• Svarīgākā sieviete Amerikā — Kamala Devi Harisa

    ASV
    Inese Mizovska
    28. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock, Vida Press, Instagram
    «Kaut esmu pirmā sieviete šajā amatā, es nebūšu pēdējā. Tagad ikviena meitene redz, ka šī ir iespēju valsts,» paziņoja jaunievēlētā ASV viceprezidente un pateicās savai mammai indietei, kas allaž teikusi – ja kaut kas nepatīk, nesūdzies, bet ej un dari!

    Indietes un jamaikieša meita

    «Harisa ir riebīgs cilvēks. ASV senātā viņa ir pati rupjākā, briesmīgākā, necienīgākā un liberālākā. Nespēju noticēt, ka Džo Baidens izvēlējies viņu par partneri,» priekšvēlēšanu laikā par Džo Baidena līdzgaitnieci izteicās viņa sīvākais konkurents – 45. ASV prezidents Donalds Tramps. Harisa ir pirmā tumšādainā sieviete, kas Kalifornijas štatā tika ievēlēta par apgabala prokurori un pirmā, kas ieņēma Kalifornijas ģenerālprokurora amatu. 2017. gadā viņa kļuva par ASV senatori. Politikas eksperti lēš, ka viņa reiz varētu kļūt arī par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā. 

    Kamala piedzima imigrantu – indietes un jamaikieša – ģimenē Kalifornijā. Viņas vecāki Šamalja un Donalds satikās, studējot Bērklijā, kad jaunā indiete, kurai naudu studijām ASV bija sagādājis viņas turīgais vectētiņš, rakstīja diplomdarbu par vēža ārstēšanas metodēm, bet Donalds bija ieradies, lai aspirantūrā studētu ekonomiku. Ja tā nebūtu noticis, visticamāk, Šamalja atgrieztos savā dzimtenē, kur ģimene viņai jau bija nolūkojusi līgavaini.

    Tomēr, kad 1963. gadā jaunieši apprecējās, Šamaljas vecmāmiņa bija tik lepna par mazmeitu, ka izvietoja maksas publikāciju par viņas kāzām Indijas tā laika populārākajā žurnālā. Abus studentus vienoja cīņas gars. Jaunieši regulāri piedalījās akcijās un mītiņos par līdztiesību un drīz vien līdzi ņēma arī mazo Harisu.

    Vārdu pirmdzimtajai izvēlējās māte.

    Kamala tulkojumā no indiešu valodas ir lotosa zieds, bet viņas otrais vārds Devi ir par godu indiešu labklājības dievietei.

    «Kultūra, kurā pielūdz dievietes, rada stipras sievietes,» intervijā Los Angeles Times savulaik pauda Šamalja.

    Kad Kamalai bija pieci gadi, vecāki izšķīrās, un mamma abas meitas audzināja viena. «Viņa strādāja diennaktīm, lai mums klātos labi. Kamēr vēl gulējām, viņa smērēja sviestmaizes līdzņemšanai un, kad jau gulējām, maksāja rēķinus. Pie virtuves galda palīdzēja mums pildīt mājasdarbus, veda uz baznīcu un sūtīja dziedāt korī. Viņa izlikās, ka ir viegli, lai gan nebija,» stāsta Kamala.

    Protestēja jau bērnībā

    «Apzinoties, ka audzina divas melnādainas meitenes, mamma gribēja, lai mēs būtu lepnas par sevi,» uzsver jaunā ASV viceprezidente. Bērnībā viņa apmeklēja gan indiešu svētnīcu, gan baptistu baznīcu. Ģimene dzīvoja imigrantu rajonā, taču Harisai palaimējās tikt prestižā skolā. Tolaik tika ieviesta integrācijas programma, kuras laikā afroamerikāņus no trūcīgām ģimenēm uzņēma labākajās amerikāņu izglītības iestādēs. 

    Kādu laiku ģimene dzīvoja Kanādā. Kamalas mamma saņēma piedāvājumu pasniegt universitātē, un trijotne pārcēlās uz Monreālu. Tieši tur Kamala un Maija, kas pēcāk izvēlējās juristes profesiju, pirmo reizi sarīkoja protesta akciju. Īpašumā, kur ģimene bija apmetusies, bērniem bija aizliegts spēlēties zālājā pie mājas, bet meitenes, mammas mudinātas, panāca, ka šis noteikums tiek atcelts. «Māte mani audzināja par neatkarīgu sievieti, nevis upuri,» uzsver Kamala.

    Reizi divos gados meitenes viesojās pie saviem vecvecākiem Indijā. Viņu vectētiņam bija rituāls – no rītiem kopā ar draugiem viņš devās pastaigās gar okeānu, kuru laikā risināja sarunas par politiku. Nereti viņš ņēma līdzi arī vecāko mazmeitu. «Es atceros, cik kaislīgi viņi toreiz sprieda par demokrātiju,» priekšvēlēšanu kampaņas laikā stāstīja Kamala.

    Vēsas attiecības ar tēvu

    Kamala reti piemin tēvu. Donalds Hariss gan ir sveiks un vesels, līdz 1998. gadam pasniedza ekonomiku Stenfordas Universitātē. Pirms diviem gadiem esejā Jamaikiešu tēva pārdomas viņš aprakstīja šķiršanos no meitu mātes. Tēvs esot cīnījies tiesā par aizbildniecības tiesībām, taču zaudējis, un tās piešķirtas bijušajai sievai.

    Kopš tā laika kontakti ar ģimeni apsīkuši. «Taču es nekad neesmu atteicies no mīlestības pret saviem bērniem un pienākuma būt par tēvu,» rakstīja 81 gadu vecais Donalds.

    Viņš pauda lepnumu par savas vecākās meitas panākumiem un nožēlu par lielo atsvešinātību.

    Kādā intervijā Harisa atklāja, ka uz vidusskolas izlaidumu uzaicinājusi abus vecākus, kaut zinājusi, ka viņi nepārmīs ne vārda.

    Pirms izjuka Harisu ģimene, Donalds meitiņas bija aizvedis uz Jamaiku, lai viņas iepazītu savu senču zemi. Šogad februārī Kamalai radio intervijā jautāja par viņas uzskatiem attiecībā uz marihuānas legalizāciju. «Tu joko? Puse manas ģimenes ir no Jamaikas,» pasmējās viņa un tūdaļ dabūja publisku brāzienu no tēva. «Maniem mīļajiem mirušajiem vecvecākiem un vecākiem kapā jāapgriežas otrādi, redzot, ka viņu ģimenes vārds, lepnā jamaikiešu identitāte jebkādā veidā, kaut vai caur joku, tiek saistīta ar stereotipu par zālītes smēķēšanu,» publicējot jamaikiešu interneta vietnē komentāru, pukojās Donalds.

    Jaunībā romāns ar krietni vecāku vīrieti

    Sirdslietām karjeristei Kamalai jaunībā tikpat kā neatlika laika. Ieguvusi bakalaura grādu ekonomikā un politoloģijā un maģistra grādu jurisprudencē, Harisa 1990. gadā sāka strādāt Oklendas prokuratūrā, kur šķetināja seksuāla rakstura noziegumus. 1994. gadā jaunā sieviete iepazinās ar Vilu Braunu, kurš bija 30 gadus vecāks par viņu, turklāt vēl oficiāli precējies. Tas Kamalu nesatrauca, un jau drīz abi sāka iziet sabiedrībā.

    Brauns palīdzēja attīstīties Kamalas karjerai, taču, kad viņš kļuva par Sanfrancisko mēru, Kamala paziņoja – vairs neredz jēgu šīm attiecībām. Tolaik viņa jau strādāja Sanfrancisko prokuratūrā un apkaroja jauniešu prostitūciju. Viņai izveidojās labas attiecības ar vietējo eliti, kas pēcāk atbalstīja Harisas pirmo politisko kampaņu 2003. gadā, un viņa ieguva Sanfrancisko prokurores amatu. Bijušais ASV galva Baraks Obama savulaik nosauca Harisu par skaistāko ģenerālprokurori valstī, taču par šo komplimentu viņam nācās atvainoties, jo tas tika atzīts par seksisku. 

    Kāzas 50 gadu vecumā

    Kad Kamala atgriežas mājās un novelk savu lietišķo kostīmu, viņai patīk izgriezt receptes no New York Times un eksperimentēt virtuvē. Taču Harisas mīļākais ēdiens ir vienkārši cepeškrāsnī cepta vista. Kamala dievina Converse Chuck Taylor kedas, jo uzskata tās par pasaulē ērtākajiem brīvdienu apaviem. Un viņai ir mīloša ģimene, kas aktīvi atbalstīja Harisu priekšvēlēšanu laikā.

    «Mamma mums iemācīja, ka ģimene ir pirmajā vietā. Gan tā, kurā esi piedzimusi, gan tā, kuru izveidoji pati,» uzsver Kamala. Māte nepieredzēja vecākās meitas kāzas un neredzēja arī, kā viņa kļūst par ASV viceprezidenti.

    «Es zinu – vien doma par to liktu viņai lepoties, un viņa no mākoņa maliņas noteikti visu redz,» pagājušajā nedēļā sacīja Harisa.

    Viņas mamma – sieviete, kas visu mūžu pētīja iespējas cīņā ar vēzi, pirms 11 gadiem nomira ar šo slimību. Kamala aizveda viņas pelnus uz dzimteni un izkaisīja tos mammas iemīļotākajā pludmalē.

    «Ģimene ir mans vīrs Dags, mūsu brīnišķīgie bērni Kouls un Ella, kas mani sauc par Momalu (indiešu valodā tas nozīmē mazā mamma – PDz). Ģimene ir mana māsa, mana labākā draudzene, māsas bērni un mani krustbērni. Ģimene ir mani onkuļi un tantes,» vienā no savām runām uzskaitīja Harisa. Pie vīra Kamala izgāja vien 2014. gadā. Juristu Duglasu Emkofu viņai izraudzījās draudzene. Viņa bija devusies pie Emhofa uz konsultāciju intelektuālā īpašuma jautājumos un uzreiz sapratusi – šis vīrietis būs ideāls pāris Harisai. Noskaidrojusi, ka erudītais vīrietis ir šķirtenis, draudzene noorganizēja abiem randiņu.

    Dagam ir divas atvases no iepriekšējās laulības, un Kamala vīra dēlu un meitu sauc arī par saviem bērniem. Kouls un Ella intervijā žurnālam Glamoure atklāja, kā pirmo reizi satika Harisu. «Mums visiem tā bija mīlestība no pirmā skatiena. Mēs pavadījām lielisku vakaru restorānā. Pēc tam mums bija ilgs brauciens pa Klusā okeāna piekrasti, kad cits citam atklājām savu iemīļotāko mūziku. Mēs viņu iepazinām ļoti personīgi – viņas muzikālo gaumi, viņas iemīļotos ēdienus, to, kā viņa mijiedarbojas ar mūsu tēti. Tas bija perfekti,» atceras Kouls.

    «Es tobrīd mācījos vidusskolā, un man šķita, ka mēs cits citu pazīstam jau gadiem,» saka Ella. «Bērni man ir nebeidzams mīlestības un prieka avots. Bez viņiem mana dzīve šodien nebūtu tik pilnīga,» pauda Harisa. 

    Savu ģimeni Kamala dēvē par mūsdienīgu. Viņa, piemēram, uztur draudzīgas attiecības ar vīra bijušo sievu televīzijas producenti Kerstinu, kas nemaz neesot greizsirdīga, kad viņas meita topošā dizainere Ella priekšvēlēšanu kampaņā publiski cildina pamāti: «Tu esi stiprā klints ne tikai tētim, bet arī visām trim mūsu lielās jauktās ģimenes paaudzēm.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē