• Vakcīna ir, bet neder? Bijušo politiķi Čaklo Latvijā nekur neielaiž

    Sabiedrība
    Gita Vīksne
    14. oktobris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA ARHĪVA
    Uz dažām dienām dzimtenē no Lielbritānijas ar ģimeni atgriezies bijušais politiķis. Taču gan omulīga pasēdēšana ar draugiem, gan plānotais teātra apmeklējums viņiem gāja secen.

    «Naktī iebraucām dzimtajā Rīgā. Gribējām paēst Lauvas namā. Latvijas valsts neļauj! Tikai tāpēc, ka esam vakcinēti Apvienotajā Karalistē? Stulbums vai atriebība par breksitu?» sašutis bija dzejnieka Māra Čaklā dēls Ingmārs Čaklais. Bijušā politiķa ģimene jau vairākus gadus dzīvo Anglijā.

    «Mums ir tradīcija vismaz reizi gadā atbraukt uz Latviju. Darām to ar automašīnu, lai atpakaļceļā vestu uz Angliju dažādus Latvijā ražotus gardumus, piemēram, medu. Mēs ēdam tikai Latvijas medu. Nav problēmu pie tā tikt arī Anglijā, bet vēlamies atbalstīt tieši Latvijas biteniekus. Ir sajūta, ka viņu medus ir īpašāks. Pērkam arī Latvijā ražotus auzu pārslu cepumus, sausiņus un cidoniju sukādes,» stāsta Čaklais.

    Uz dzimteni viņi devušies bez bažām, jo visi esot vakcinēti pret Covid-19.

    «Vakcinējušies ir gan mana sieva, gan sievasmāte un bērni, kuriem Anglijā to ir ļauts darīt. Sievasmāte jau saņēmusi uzaicinājumu uz trešo vakcīnu. Anglijas medicīnas sistēma ir ar personīgu un rūpīgu attieksmi pret katru cilvēku,» uzskata Ingmārs.

    Lielbritānijā divas vakcīnu devas saņēmuši jau vairāk nekā 80 procenti iedzīvotāju. «Pēc vakcinēšanās katrs saņem lapiņu, kur rakstīts, kad un kādu vakcīnu esi saņēmis. Lielākoties Anglijā visur pietiek ar šīs lapiņas uzrādīšanu, taču pirms došanās uz Latviju drošības dēļ tikām arī pie dokumenta, kas apstiprina, ka esam izgājuši pilnu vakcinācijas kursu,» stāsta viņš.  

    «Mēs braucām ar auto cauri Francijai, Beļģijai un Holandei, klāt pieķerot arī Dāniju un Zviedriju, un nevienā no šīm valstīm ar Lielbritānijas vakcinācijas apliecinājumu nebija nekādu problēmu.

    Vienīgi Dānijā taisījām testu, lai iekļūtu Zviedrijā, jo tā paredzēja noteikumi. Taču Latvijā, kā izrādās, jāgaida mēnesis, lai Anglijas sertifikāts tiktu akceptēts. Bet ko lai dara tūristi, kas ierodas no Anglijas Latvijā tikai uz dažām dienām? Kāpēc nav iestādes, kur, uzrādot Anglijā veiktu vakcināciju, uzreiz varētu saņemt nepieciešamo sertifikātu?» neizpratnē ir Čaklais un uzsver – daudzi Latvijā ir vakcinēti tieši ar Lielbritānijā radītu vakcīnu.

    «Man tas šķiet neloģiski – cilvēkiem, kas saņēmuši tādu pašu vakcīnu zemē, kur tā radīta, Latvijā liedz paēst kafejnīcā vai apmeklēt kultūras pasākumu iekštelpās,» viņš pukojas.

    «Šī iemesla dēļ mūsu jau nopirktās teātra biļetes tā arī palika neizmantotas, bet maltītes mums mīļās vietās Rīgā nācās pirkt kastītēs. Viena no tām bija Lauvas nams, kur regulāri esmu ēdis 30 gadus. Tikko ar sievu devāmies uz Lido, un mums nācās ēst ārā. Jā, mums atļauj mieloties āra terasēs, kur šajā gadalaikā jau ir pārāk auksti.

    Trakākais ir tas, ka nav iespējas satikt draugus, kas nedzīvo Rīgā vai tās tuvumā, jo kur gan lai galvaspilsētā paliek, ja ir vēlme parunāties? Vienā gadījumā sēdējām parkā uz soliņa, otrā – devāmies uz viesnīcas numuriņu. Lai gan labprātāk būtu pasēdējuši kādā restorānā,» atzīst Čaklais.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē