• Svētku uzkodas no Latvijas produktiem — iesaka finansiste Ilze Jurkāne

    Slavenību receptes
    Evija Kalnbērza
    26. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Vladislavs Proškins (F64)
    Finansistei un kulinārijas ekspertei patīk uzņemt ciemiņus. Šogad lielas svinības rīkot nevar, bet, ja svētku vakarā pēkšņi piesakās tuvi un mīļi ciemiņi, viņa zina, kā ātri sagatavot cienastu.

    «Manās mājās rekorddaudz ir bijuši 70 ciemiņi. Šogad valsts svētkos ciemos došos pati. Tomēr katram gadījumam uzkodām jābūt gatavām, ja nu vakarā atnāk kādi tuvi draugi,» saka Ilze Jurkāne.

    «Svētku maltītei izvēlos tikai Latvijas preci, ko servēju uz dažādiem – gan pašas apgleznotiem, gan dažādās pasaules valstīs iegādātiem – dekoratīviem šķīvjiem. Tie, gluži kā ēdiena gatavošana, grāmatas un mākslas darbi, ir mana vājība. Tā kā baltmaizi uzturā lietoju maz, ja nu vienīgi kopā ar nēģiem, tad gatavoju uzkodas bez maizes.» Dekoram uz svētku galda ir arī sarkanbaltsarkani ziedi un sveces ar latviskiem rakstiem

    Karstā uzkoda – bekonā ietītas vistu akniņas

    «Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem, vistu akniņas sagriež nelielos gabaliņos, ietin bekona šķēlītēs, sasprauž ar irbulīti un kārto uz cepamplāts. Visu apslaka ar sojas mērci un cep cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.»

    Gurķis ar lasi un krēmsieru

    «Gurķi sagriež šķēlītēs, uzziež krēmsieru Rasa un dekorē ar mazsālīta laša vai auksti kūpināta laša gabaliņiem un dillēm.»

    Kas var būt latviskāks par šo!

    «Ar mizu novārītus kartupeļus atdzesē. Sajauc biezpienu ar krējumu. Es parasti izvēlos Straupes vai Limbažu piena  9% biezpienu. Mana endokrinoloģe ieteica lietot treknāku, jo tas ir veselīgāks nekā vājpiena.  Biezpienu liek uz kartupeļiem, pa virsu – gabaliņu eļļā marinētas siļķes. Rotā ar dillēm un lociņiem. Kā svētku akcentu šķīvī saberu lielogu dzērvenes.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē