• Zuzāns iztērē 10 000 ASV dolāru par digitalizētiem grafiti Rīgā un Liverpūlē

    Grafiti
    Anastasija Kuzminova
    Marta Kalniņa
    16. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64,INSTAGRAM, NO PUBLICITĀTES MATERIĀLIEM
    Uzņēmējs, lielākās latviešu mākslas privātkolekcijas īpašnieks par kriptovalūtu aptuveni 10 000 ASV dolāru vērtībā iegādājies divus Latvijas noslēpumainākā grafiti mākslinieka Kiwie briesmoņus.

    Aprīļa vidū teju 20 gadus grafiti mākslas žanrā strādājošais Kiwie, kurš pirms kāda laika pievērsās kriptomākslai, digitālā tirgus platformas Rarible izsolē pārdevis sešus savus iepriekš radītus darbus: četri no tiem kā zīmējumi uz sienām joprojām skatāmi tepat Rīgā, viens Liverpūlē, bet vēl viens – Bali salā. Par šiem darbiem mākslinieks saņēmis kriptovalūtu aptuveni 26 500 eiro vērtībā, turklāt par divu darbu īpašnieku kļuva miljonārs, azartspēļu zāļu saimnieks un mākslas mecenāts Jānis Zuzāns.

    Miljonārs PDz atzina, ka padzirdējis par Kiwie darbu pārdošanu izsolē, nolēmis tajā piedalīties.

    «Nopirkuši kriptovalūtu ethereum, tā sauktos ēterus, kopā ar sava muzeja Zuzeum darbiniekiem startējām izsolē. Tā ilga sešas dienas, bet izšķirošā bija pēdējā stunda. Manai ģimenei nu ir īpašumtiesības uz Pelēko varavīksni, kas dabā skatāms Grīziņkalnā, un Debesīm, kas dabā redzams Liverpūlē, Baltijas trijstūra rajonā,» PDz priecīgi stāsta Zuzāns. Par abiem darbiem viņš kriptovalūtā samaksāja aptuveni desmit tūkstoš ASV dolāru. «Debesis izmaksāja ap četri tūkstoši, bet Pelēkā varavīksne – ap seši tūkstoši ASV dolāru,» piebilst viņš.

    Lai arī miljonārs tagad drīkst sevi saukt par īpašnieku diviem šobrīd reāli dzīvē apskatāmiem grafiti, īstenībā viņš nevar būt pārliecināts, ka īstais māju saimnieks jau rīt tos neaizkrāso vai kāds ļaundaris tos neapkleksē. «Īstenībā ir tā, ka mums ir juridiskas tiesības uz Pelēkās varavīksnes un Debesis elektronisko versiju – digitalizētu 3D grafiti. Tie, ko nopirku, ir mākslas darbi, kas faktiski eksistē ciparu formātā. Es tagad esmu digitālā mākslas darba saimnieks, un tas nozīmē, ka citi to nedrīkst atdarināt vai pavairot. Tas ir patiesi unikāli!» lepns par pirkumu ir miljonārs.

    Viņš īpaši priecājas, ka savu kolekciju papildinājis ar pasaulē labi zināmā grafiti mākslinieka Kiwie darbiem, tomēr iespējams, ka nākotnē briesmoņus varētu arī pārdot. «Dabiski, ka šie darbi ir konvertējami un pārdodami tālāk,» tā Zuzāns. Rīgā Pelēkā varavīksne tika radīta 2013. gadā, bet, lai uz ēkas brandmūra taptu iespaidīgais grafiti, to vajadzējis saskaņot ar nama īpašnieku un Rīgas būvvaldi. Zuzāns ir pārliecināts – ja grafiti tik ilgi pastāvējis neapķēpāts un neapmētāts ar olām, diez vai kāds to mēģinās izdarīt tagad. Turklāt viegli tas nebūs, jo briesmonim priekšā ir šķūnītis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē