• Tracis ap Rīgas pils flīģeli – atliek 184 000 eiro vērtu pirkumu

    Budžets
    Anastasija Kuzminova
    28. oktobris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: NO PUBLICITĀTES MATERIĀLIEM
    Kad tapa zināms, ka par iespaidīgu summu iecerēts pirkt jaunu flīģeli, pār prezidenta galvu bira pārmetumi – kur palicis iepriekšējais glaunais instruments, un kādēļ tieši tagad tā jāšķērdējas?

    Lai varētu nodrošināt valstiski nozīmīgas, augsta līmeņa reprezentācijas pasākumus Rīgas pils Svētku zālē, šovasar bija nolemts par 183 921 eiro iegādāties jaunu koncertflīģeli. Kad šī ziņa izskanēja publiski, daudziem tas šķita tīrais neprāts. Bijusī iekšlietu ministre, viesnīcas Roma vadītāja Linda Mūrniece pat piedāvāja noziedot viesnīcas flīģeli, «lai nav valsts nauda jāšķērdē».

    Turklāt nav jau tā, ka prezidenta pilī flīģeļa nebūtu. Raimonda Vējoņa prezidentūras laikā par 126 000 eiro tika nopirkts sniegbalts flīģelis Bösendorfer.  

    Kā PDz paskaidroja Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis – Rīgas pilī esot pat divi flīģeļi, taču viens no tiem pēc pianistu un Latvijas koncerti ekspertu atzinuma vairs nav apmierinošā stāvoklī.

    «Aptuveni simt gadu vecais koncertflīģelis, kas atrodas Rīgas pils Svētku zālē, vairs nespēj nodrošināt pietiekami augstu skaņas kvalitāti. Bet balto koncertflīģeli Bösendorfer, kas atrodas Rīgas pils Baltajā zālē stāvu zemāk, nav iespējams pārvietot, jo tā instruments tiek bojāts,» sacīja Teikmanis.

    Jaunajam flīģelim lietojums atrastos. Kad pērn Rīgas pilī izskanēja pateicības koncerts mediķiem Kopā, kur uzstājās tenors Aleksandrs Antoņenko un pianists Reinis Zariņš, nostiprinājusies ideja šādus koncertus rīkot biežāk. «Koncertu atzinīgi novērtēja eksperti un iedzīvotāji, tāpēc radās doma Rīgas pili padarīt vairāk pieejamu sabiedrībai, arī Svētku zāli, ņemot vērā tās plašumu un labo akustiku, izmantot arī augstas kvalitātes koncertiem,» pauda Teikmanis. Tāpēc 2022. gada valsts budžetā arī tikusi iekļauta jauna flīģeļa iegāde.

    Teikmanis atzīmē – tas darīts šovasar, kad Covid-19 izplatības rādītāji vēl nebija graujoši. «Izvērtējot šā brīža situāciju un to, cik paredzamā nākotnē varētu publiskiem koncertiem izmantot Rīgas pils Svētku zāli, Valsts prezidenta kanceleja nolēmusi pārskatīt savas prioritātes un iegādāties koncertflīģeli brīdī, kad droši varēs rīkot koncertus ar plašu apmeklētāju skaitu,» atzina Teikmanis.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē