• Zooloģiskais dārzs karantīnā — kā pārmaiņas skārušas dzīvniekus?

    Interesanti
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    8. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Februāra beigās Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs palika bez direktora. Nu tas palicis arī bez apmeklētājiem, jo ir slēgts. Pārdotās biļetes veidoja lielu daļu no zoodārza ienākumiem, tāpēc aktuāls ir jautājums – kā Baltijā lielākais un senākais zooloģiskais dārzs šobrīd savelk galus.

    Zaudējumus centīsies kompensēt

    Kamēr atsevišķas Latvijas dzīvnieku patversmes lūdz cilvēkus ziedot, lai izdzīvotu krīzes apstākļos, Rīgas Zooloģiskais dārzs panikā vēl nekrīt. Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs PDz norāda – dome zoodārzu atbalstīs šajā grūtajā periodā.

    «Rīgas domes budžetā šogad bija plānota 1,4 miljonu eiro liela dotācija zooloģiskajam dārzam. Cik zinu, pagaidu administrācija plānojusi pieņemt budžetu, tāpēc šodien lūdzu Rolandam Greiziņam (Rīgas Zooloģiskā dārza pagaidu vadītājs – PDz) vēlreiz pārskatīt šo jautājumu, ņemot vērā šā brīža situāciju. Protams, liela daļa no zoodārza ieņēmumiem bija no biļetēm.

    Ņemot vērā, ka zooloģiskais dārzs nestrādās vismaz mēnesi, loģiski, ka būs zaudējumi, kurus centīsimies kompensēt,» sola Radzevičs.

    Runājot par zoodārza iemītniekiem, Covid-19 pandēmija nekādā veidā dzīvniekus neskar. Tie varot izbaudīt mieru un klusumu.

    «Varu visus nomierināt – dzīvnieki ir aprūpēti un paēduši. Zvēriņi jau ēd neatkarīgi no tā, vai nāk apmeklētāji vai nenāk. Arī izdevumi ir tādi paši kā tad, kad zoodārzs bija apmeklētājiem atvērts,» skaidro viņš.

    Joprojām meklē jaunu šefu

    Rīgas Zooloģiskais dārzs patlaban ir bez valdes, jo Radzevičs februārī atlaida līdzšinējo valdes priekšsēdētāju Ingmāru Līdaku un valdes locekli Andri Morozovu.

    Jaunas valdes meklēšana ieplānota marta beigās, un Radzevičs PDz teic – neņemot vērā notikumus pasaulē, šonedēļ šis jautājums varētu tikt atrisināts. «Veidojam nominācijas komisiju un mēģinām atrast nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kuri varētu piedalīties. Uzskatu, ka komisijas sastāvā lielākoties jābūt neatkarīgiem cilvēkiem. Tāpēc divi kandidāti varētu būt no domes un trīs, tā teikt, no malas.»

    Uz jautājumu, kuri tie varētu būt, Radzevičs atklāj: «Gribam uzrunāt cilvēku no Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes. Sadarbojamies arī ar Baltijas korporatīvo institūtu. Neko sīkāk pagaidām nevaru pateikt.»

    Vai Ingmārs Līdaka turpinās strādāt zooloģiskajā dārzā?

    «Šāda iespēja viņam tika piedāvāta. Līdakas kungu uzrunāju jau dienā, kad tika pieņemts lēmums atsaukt valdi. Piedāvāju turpināt darbu jomā, kurā viņš jūtas kā zivs ūdenī un kura ir viņa sirds aicinājums. Taču viņš atbildēja, ka, pirmkārt, grib atpūsties. Otrkārt, Ingmārs atsaucās uz ģimenes apstākļiem, jo mammai bija veselības problēmas, bet, treškārt, teica, ka tagad ir brīvs cilvēks un var padomāt, vai startēt Rīgas domes vēlēšanās,» atklāj Radzevičs.

    Sarunā ar PDz pirms mēneša Līdaka gan apgalvoja, ka politikā negrasās atgriezties. «Tas nav mans mērķis. Pirms diviem gadiem atvadījos no aktīvās politikas ar tekstu, ka gribu strādāt zoodārzā. Un tāpēc, ja man jautā – vai iešu politikā, es atbildu – tikai tad, ja dzīve mani piespiedīs, proti, ja nebūs, ko ēst,» sacīja Līdaka. Radzevičs par šiem paziņojumiem pasmaida. «Nekad nesaki nekad. Ja dzīve piedāvā jaunus virzienus, tie jāizmanto. Un kurš tad varēja domāt, ka viss izvērsīsies šādi…»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē