• Zāļu sievas Līgas Reiteres gudrības — ko plūkt pļavā vasaras saulgriežos

    Izklaide
    Evija Kalnbērza
    23. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    «Ir Līgo laiks, un viss ir pilnziedā!» priecājas zāļu sieva, pirtniece un stāstniece no Ventspils. Viņa vislabāk zina, kā šo ziedēšanas laiku izmantot savai labklājībai, veselībai, skaistumam, spēkam un mīlestībai.

    Salātiem

    «Zieds ir mīlestības plaukums, bet ziedēšana ir ilgstoša darbība mīlestībā. Ziedos var ne tikai gulēt, bet arī ir vērts baudīt citādi. Vieni no garšīgākajiem ziediem, ko iesaku iebērt salātos, ir dedestiņas. Tās ziedi ir saldi kā cukurzirņi! Kreptīgumam derēs krustzieži – zvērene, pērkone vai žodzene, sinepju vai mārrutku ziedi, kuri salātiem piešķirs nedaudz sūruma.

    Dzeltenie ziedi palīdzēs aknām – šķīdinās dārgakmeņus žultspūslī un nierēs, palīdzēs atvieglot organismu, lai ar prieku varētu baudīt svētku gardumus. Tāpat salātos iesaku likt liepu lapas, kas līdz pat Jāņiem ir ļoti mīkstas un maigas.

    Labi der pusgatavās ķimenes, kas ir tikko noziedējušas. Bet zaļās ķimenes salātos – kas tā par garšu un smaržu! Salātus, kuros, protams, ir arī salātlapas, gurķis vai tomāts, var aizdarīt ar eļļu vai arī īstu lauku rūgušpienu.»

    Tējai

    «Tējai iesaku īsto nātri, kas satur dzelzi un stiprina sirds muskulatūru. Lieliskam papildinājumam der vīgriezes lapas, kas piešķirs salkanu rūgtumu, kā arī kumelīšu ziedi.

    Vainagam

    «Jāuzmanās, lai vainagā neiepītu indīgus augus, jo, kad vainags ir izkaltis, rudenī vai ziemā to var ielikt katlā un uzvārīt gardu tēju veselības stiprināšanai. No tā var pagatavot arī novārījumu vannai, kas tīkami atpūtinās un bagātinās organismu.

    Vainagā der dažādas puķes. Margrietiņas – skaistumkopšanai, rudzupuķes – labākai sadzīšanai, āboliņš – elpošanai, raspodiņš – sievietes veselībai, jasmīns – smalkai jušanai.

    Vainagā pie katra zieda es lieku pa smildziņai, lai būtu sīkstums. Pinu iekšā liepu lapas, lai būtu kuplums, un skaitu: «Sīksta kā smilga, kupla kā lapa, grezna kā zieds.» Bagātība ir daudzveidībā, tāpēc arī jāpin vainags no trejdeviņiem ziediem, tas gan nenozīmē konkrētu skaitu, bet netveramu daudzumu.»

    Pušķim

    «Ziedu pušķī liek vissenāko augu – papardi. Tā ir simboliska saikne ar pirmsākumu un liek aizdomāties par mežonīgo un pirmatnīgo, kas liek svinēt šos Saules svētkus. Arī kalmes, vīgriezes laksti, margrietiņas, magones pumpuros, raspodiņi, āboliņi, rudzupuķes un lupīnas. Ja, ciemos ejot, grib dāvināt mazu pušķīti, derēs maigās un smaržīgās baltās maijrozītes – jāņrozītes.»

    Kādi ir zāļu sievas ieteikumi istabai un pirtij? Lasi jaunākajā Privātās Dzīves numurā!

    • Uldis Augulis precas trešo reizi. Viņš atklāj: «Mūsu bērniņš dzims rudenī!»
    • Krīzes laikā uz teātri par 120 eiro. Tagad māksla tikai bagātajiem?
    • Lelde Vikmane izstāsta, kā saglabājusi jaunības skaistumu. Drīz svinēs apaļu jubileju!
    • Fotogrāfe sarīko ballīti kapos. Šašliks, dzeršana un izaicinošas bildes.
    • «Ko tie puišeļi jēdz no sievietēm?» saka saimniekšova Gunārs. Viņš tagad copē jaunas meitenes.
    • Visi gatavojas svētkiem! Ārgalis izrāda lepno muižu, gleznotājas Avotiņas lutina savu Jāni, bet slavenā
    • zāļu sieva atklāj maģisko zālīšu noslēpumus.
    Privātā Dzīve №24-25

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē