• VIDEO: Kādas dāmas dzīvoja Ēģiptes faraona Amenhotepa III harēmā

    Interesanti
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    15. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Pateicoties modernajām tehnoloģijām, varam uzzināt, kā izskatījās sievietes, kurām izdevās savaldzināt senās Ēģiptes faraonus un dzīvot viņu harēmā – pēc galvaskausa zinātnieki rekonstruējuši vienas princeses izskatu.

    2014. gadā izrakumos Valdnieku ielejā Ēģiptē Bāzeles universitātes zinātnieki atklāja kapenes, kurās atrada 18. faraonu dinastijas valdnieku galma – sievu, augstdzimušu dāmu un bērnu – mūmijas. Šajā laikā – apmēram 1400.-1350. g. p. m. ē. – Ēģiptē valdīja faraoni Tutmoss IV un Amenhoteps III. Līdz tam vairāk bija zināms par vēlāko dinastiju galma un faraonu bērnu apbedījumiem, mazāk par 18. dinastijas prinčiem un princesēm.

    Pateicoties šim atradumam, ir kļuvis iespējams burtiski «ieskatīties acīs» vienai no faraona galminiecēm, pusaugu princesei, kas dzīvojusi Amenhotepa III harēmā.

    Izrakumos, kam dots kodētais nosaukums KV 40, tika atrastas apmēram 50 mumificētas cilvēku mirstīgās atliekas, bet sākotnēji tika uzskatīts, ka šīs nav karaliskās kapenes. Taču izpētes laikā arheologi atklāja, ka uz sarkofāgos esošajām vāzēm ir uzraksti “faraona meita” un “faraona dēls”, un tās datētas ar Tutmosa IV un Amenhotepa III valdīšanas laiku. Tā tika atklāta līdz šim nezināmu astoņu princešu un četru prinču identitāte. Viena no princesēm bijusi vārdā Temvadesa, cita – Neferunebu. Apbedījumos bijuši arī mazi bērni un zīdaiņi, visi rūpīgi mumificēti.

    Pārējās mumificētās sievietes nepiederēja pie karaliskās ģimenes, taču bija augstdzimušas un, visticamāk, galminieces. Interesanti, ka daudzas no tām bija ārzemju izcelsmes, kas liecina par Ēģiptes valdnieku politisko sabiedroto pārstāvju un «vēstnieku» uzturēšanos faraona galmā.

    Bāzeles universitātes Valdnieku ielejas projektu vadīja profesore Dr. Susanna Bikele un Elīna Paulīna-Grote. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē