• Vējoņa portreta autore Kirke: Ieraugot gala rezultātu, viņš bija apjucis

    Māksla
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    28. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS (F64)
    Pirms divām nedēļām Rīgas pilī tika prezentēts bijušā prezidenta Raimonda Vējoņa portrets. Viņš ir vienīgais, kas prezidentu galerijā skatāms pilnā augumā un uz dabas fona.

    Bijušais Latvijas prezidents Raimonds Vējonis sava portreta prezentācijas pasākumā Rīgas pilī nepiedalījās Viņš ticis aicināts, taču ierasties nav varējis. Mākslas darbu, kas ir līdz šim dārgākais prezidenta portrets, prezentēja tā autore māksliniece Frančeska Kirke.

    «Tobrīd tikko bija beigusies mana izstāde, kas mani pašu ļoti saviļņoja. Domāju – kāds gan varētu būt mans nākamais solis un izaicinājums, un pēkšņi atskanēja Raimonda Vējoņa zvans. Viņš piedāvāja uzņemties viņa portreta gleznošanu,» atceras māksliniece Frančeska Kirke.

    «Pēc mūsu sarunas sapratu, ka man ir interese, jo tas ir parādes portrets, kādus esmu gleznojusi, bet tikai kaut kādiem abstraktiem personāžiem. Šeit bija konkrēts cilvēks, vēsturiska persona, valsts pasūtījums. Labi apzinājos milzīgo atbildību, taču ar prieku piekritu. Kāpēc tiku izvēlēta tieši es? To man grūti pateikt. Iepriekš nebijām pazīstami. Taču es viņu uzreiz profesionāli novērtēju, nočekoju, kāds ir tas materiāls. Jāatzīst, Vējoņa kungu nebija sarežģīti gleznot, jo viņa fiziskie dotumi ir tādi, ar kādiem nav problēmu strādāt,» neslēpj māksliniece. Portrets tapis Kirkes studijā.

    «Ar bijušo prezidentu tikāmies tikai vienu reizi un otrreiz tad, kad portrets jau gandrīz bija gatavs. Es strādāju ar materiāliem, kas man bija pieejami – viņa oficiālajiem portretiem. Vējonim nevajadzēja mēnešiem ilgi nekustīgi stāvēt parādes drēbēs vairākas stundas no vietas. Es vienmēr gleznoju no galvas, pat skices netaisu,» darba aizkulises atklāj viņa.

    Atšķirībā no iepriekšējiem prezidentu portretiem Vējonis gleznā ir apskatāms pilnā augumā, turklāt atainots uz dabas fona – arī tas ir kas nebijis.

    «Izlēmu, ka dabā gleznošu tādēļ, ka visi citi ir iekštelpās. Lai ir kaut kas jauns un svaigs. Man arī šķita, ka vajag lauzt tradīciju taisīt cilvēka portretu kā pusfigūru. Man gribējās citādi. Man šķita interesanti ievietot Raimonda Vējoņa tēlu ainavā, jo galu galā kādreiz viņš bija arī vides ministrs,» skaidro Kirke.

    Vējoņa portrets tapis gada laikā. «Grūtākais bija panākt, lai portrets izdotos pietiekami reprezentatīvs. Tajā nevar būt nekas lieks – ne sadzīvisks žests, nekas tāds. Tas nedaudz ierobežo. Starp citu, Raimonds Vējonis nemaz nezināja, kā tieši es viņu gleznošu. Viņš ieraudzīja tikai gala rezultātu,» atklāj māksliniece. Kā viņš novērtēja mākslinieces veikumu? «Viņš bija apjucis. Bet domāju, ka tā jūtas katrs cilvēks, ieraugot to, kā viņu redz citi. Jo mēs paši sevi redzam pilnīgi citādāk,» pauž Kirke. 

    Kāpēc Vējonis gleznā izskatās, tā kā ceļos nedaudz ieliecies? «Tā nebūt nav! Viņš vienkārši ir relaksēts. Kam tad viņš mežā pozēs? Viņš vienkārši brīvi stāv,» argumentē Frančeska Kirke.

    Vaicāta, vai būtu ar mieru uzņemties gleznot arī pašreizējā prezidenta Egila Levita portretu, Kirke atbild: «Kāpēc gan ne? Es pat zinu, kā viņu attēlotu. Tomēr domāju, ka man neviens nepiedāvās. Izaugs jaunā paaudze, akadēmiju pabeigs kāds portretists. Bet nu tad jau redzēs… Katrā gadījumā es būtu priecīga.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē