• Zelta mikrofons beidzas ar skandālu. Tusiņš izredzētajiem?

    Sabiedrība
    Gita Vīksne
    3. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    Zelta mikrofona ceremonija, kur pulcējās viss Latvijas mūzikas zieds, noslēgusies ar policijas iesaistīšanos, jo tika norādīts uz iespējamiem Covid-19 ierobežojumu pārkāpumiem.

    Esmu pret dzīrēm pandēmijas laikā

    «Atvainojos nozares vārdā, jo pēc pasākuma ir rūgta pēcgarša,» nākamajā rītā pēc Zelta mikrofona ceremonijas atzina mūziķis.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Ralfs Eilands (@ralfseilands)

    «Ar šo pasākumu tika parādītas dzīres pandēmijas laikā, un es esmu pret to,» PDz saka mūziķis Ralfs Eilands. Lai gan viņš bija nominēts balvai un saņēmis ielūgumu ceremonijā piedalīties klātienē, Ralfs no šīs iespējas atteicies. «Nevēlējos kacināt televīzijas skatītājus, jo tie ir mūsu klausītāji – cilvēki, kas nāk uz koncertiem. Viņi šo atcerēsies – kā paši sēdēja mājās, bet mūziķi tusējās. Šis pasākums skatītājiem radīja elites sajūtu – it kā mūziķi ar kaut ko būtu pārāki. Jo redz – uztaisām testus un rīkojam tusiņu. Un nav runa par to, vai tas bija likumīgi. Bet gan par to, cik ētiski bija taisīt šādu pasākumu, zinot, kam daudzi iet cauri jau gadu.

    Cilvēki, kas nedrīkst iet uz darbu un pat aizbraukt ciemos pie omes, pa televizoru redzēja mūziķus, kuri sēdēja kopā un tusējās.

    No mana skatpunkta šāds pasākums ir pilnīga izgāšanās,» uzskata Ralfs.

    «Visiem taču ir internets! Pat Emmy balvu pasniegšana notika, aktieriem sazvanoties zūmā. Paliekam mājās, sēžam dīvānos un rādām piemēru publikai, ka varam radīt dzīres arī šādos apstākļos! Bet šādi tam nevajadzēja notikt. Tādēļ atvainojos nozares vārdā un ceru, ka šis gadījums nemetīs ēnu uz citiem organizatoriem,» saka Eilands. Viņš par savu nostāju esot saņēmis pārmetumus no vairākiem Latvijas mūziķiem. «Esmu saņēmis nosodījumu no kolēģiem – ka es kakājot pats savā silē. Saņēmu arī ziņas no citiem pasākumu organizatoriem, jo viņi ir sašutuši par notikušo. Šie cilvēki centušies domāt un runāt par to, kā epidemioloģiski droši varētu atsākt savu darbību, un šis viņiem bijis kā spļāviens sejā.»

    Katrs pats atbild par saviem grēkiem

    Dziedātāju un ceremonijas dalībnieci kolēģa iebildumi izbrīna, un viņa slavē pasākuma organizatorus.

    «Tas, ka Ralfs šobrīd uzņemas atvainoties visas nozares vārdā, lai gan tā viņu nav tam deleģējusi, ir interesants manevrs, kas mani pārsteidz,» PDz saka Agnese Rakovska. «Man pēc šī pasākuma nemaz nav slikta pēcgarša. Tas tika noorganizēts visaugstākajā līmenī – bija veikti testi un izstrādātas īpašas shēmas, kā cilvēkiem pārvietoties droši.

    Protams, mums jābūt piesardzīgiem, bet Ralfam nevajadzētu tagad sevi sist krustā.

    Viņam nav jābūt moceklim. Lai katrs pats atbild par saviem grēkiem. Mūziķi nav izredzēta sabiedrības daļa. Tas ir mūsu darbs, ko darām. Uz šo pasākumu devāmies, nevis lai taisītu ballīti sev, bet lai uzstātos. Mēs visi to darījām maksimāli droši, un neviens nav nomiris. Tāpēc nav, par ko sevi šaustīt.»

    Respektēju pasākuma ierobežojumus

    Dziedātāja, respektējot organizatoru ieteikumu, ceremoniju šoreiz vēroja pie TV ekrāna.

    «Man ir rūgtums par Ralfa komentāru,» neslēpj dziedātāja Māra Upmane-Holšteine. Lai gan grupu Astro’n’out un Sudden Lights radītā dziesma Haosā tika atzīta par pagājušā gada labāko radio hitu, Māra pēc balvas klātienē neieradās. «Respektēju organizatoru noteiktos ierobežojumus, kas pasākumā ļāva piedalīties tikai diviem cilvēkiem no katras grupas. Tāpēc šoreiz balvas saņemšanu uzticēju grupas puišiem. Turklāt arī mans vīrs Goran Gora ar albumu Renesanse bija starp nominantiem, tādēļ izlēmu, ka es palikšu mājās ar bērniem,» skaidro Māra.

    «Saprotu, ka ir daudzas nozares, kas šobrīd ļoti cieš, taču uzskatu, ka arī šajos sarežģītajos apstākļos šādi pasākumi ir nepieciešami.

    Mēs visi jau gandrīz gadu esam bez mākslas un kultūras pasākumiem. Ja šādi ir iespēja ienākt katrā mājā ar TV, manuprāt, tā ir lieliska dāvana,» pauž Māra.

    Tā nav rīkotāju vaina

    «Televīzijas tiešraižu raidījumu producentiem strādāt pandēmijas apstākļos nav nekas jauns,» atgādina viena no pasākuma producentēm.

    «Biju šīs televīzijas tiešraides producente – mana atbildība bija tas, kas notiek uz skatuves. Darbs pandēmijas apstākļos man un komandai, ar kuru kopā strādāju jau septīto gadu, nav nekas jauns,» Ilze Jansone pagājušās ceturtdienas vakarā sacīja audiočatā Clubhouse. «Mums ir izstrādāts iekšējais kodekss, kurā ietilpst visu cilvēku testēšana, distanču ievērošana, cilvēku plūsmas organizēšana.

    Varu apliecināt, ka viss tika veikts ļoti pārdomāti.

    Šobrīd daudzi metas virsū pasākuma galvenajai organizatorei Elitai Mīlgrāvei, lai gan tā bija kolektīvās bezatbildības demonstrācija vairākās pakāpēs. Līdzīgi kā tas notiek valstī kopumā. Nominantiem, balvu paziņotājiem un saņēmējiem ir lūgts ierasties konkrētā, viņiem iepriekš norādītā laikā un uzreiz pēc tam, kad savu darbiņu ir izdarījuši, doties prom, bet ir cilvēki, kas izvēlas to nedarīt – tā vairs nav pasākumu organizatoru vaina. Tā ir katra paša individuāla atbildība. Zinot, cik nokaitēta šobrīd ir situācija, visiem, kas ierodas pasākumā, tika lūgts stipri padomāt, vai nepieciešams fotografēties grupā uz sarkanā paklāja un – vēl jo vairāk – publicēt tādas bildes sociālajos tīklos. Ja tas tik un tā tiek darīts, vai tā ir tikai organizatoru vaina?» sprieda Ilze.

    Visrūpīgāk plānotais pasākums gada laikā

    Pasākuma organizatore saka – iespaids, ka skatītāju zālē notikusi liela pulcēšanās, radies mākslīgi. Tā esot optiska ilūzija.

    «Mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons organizētāji labi izprot pašreizējo stāvokli valstī saistībā ar Covid-19 inficēšanās rādītājiem un epidemioloģisko situāciju, tāpēc mūsu pienākums ir izskaidrot, kā tika nodrošināti epidemioloģiskie noteikumi,» saka pasākuma organizatore Elite Mīlgrāve. Viņa norāda – katram māksliniekam un grupai bija atsevišķas ģērbtuves, dalībnieku plūsma tika organizēta pa atsevišķām ejām, un balvu pasniegšana bijusi bezkontakta.

    «Visi iesaistītie tika iepazīstināti ar Zelta mikrofona organizētāju izstrādāto Covid-19 drošības protokolu, kas īpaši izveidots, lai nodrošinātu prasību ievērošanu gan sagatavošanas, gan tiešraides laikā. Drošības pasākumu ievērošana ir arī katra dalībnieka personīgā atbildība. Konsultācija par paredzētajām prasībām tika lūgta arī SPKC.

    Ienākšana pasākuma vietā bija atļauta tikai ar negatīvu Covid-19 testu vai antivielu esamības laboratoriska apliecinājuma uzrādīšanu.

    Sadarbībā ar E. Gulbja laboratoriju divas dienas pirms pasākuma tika veikta kolektīvā testēšana. Tāpat katrs filmēšanas dalībnieks un darbinieks parakstīja apliecinājumu, ka viņam nav slimības simptomu, viņš nav Covid-19 inficētā kontaktpersona, viņam nav noteikta pašizolācija vai karantīna. Filmēšanas telpa tika iekārtota tā, lai starp konkrētā bloka dalībniekiem tiktu nodrošināta divu metru distance. Masku noņemšana bija atļauta, tikai uzturoties kameru kadrējumā – dodoties saņemt balvu, runājot, uzstājoties vai dziedot,» pauž Elita. Tas, ka no malas izskatījies – skatītāju zāle ir pilna ar mūziķiem –, esot maldīgi. «Filmēšana no sānu rakursa – bieži izmantots paņēmiens, ja ieraksta vietā ir maz publikas, – rada optisku ilūziju par telpas piepildījumu,» skaidro viņa.

    Pasākums veidots pēc atsevišķu «ierakstu bloku» principa. «Filmēšanas laikā dažādos raidījuma blokos tika veikta dalībnieku nomaiņa, lai maksimāli izvairītos no saskarsmes, tika dezinficēti krēsli un izmantotā aparatūra. Ieraksta laikā telpā dalībnieku un tehnisko darbinieku skaits atbilda vadlīnijās noteiktajai filmēšanas procesu laikā nepieciešamajai kvadratūrai. Vidējais katra bloka norises laiks bija 30 minūtes. Netika organizēts afterpārtijs, ne kāda cita saviesīga tikšanās. Zelta mikrofons bija tikai tiešraides filmēšana. Varam ar pilnu atbildību teikt, ka Zelta mikrofona ceremonijas ieraksts ir bijis viens no visrūpīgāk plānotajiem un no drošības viedokļa vissagatavotākajiem beidzamā gada laikā,» tā Elita.

    Trīs nedēļas pēc Covid-19 izslimošanas

    «Ir pagājušas trīs nedēļas, kopš man beidzās karantīnas periods,» PDz saka pasākuma vadītājs, kurš izslimojis koronavīrusu.

    Pasākuma vadītājs humorists Kaspars Breidaks februāra beigās uzveica Covid-19. «Nekādu blakņu man nav, par ko tiešām esmu ļoti priecīgs. Jo tā bija viena no lietām, par ko biju sabijies. Tikai mans pirmais kāpiens uz piekto stāvu bija tāds, ka kaut ko mazliet tomēr varēja just. Tāds maziņš nogurums, it kā sen nekas nebūtu darīts. Nekādu citu raižu nav bijis,» stāsta viņš.

    Zelta mikrofona tiešraides noslēgumā Kaspars skatītājus pārsteidza, pārtopot par savu skatuves pārinieku Mārtiņu Dauguli. «Tas bija mūziķa Ralfa Eilanda izaicinājums. Ar tādiem regulāri apmaināmies jau divus gadus,» skaidro Breidaks. Pirms ceremonijas viņš no dziedātāja saņēma sūtījumu, kurā bija brilles un parūka. «Tev ir nodota paciņa ar instrukciju. Ja izpildīsi tiešraides laikā, tad 100 eiro no manis,» informēja Ralfs.

    «Grūtākais bija saprast, kurā brīdī to darīt, lai neizbojātu citas iecerētās lietas.

    Iepriekš šo joku saskaņoju tikai ar Dauguli, lai viņš būtu lietas kursā par to, kas notiek. Viņš ir profesionāls improvizators un neiebilda padauzīties. Nekādu brāzienu par savu uznācienu parūkā un brillēs no organizatoriem nedabūju, toties saņēmu Ralfa solītos 100 eiro. Es tos ziedoju labdarībai – biedrībai Dr. Klauns,» tā Kaspars.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē