• Staķis atklāti par savu pirmo biznesu 90. gados – atšķaidīts spirts un 500% uzcenojums

    Karjera un bizness
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Aivars Pastalnieks
    Aivars Pastalnieks
    6. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Žurnālam Klubs Rīgas mērs Mārtiņš Staķis atklāja sava pirmā biznesa aizkulises.

    (…)

    – Jūs izpaudāties citādi – jau pusaudža gados bija bizness. Atceraties, kādās ­proporcijās spirts jāatšķaida ar ūdeni, lai iegūtu šņabi?

    – Tajā brīdī šķita, ka zinām, bet vairs proporciju nepateikšu. Kad mācījos kādā astotajā klasē, man bija mazliet vecāks draugs, Rīgas puika, Tukuma pusē ienācējs. Viņš vienmēr teica, ka Rīga paver daudz lielākas iespējas nekā Tumes pagasts. Vedām no Rīgas Royal spirtu un jaucām ar vārītu ūdeni. Oficiālais mūsu biznesa virziens gan bija cits.

    Atbraucām ar vilcienu uz Rīgu, Stacijas tunelī vai Centrāltirgū sapirkām plakātus, košļenes un citas lietas, kas no Rietumiem līdz mūsu pagastam neatnāca, un ar nākamo vilcienu braucām atpakaļ.

    Ideja tirgot atšķaidītu spirtu radās draugam, un tas tiešām bija daudz pelnošāk nekā tirgoties ar plakātiem. Trakajos deviņdesmitajos gados arī spirtu pārdeva jebkuram. Spirts bija ­trīslitru plastmasas kannā – vairāk par vienu aizvest nevarējām. 

    – Labi nopelnījāt?

    – Diezgan labi. Tajā laikā ­400–500% uzcenojums bija standarts, tagad tirgotāji strādā ar ­25–30% uzcenojumu. Legālās mantas pārdevām skolā, bet šņabja tirdzniecība starp pagasta mehanizatoriem arī gāja diezgan labi.

    Tēvs mūs pieķēra, sacīja: ar to šņabi beidziet – tā var nonākt cietumā. Pamatīgi dabūjām iekšās.

    – Arī pirmais īstais darbs bija saistīts ar alkoholu.

    – Mani ļoti uzrunāja bārmeņa profesija. Tukumā bija foršs bārmenis, kas mācēja griezt pudeles un izpildīties ar glāzēm – skatījos uz viņu lielām acīm.

    Sākot studēt, pabeidzu Svetlanas Kudrjavcevas bārmeņu skolu – vecāki ļāva man pārdot flautu, lai varētu par to samaksāt 120 latu.

    Mani ļoti interesēja vīnu pasaule, nonācu praksē kompānijā MONO M, tulkoju vīna etiķetes un aprakstus. Pēc mēneša man piedāvāja tur palikt, un tā gandrīz gadu nostrādāju šajā biznesā.

    – Kāpēc tur nepalikāt? Tā tolaik bija odioza struktūra!

    – Jā, tiešām odioza. Tas, ka mans priekšnieks ik pa brīdim par kaut kādiem pārkāpumiem no īpašniekiem vienkārši dabūja pa purnu, bija standarts – neviens par to nebrīnījās. Biju vienīgais latvietis šajā ­organizācijā, bet gada laikā labi iemācījos krievu valodu. 1996. gadā vadīju uzņēmēju grupas braucienu uz vīna vietām Vācijā, Reinas apgabalā.

    Tas bija avantūriski, jo man pašam tas bija pirmais brauciens uz ārzemēm, bet es runāju gan angļu, gan latviešu valodā. Tur arī iepazinos ar Katrīni Judovicu, kas mani uzaicināja strādāt Narvesen. Tā no MONO aizgāju.

    Visu interviju ar Mārtiņu Staķi lasi Santa+ vai žurnālā Klubs, kas pieejams preses tidzniecības vietās visā Latvijā līdz 23. septembrim.

    • Panirt zem sitiena. Saruna ar Rīgas mēru Mārtiņu Staķi. «Šis būs ļoti interesants rudens,» – viņš saka. Ar dārgiem, nepatīkamiem jaunumiem.
    • Glābējs. Latvijas basketbola izlases jaunais galvenais treneris Luka Banki. Viņam dots liels uzticības kredīts, bet to, vai vārdi saskan ar darbiem, rādīs laiks un rezultāti.  
    • Savs ceļš tēva pēdās. Pirms desmit gadiem Ritvars Dičevs pēkšņi zaudēja abus vecākus un pārņēma viņu biznesu. Tolaik viņam bija 24 gadi...
    • Vīrietis un viņa motocikls – savienība, kuras pamatus nespēj satricināt nekādi pasaulīgi un pārpasaulīgi notikumi. Trīs stāsti. 
    • Ceļojums uz mazo zemi – Hījumā. 
    • Edijs Pipars, labdarības organizācijas Palīdzēsim viens otram vadītājs un dibinātājs. «Ja varētu iemainīt sev labāku bērnību, es to nedarītu.»
    • Japāņi un sports. Labāk zaudēt nekā uzvarēt bez goda. Salīdzinot ar Rietumiem, Japānā sports ir pavisam cita pasaule – vērtības atšķiras.
    Klubs nr09

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē