. Jāsadzīvo abām pusēm – gan tiem, kuri izvēlas potēties, gan tiem, kuri izvēlas to nedarīt. Mums tas nav vienkārši, tāpēc bieži ir tā, ka nevakcinētie rāda ar pirkstu uz vakcinētajiem un otrādi. Diemžēl sarunas nenotiek. Ļaunākais, ka parasti šajā situācijā emocijas izraisa vēl lielāku spītu. Tādi mēs – latvieši – esam. Ja kāds liek un pavēl, aiz spīta nedarām.»

    Viņaprāt, tikai laiks un dažkārt arī cilvēka personiska sastapšanās ar slimību kareivīgos vakcīnu pretiniekus spēs novirzīt uz pareizā ceļa. «Droši vien, ka šī spītība nevakcinēties saistāma arī ar nākamgad notiekošajām Saeimas vēlēšanām. Sašķeltu sabiedrību viegli izmantot, un tagad tas notiek pēc pilnas programmas. Tāpēc šobrīd galvenais ir ieklausīties citam citā un balstīties uz pierādītiem faktiem, nevis sociālajos tīklos saklausītiem atreferējumiem,» pārliecināts ir Gatis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē